Partities aanmaken in Windows 11
Heb je een nieuwe harde schijf of SSD gekocht? Soms kan je die gewoon in je pc steken en werkt alles meteen, maar dat is niet altijd het geval. In sommige gevallen moet je zelf nog wat technisch werk moeten verrichten voor de schijf werkt. Dat betekent dat je een partitie op de schijf moet aanmaken en die moet formatteren. Hoor je het in Keulen donderen? Geen vrees: wij leggen je met plezier uit hoe je schijfpartities maakt in Windows 11.
1. Koppel de SSD of harde schijf aan je pc
Vooraleer we een partitie beginnen maken, is het belangrijk om te controleren dat de harde schijf of SSD goed op de pc is aangesloten. Als dat niet het geval is, dan zal je de volgende stappen niet kunnen volgen. Wil je een interne SSD of HDD partitioneren? Controleer dan of de aansluitingen goed vastzitten. Wil je partities maken op een extern opslagmedium? Controleer de USB-aansluiting dan goed. Gaat het om een klassieke HDD die een voeding nodig heeft? Controleer dan ook even of die goed vast zit.
2. Open schijfbeheer
De eerste stap is om de applicatie voor schijfbeheer te openen. De snelste manier om dat te doen, is door het startmenu te openen. Daar tik je “partities op harde schijf maken en formatteren” in. Terwjil je aan het typen bent verschijnt de optie normaal gezien al. Klik erop en doe het programma schijfbeheer open.
3. Schijf initialiseren
Is het de eerste keer dat een schijf gebruikt wordt? Dan bestaat de kans dat je ze eerst moet initialiseren. Indien Windows doorheeft dat dat nodig is, zal je daarvoor een pop-up zien verschijnen als je schijfbeheer opent. Het is een goed idee om de schijf meteen te initialiseren: zo kan je er dadelijk mee aan de slag om partities te maken. Je krijgt hier twee opties wat betreft de partitietabel: MBR of GPT. Welke optie je kiest, is afhankelijk van de schijf en wat je ermee wil doen.
- Kies voor MBR als de pc wat ouder is en als je de schijf als opstartschijf wil gebruiken.
- Kies altijd voor GPT als de schijf groter is dan 2 TB. De schijf werkt dan wel niet als opstartschijf in oude pc’s.
MBR is een wat oudere standaard, die stilaan vervangen wordt door GPT. MBR ondersteunt geen schijven die groter zijn dan 2 TB, dus in die gevallen is het altijd beter om voor GPT te kiezen. GPT zorgt wel voor wat moeilijkheden tijdens het opstarten. Als het moederbord van je toestel de klassieke BIOS biedt, zal dat niet lukken. Hedendaagse toestellen bieden echter geen BIOS, maar UEFI. Op moderne toestellen kan je dus eigenlijk altijd voor GPT kiezen, ongeacht de grootte van de schijf.
4. Een nieuwe partitie aanmaken
Om een partitie te maken klik je met de rechtermuisknop op “Niet-toegewezen” schijfruimte. In het contextmenu dat verschijnt kies je voor de optie ‘Nieuw eenvoudig volume’. Er gaat vanzelf een wizard open die je helpt om een partitie te maken. Hier kan je kiezen hoe groot de partitie mag zijn. Wil je de volledige schijf als één partitie indelen? Dan laat je de standaardwaarde staan. Wil je de harde schijf in meerdere delen opsplitsen? Dat kan, maar dan moet je zelf een kleinere volumegrootte invullen.
Hierna zal je ook meteen een stationsletter voor de drive kiezen. Je kan gewoon de suggestie volgen die Windows geeft, maar kan ook zelf een letter kiezen.
Een bestaande schijf opsplitsen
Wil je een extra partitie maken op een schijf die je al gebruikt? Dan loopt het partitieproces een klein beetje anders. Vooraleer je een nieuwe partitie kan maken, moet je eerst beschikbare geheugenruimte afsplitsen. Dit doe je door met je rechtermuisknop op een partitie te klikken en daarna voor “Volume verkleinen” te kiezen. Windows zal zelf berekenen hoeveel megabytes je beschikbaar hebt om af te scheiden. Klik op Verkleinen, en het afgesplitste geheugen zal in schijfbeheer verschijnen als niet toegewezen.