Workshop: Muziek herkennen via Shazam
Je herkent dit scenario vast en zeker wel: je hoort een liedje op de radio dat je meteen tot in het diepste van je ziel raakt. Maar na het liedje gaat de zender meteen over naar een reclameblok, terwijl je hoopte de titel en artiest van het nummer nog te horen. Je herinnert je te weinig van de tekst om het nadien terug te vinden. Dat probleem heb je niet meer voor als je Shazam gebruikt. Die app helpt je in de zoektocht naar de juiste artiest en titel terwijl je aan het luisteren bent. Hoe je dat doet, leggen we in deze workshop uit.
Stap 1: Open Shazam
Heb je Shazam al op je smartphone staan? Open dan de app! Indien niet, dan kan je deze gewoon gratis downloaden via App Store of Play Store. Als je het de eerste keer opent, zal je Shazam toegang moeten geven tot onder andere je audiobibliotheek. Het startscherm van Shazam oogt zeer simplistisch, wat het meteen ook zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk maakt.
Stap 2 : zet muziek op en druk op het Shazam-logo
Nu wordt het tijd om een leuk muziekje op te zetten en de app te ontdekken! Druk op de grote ‘S’ in het midden, dat is het logo van Shazam. Zorg ervoor dat de muziek duidelijk hoorbaar is om ze herkend te laten worden door Shazam. Eenmaal op het logo duwen volstaat om de app te doen werken. Als je wat langer drukt, dan wordt ‘auto-Shazam’ ingeschakeld, en blijft de app op de achtergrond werken als je de app afsluit.
Je zal snel merken dat Shazam de meeste songs in enkele ogenblikken kan herkennen. Hou wel in gedachten dat Shazam het nummer spontaan zal beginnen afspelen, dus zet je mediavolume best af als je de app gebruikt. Gratis en voor niets krijg je er ook de videoclip van de song bij, de tekst zodat je luidkeels kan meebrullen, en een overzichtspagina van de artiest met zijn of haar meest bekende nummers. Dat is mooi meegenomen!
Stap 3 : Verken de overige functies
Shazam is zoveel meer dan enkel een app om snel muziek te herkennen. Nu je de app gedownload hebt en en ermee kan werken, kan je gerust de tijd nemen om die extra functies te verkennen. Swipe naar links om je persoonlijke bibliotheek te openen. Al je ‘Shazams’ worden hier opgeslagen. Je kan hier eveneens verbinding maken met Spotify. Je hebt ook nog allerlei instellingen die je kan activeren, zoals het openen van Shazam tijdens actief gebruik van andere apps.
Daarnaast maakt Shazam ook zijn eigen afspeellijsten, zoals Spotify en Apple Music dat doen. Het werkt nauw samen met deze apps, maar probeert ze dus ook een beetje te imiteren. Hier krijg je heel wat aanbevelingen, die meer op jou persoonlijk zullen gericht worden naarmate je bibliotheek uitgebreider wordt. Zo gaat dat nu eenmaal. Toch vind ik dat de app vooral zijn nut heeft in het snel herkennen van songs.