Tips

6 tips om je computer koel te houden

Een warme computer kan je misschien een omelet op bakken, maar is ook sloom en luidruchtig. Met deze tips maak je je computer weer zo fris als een hoentje.

Computeronderdelen worden steeds krachtiger, efficiënter en stiller. Fabrikanten doen er alles aan om het geluidsniveau van hun producten te beperken, want niets is vervelender dan een sonate van mechanisch gezoem op het kantoor. Wil je echter een potig systeem in huis halen, dan moet je over een straf koelingssysteem beschikken om de decibels te drukken.

[related_article id=”216167″]

Bij een computer mag je het belang van een goede koeling niet onderschatten. Loopt een systeem te warm, dan zal de processor trager beginnen werken om zo minder hitte te produceren. Heb je kaas gegeten van technologie, dan kan je je systeem open vijzen en een duurdere koeler of extra fans installeren. Maar een goede afstofbeurt kan ook al wonderen doen en je systeem koeler, stiller en uiteindelijk sneller doen draaien. De meeste onderdelen in je computer genereren immers warmte. Daarom zijn er een aantal ventilatoren in je machine aangebracht om de componenten koel te houden. Anders raakt je pc oververhit, presteren de onderdelen minder en kunnen de componenten zelfs verslijten.

1. Plan een fikse afstofbeurt

Vooraleer je de geldbuidel opent, is het geen slecht idee om je systeem eens helemaal af te stoffen. Een grondige kuisopdracht in je programma’s kan je pc nieuw leven inblazen. Als je dat nog nooit gedaan hebt, is dit het ideale moment om de binnenkant van je kast eens grondig te stofzuigen. Een computer verzamelt doorheen de jaren ontzettend veel stof, en dit belemmert de koeling om fatsoenlijk te functioneren. Stof is ook de voornaamste reden waarom je computer na verloop van tijd meer lawaai begint te maken. Daarom is het sterk aan te raden dat je met regelmaat een afstofbeurt inplant.

Een stoffige ventilator is vaak de boosdoener van een computer die snel oververhit.

Zet je computer uit, haal de stekker uit het stopcontact en neem een busje perslucht. Perslucht is immers de gemakkelijkste en goedkoopste wijze om de pc schoon te houden. Heb je geen busje perslucht, dan kan je het ook met een wattenstaafje proberen. Schroef nu de achterkant open van je machine en spuit met het busje het vuil weg uit de ventilatoren. Best hou je de fan met je vinger tegen, want als die te snel draait gaat die stuk. Let wel op dat het stof uit je behuizing wordt geblazen en niet terug op een ander component terechtkomt. Doe dit kunstje overnieuw met de koeling van de grafische kaart en de voeding. Eens je al het stof hebt weggeblazen, zal je systeem ongetwijfeld een pak stiller en koeler zijn.

2. Zorg voor net kabelbeheer

Met een kabelbinder of tiewrap werk je slordige kabelbundels weg.

Nu je toch het achter- of zijpaneel van je computer hebt opengeschroefd, kijk je best eens hoe het gesteld is met het kabelmanagement in je behuizing. Steken de kabels slordig in je pc, dan kan de lucht minder goed door je systeem stromen. Vaak zijn er voorzieningen getroffen in de behuizing om je kabels op een nette manier weg te werken, vooral de cases die een glazen wand aan de zijkant hebben. Probeer om de kabels langs de wanden en randen van de kast te laten lopen. Bind ze eventueel vast, bijvoorbeeld met een kabelbinder. Doe dit wel niet te strak, want dit kan de kabels beschadigen en zelfs in extremis kortsluiting veroorzaken.

3. Voorzie ademruimte

Als je bak zoveel stof ophoopt en je geregeld een reinigingsbeurt moet inplannen, kan je hem dan niet open laten en de behuizing niet meer sluiten? Helaas, maar dit is een kortetermijnoplossing die op termijn ernstige schade kan veroorzaken. Daardoor stapelt stof en ander vuil zich immers veel sneller op die uiteindelijk weer je pc verhitten. Bovendien wordt de voeding dan vuiler, en de ventilator hierin is moeilijk te vervangen. Een kapotte voedingsfan betekent doorgaans een nieuwe voeding aanschaffen.

De plaatsing van je computer kan van grote invloed zijn op de temperatuur.

Vermijd ook afgesloten ruimtes voor je computer, zoals een kast. Hoe minder ruimte de fans hebben, hoe hoger de temperatuur stijgt in je machine. De warme lucht kan dan niet wegstromen, waardoor je onderdelen oververhit raken. Probeer verder de omgeving van de computer koel te houden. Dat is niet altijd mogelijk – computers houden niet van de warme zomermaanden – maar best plaats je je pc in een zo’n koele ruimte mogelijk. Hoe meer computers er in een ruimte staan, hoe meer warmte wordt gegenereerd. De plaatsing van je computer kan ten slotte van grote invloed zijn op de temperatuur: staat die te dicht bij muren of grote objecten, dan kan de warmte de hoogte ingejaagd worden.

4. Zet verhoogje onder laptop

Laptops hebben door hun compacte behuizing nog veel meer last van koelingproblemen. Plaats daarom je mobiele computer altijd op een hogere plaats. Niet alle laptops hebben ventilatoren, maar als je computer er over een beschikt, zorg je best dat deze alle ruimte krijgen om lucht te blazen. Dit kan je zelf improviseren door een boek of ander object onder je laptop te schuiven. Let wel op dat dit verhoogje de ventilator niet bedekt.

Wat je absoluut niet moet doen is je laptop op schoot nemen of op een stoffen oppervlak zetten, dat verhindert de koeling. Wil je toch je laptop mee in de zetel nemen, dan koop je best een laptopstand om oververhitting tegen te gaan. Voor zo’n twintig euro kan je er al eentje in huis halen, zoals de Trust Cyclone Laptop Cooling Stand.

Op de Cyclone Laptop Cooling Stand van Trust zijn extra ventilatoren aangebracht om je laptop af te koelen.

5. Los het probleem in Windows op

Mochten de bovenstaande tips geen zoden aan de dijk zetten, dan kan je softwarematig enkele ingrepen uitvoeren om je computer minder te doen puffen. Duik in de cockpit van je computer om de inspanningen van je systeem te temperen en de processor minder hard te laten werken. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Systeem’, ‘Energiebeheer en slaapstand’ en selecteer rechts ‘Extra-energieinstellingen. Druk op ‘Schema-instellingen wijzigen’ bij het energieschema dat aangevinkt staat en klik daarna op ‘Geavanceerde energie-instellingen wijzigen’. Scrol nu naar ‘Energiebeheer voor processor’ en vouw het menu uit. Bij ‘Maximale Processorstatus’ verander je het percentage van 100% naar 80%. Check ook meteen of ‘Koelbeleid voor systeem’ geactiveerd staat.

Je kan het werk van de processor verlichten door hem op 80% te laten draaien.

Als dit weinig effect heeft, kan je de energiemodus in ‘Energiebesparing’ veranderen. In de ‘Geavanceerde instellingen’ kan je verder allerlei configuraties finetunen zodat je pc minder resources verbruikt. Een scherm dat minder helder is zal ook minder middelen van je systeem verorberen, bijvoorbeeld.

6. Schakel externe hulp in

Biedt de stuurhut in Windows ook geen soelaas, dan heb je mogelijk een defect component in je systeem of is je koeling te zwak voor je systeem. Best ga je dan even naar een lokale computerwinkel. Als je handig bent, kan je ook zelf je machine openschroeven en je componenten een upgrade geven. De opties zijn daarbij legio: je kan extra fans voorzien, een duurdere luchtkoeler aanschaffen of bijvoorbeeld overschakelen op waterkoeling. Weet je niet waar te beginnen, schakel dan best de hulp in van een techneut of computerspecialist.

computerkoelingstiltechzonetipWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600