Voorkom diefstal van jouw e-bike met deze 6 tips
E-bikes zijn gewild, ook onder dieven. Er is dus een kans dat een dief jouw e-bike in het vizier krijgt. Met deze tips zorg je ervoor dat hij niet wordt gestolen. En als hij dan tóch wordt gestolen vind je hier ook tips om hem snel weer terug te vinden.
Ga direct naar:
- Tip 1: Gebruik minimaal twee goede sloten
- Tip 2: Gebruik een GPS-tracker of AirTag
- Tip 3: Gebruik de pincode van je e-bike
- Tip 4: Denk goed na over waar je jouw e-bike parkeert
- Tip 5: Noteer het framenummer van jouw e-bike
- Tip 6: Verzeker jouw e-bike
- Bonustip 7: Zo kan je de locatiegeschiedenis van je AirTag zien (op macOS)
- Wat doen bij diefstal van jouw e-bike?
Tip 1: Gebruik minimaal twee goede sloten
Een goed slot vertraagt de diefstal en schrikt bovendien de dief af. Want waarom zou hij jouw fiets stelen als de fiets die naast je staat maar één slot heeft?
Vrijwel elke e-bike heeft al een standaard ringslot door het achterwiel, maar het beste is om ook een sterk kettingslot te gebruiken. Met dit kettingslot kan je de e-bike vastmaken aan de “vaste” wereld, zoals aan een paal, hek of boom. Dit zorgt ervoor dat de dief jouw e-bike niet kan optillen of verplaatsen. Veel dieven nemen jouw fiets namelijk mee, zetten hem in een bus en slijpen ergens op een rustige plek de sloten eraf. Als jouw fiets vast zit dan is dit niet meer mogelijk.
Denk er bij het plaatsen van je kettingslot ook altijd aan om het zo moeilijk mogelijk te maken voor de dief. Zorg dus voor weinig ruimte rondom de ketting, zodat het rommelen met de sloten lastiger wordt. Zorg er ook voor dat jouw kettingslot de grond niet raakt, omdat dit het makkelijker maakt de ketting doormidden te slijpen of slaan.
Gebruik ten slotte bij voorkeur sloten met een ART-2-certificering of hoger, omdat deze moeilijker door te knippen of slijpen zijn.
Tip 2: Gebruik een GPS-tracker of AirTag
Sommige premium e-bikes hebben een ingebouwde GPS-tracker in het frame van de fiets gemonteerd. Je kan hiermee, al dan niet door een antidiefstal abonnement af te sluiten, de fiets op elk moment van de dag mee terug vinden. Je vindt de e-bike zo dus ook terug bij diefstal of verplaatsing.
De meeste e-bikes hebben echter niet zo’n tracker ingebouwd en je bent dan aangewezen op je eigen vindingrijkheid. Een goede budget optie is het inbouwen van een AirTag in je fiets. Deze gadget van Apple is primair gemaakt om bijvoorbeeld verloren sleutels of rugzakken terug te vinden, maar je kan hem ook gebruiken om de locatie van je fiets te zien. Onze bonustip helpt je zelfs nog een stapje verder om door middel van een AirTag je gestolen e-bike terug te vinden.
In alle gevallen wil je er zeker van zijn dat de GPS-tracker of AirTag niet makkelijk te vinden is door de dief. Dat zal namelijk het eerste zijn wat hij van de fiets haalt zodra hij het ziet. Verstop hem daarom ergens in het frame, onder het zadel of achter een handvat. Er zijn ook speciale gadgets, zoals een fietsbel of zadelstuk waarin je jouw AirTag kan verstoppen.
Tip 3: Gebruik de pincode van je e-bike
Veel e-bikes komen standaard met een pincode die de elektrische motor van de fiets ontgrendelt. De motor werkt dan pas zodra deze pincode aan het begin van de fietstocht is ingevoerd. Een dief heeft niks aan een elektrische fiets waar hij niet op kan fietsen en zal deze dus snel achterlaten. Activeer daarom altijd de pincode en kies een veilige code (dus niet 0000).
Tip 4: Denk goed na over waar je jouw e-bike parkeert
Behalve je fiets goed op slot zetten, is ook de locatie van waar je hem neerzet van invloed op de diefstalgevoeligheid. Bij voorkeur zet je hem natuurlijk in een bewaakte fietsenstalling of afgesloten ruimte.
Helaas is die luxe niet overal beschikbaar, en moet je hem soms ook op minder veilige plekken neerzetten. Hou dan rekening met de volgende punten:
- Parkeer de e-bike bij voorkeur op een plek waar camera’s staan
- Parkeer hem op een drukke plaats, zodat dieven niet ongestoord te werk kunnen gaan
- Let op of de plek voldoende verlicht is als je fiets er ‘s avonds moet staan
Tip 5: Noteer het framenummer van jouw e-bike
Deze tip komt vooral van pas wanneer jouw e-bike al is gestolen. Wanneer je fiets is gestolen heb je het framenummer of chipnummer namelijk nodig bij het doen van de aangifte. Zonder dit nummer wordt het een stuk lastiger jouw fiets terug te krijgen, omdat het moeilijker is om te bewijzen dat de teruggevonden fiets ook echt van jou is.
Tip 6: Verzeker jouw e-bike
E-bikes zijn duur en je bent daarom natuurlijk altijd voorzichtig met jouw fiets. Toch kan een ongelukje (of diefstal) in een klein hoekje zitten. Overweeg daarom om een verzekering af te sluiten voor jouw e-bike. De kosten van een anti diefstal verzekering liggen tussen de 50 en 100 euro per jaar, afhankelijk van het aankoopbedrag van jouw e-bike.
Bonustip 7: Zo kan je de locatiegeschiedenis van je AirTag zien (op macOS)
Heb je een AirTag verstopt in je e-bike, zoals we in tip 2 adviseerden? Dan kan deze tip nog wel eens van pas komen als je e-bike is gestolen.
Het grote nadeel van AirTags is namelijk dat je enkel de laatste locatie van de tag kan terugzien in de Zoek mijn-app. Er is gelukkig een (onofficiële) manier om toch de hele locatiegeschiedenis te kunnen opslaan. Hiervoor heeft YouTuber AirtagAlex een script ontwikkeld dat je kan gebruiken op macOS. Je vindt het script en de installatie-instructies hier op Github.
Dit script slaat elke minuut de locatie van je AirTags op in een CSV-bestand. Hiermee kan je dus meerdere locaties terugzien en met elkaar verbinden. Je maakt zo eenvoudig een route van je gestolen e-bike en kan hierop anticiperen om hem terug te vinden. Ook als de gestolen e-bike (en dief) vooral ‘s nachts beweegt kan je hiermee de locaties toch terugzien. Deze tip maakt het hoe dan ook eenvoudiger om jouw gestolen e-bike terug te vinden.
Wat doen bij diefstal van jouw e-bike?
Kijk bij (vermoeden van) diefstal altijd even rond in de omgeving van waar je jouw fiets had geparkeerd. Soms wordt je fiets door de gemeente verplaatst, of verplaatsen dieven je fiets tijdelijk om hem vervolgens op te komen halen.
Mocht jouw e-bike toch echt zijn gestolen, doe dan altijd meteen aangifte bij de politie. Vermeld daarbij ook het framenummer en/of chipnummer van jouw fiets. De politie gebruikt dit nummer namelijk om jouw gestolen fiets te identificeren. Mochten zij een fietsendief betrappen of een voorraad gestolen fietsen vinden, dan herkennen ze jouw fiets meteen aan het framenummer.
Als jouw fiets een GPS-tracker heeft (zie tip 2), dan kan je deze gebruiken om de fiets op te sporen. Breng hier ook altijd de politie van op de hoogte.
Voorkom met deze tips dat jouw e-bike gestolen wordt. Is hij toch gestolen, dan vind je hem hopelijk terug.