Tips

Wat als je pc je RAM niet detecteert?

RAM is één van de eenvoudigste componenten van een computer om te upgraden. Jammer genoeg kan zelfs dit computeronderdeel kuren vertonen.

Wanneer je computer je RAM niet detecteert, kijk je best na of je het latje wel correct hebt geplaatst. Op een desktop vouw je de clips aan het RAM-slot open, waarna je de RAM in het slot duwt. Normaal gezien klikken de clips vanzelf weer vast. Indien dat niet het geval is, zit het latje mogelijk niet volledig in het slot. Haal de RAM eruit en let er deze keer op dat de clips sluiten wanneer je het geheugen weer plaatst.

In tegenstelling tot desktops, hebben laptops RAM-slots zonder clips. Meestal moet je het latje onder een hoek inbrengen en daarna richting de laptop duwen. Als je een klik hoort, zit de RAM op zijn plaats en zou je pc de component moeten detecteren.

Zelfs wanneer je het geheugen correct hebt geplaatst, kan stof op de contacten voor roet in het eten zorgen. Gebruik een simpel schoonmaakdoekje gedoopt in een isopropanoloplossing van 91 procent om de contacten schoon te maken. Klassieke schoonmaakmiddelen bevatten immers chemicaliën die het geheugen beschadigen. Laat de alcohol volledig verdampen alvorens je de RAM weer in je computer plaatst. Herkent je pc de RAM nog steeds niet, dan wordt het tijd om het geheugen in een andere computer te plaatsen. Het zou immers kunnen dat het moederbord beschadigd is, waardoor je computer de RAM niet detecteert. Je gebruikt hiervoor best een pc met soortgelijke parameters.

Compatibiliteit

RAM-staafjes zijn zodanig ontworpen dat je de component maar op één manier in een desktop of laptop kan plaatsen. Desktop- en laptop-geheugen is bovendien niet inwisselbaar en een DDR3-RAM past niet in een slot voor DDR4-geheugen. Indien je RAM niet compatibel is, zou je dat dus moeten merken.

Toch zijn er ook compatibiliteitsproblemen die je niet onmiddellijk detecteert. RAM-snelheden vertragen wanneer je de component in een slot steekt dat trager is, maar ook kan de capaciteit van je geheugen te groot zijn. Stel dat je moederbord een RAM-capaciteit van 16 GB heeft en vier geheugenslots bevat. Ieder slot kan dan een capaciteit van slechts 4 GB correct verwerken. Wanneer je een geheugenkaart van 8 GB in zo’n slot stopt, zal deze niet werken. Kijk daarom de specificaties van je moederbord goed na om te bepalen welke RAM je kan gebruiken, alvorens je het geheugen aanschaft.

Geheugencontrole

Je kan nakijken of je te maken hebt met een kapotte RAM door gebruik te maken van een controletool, zoals de geheugencontrole van Windows. Typ ‘Windows Geheugencontrole’ in het zoekvenster van Windows en druk vervolgens op Enter. Kies hierna de eerste optie, waarna je computer opnieuw opstart en de geheugencontrole begint. Na enkele minuten is de controle afgelopen en verschijnt het Windows-loginscherm.

Tijdens de geheugencontrole kan je zien hoe ver de test staat en of er een probleem is gevonden. Je hoeft echter niet bij je computer te blijven om te zien of je RAM kapot is. Eenmaal je weer bent aangemeld, toont Windows de resultaten van de controle automatisch. Ook kan je bij de logboeken terecht voor meer informatie. Ga naar ‘Windows-logboeken’ en vervolgens ‘Systeem’. In de lijst met gebeurtenissen zie je ‘MemoryDiagnostics-Results’ staan. Klik op deze gebeurtenis en je krijgt onderaan het scherm de resultaten te zien.

[related_article id=”211643″]

Start je computer niet omdat hij geen RAM vindt, of wil je een uitgebreidere test doen? Dan ben je bij MemTest86 aan het juiste adres. Downloadt de gratis tool van www.memtest86.org. ‘Auto-installer for USB Key’ is een installer die van je usb-stick een bootable drive maakt. Herstart je pc en pas in de bios de instellingen zodanig aan dat je pc boot vanop je USB-stick. MemTest86 start automatisch, loopt door verschillende tests en waarschuwt je bij problemen. Je kan het gedrag van je RAM over een langere periode testen door de tool zijn gang te laten gaan. Druk ten slotte op ‘Esc’ om de test te beëindigen.

Indien de tests foutmeldingen geven, is de kans groot dat op zijn minst één van je RAM-latjes kapot is. Foutmeldingen kunnen echter eveneens verschijnen wanneer je RAM niet compatibel is met je moederbord.

ramtech zonetechzonetip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken