Tips

5 tips voor een veilig wachtwoord

Bang dat een hacker je online accounts kraakt? Met deze tips creëer je een wachtwoord dat bijna niet te kraken valt.

 
Tegenwoordig is de hoeveelheid informatie die we achterlaten op een online server erg groot. Om te voorkomen dat al deze info in de verkeerde handen valt, moet je een sterk arsenaal aan wachtwoorden achter de hand houden. Hoe zorg je ervoor dat je paswoorden niet gekraakt worden door cybercriminelen?
 

1. Lengte

Deze boodschap ben je waarschijnlijk al meermaals tegengekomen. Een minimum paswoordlengte is immers één van de parameters die een website vaak nakijkt alvorens het je wachtwoord goedkeurt. Ook hier hameren we nog eens op het belang van een lang wachtwoord. Hoe langer je paswoord is, hoe meer karakters een hacker immers moet raden. Als vuistregel kan je een minimumlengte van 12 karakters gebruiken, al wordt je wachtwoord door het toevoegen van extra letters nog sterker.
 

2. Karaktertypes

Een andere vereiste die veel websites handhaven, is dat je verschillende karaktertypes moet gebruiken. Zorg ervoor dat er hoofdletters in je wachtwoord zitten, voeg getallen toe aan het woord en denk eveneens aan symbolen. Hierdoor vergroot je de hoeveelheid karakters waaraan een hacker moet denken. In plaats van uit 26 letters te moeten kiezen, moet de cybercrimineel nog eens 10 cijfers uitproberen en alle symbolen overlopen.
 

3. Willekeurig

Wanneer je je slechts aan voorgaande regels houdt, kan je zeggen dat Paswoord12345! een veilig woord is om te gebruiken dat je bovendien eenvoudig kan onthouden. Uiteraard is dat niet het geval. Daarom drukken we je op het hart om een willekeurig woord te gebruiken. Op het internet vind je verschillende tools die een willekeurige opeenvolging van karakters genereren. Deze wachtwoorden zijn veilig, maar moeilijk om te onthouden.
 
Nog beter is daarom om in plaats van een paswoord een paszin te gebruiken. ‘Huis’ is makkelijk te onthouden, maar verre van veilig. ‘Mijn huis in België heeft een blauwe deur en staat in Kerkstraat 10’ is al een stuk beter. Hierbij maak je echter nog steeds gebruik van een logische opeenvolging van bestaande woorden. Door telkens de startletter te gebruiken, breng je daar verandering in. ‘MhiBhebdesiK10’ is een stuk veiliger én nog steeds gemakkelijk om te onthouden.
 
[related_article id=”167612″]  

4. Wachtwoordmanager

Indien je er toch voor kiest om een willekeurige opeenvolging van karakters te gebruiken, dan is een wachtwoordmanager een goede tool. Deze applicaties bewaren al je wachtwoorden in een kluis die beschermd is met één hoofdpaswoord. Voor dat hoofdwachtwoord kan je een variant van het voorbeeld uit de vorige stap gebruiken. Aangezien je de overige paswoorden toch niet hoeft te onthouden, kan je hiervoor willekeurige combinaties van letters en symbolen gebruiken. Bovendien helpen wachtwoordmanagers je om voor elk online platform een ander paswoord te gebruiken, wat eveneens een stuk veiliger is.
 

5. Multifactorauthenticatie

Steeds meer online diensten geven je de mogelijkheid om multifactorauthenticatie te gebruiken en met goede reden. Deze techniek is immers een stuk veiliger dan een wachtwoord. Bij multifactorauthenticatie wordt een wachtwoord immers in tandem met een andere authenticatiemethode gebruikt. Vaak gaat het om een code die wordt doorgestuurd naar je smartphone. Je bewijst dat je bent wie dat je zegt dat je bent door het juiste wachtwoord op te geven én een code in te vullen die naar jouw persoonlijke telefoon werd verstuurd. Hackers worden hierdoor grotendeels buiten spel gezet.

beveiligingbusinesstipwachtwoord

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600