Tips

Waterschade in je smartphone voorkomen met geluid: feit of fictie?

waterschade telefoon
© tomazl / iStock
Heel wat berichten op internet menen dat je waterschade kan voorkomen door het juiste geluid af te spelen. Klopt daar ook iets van?

De laatste weken duiken er op internet steeds meer adviezen op voor wiens telefoon waterschade heeft opgelopen. Kom je onverwacht in een plensbui terecht of heb je jouw smartphone per ongeluk in de afwas laten vallen? Dan zou een YouTube-video ervoor kunnen zorgen dat je telefoon niet stukgaat, en dat je hem gewoon kan blijven gebruiken. Is daar iets van aan, of is het toch eerder een broodje-aapverhaal?

Waar komt het idee vandaan?

Heel wat YouTube-video’s menen ervoor te zorgen dat je telefoon geen waterschade meer oploopt. Sommige van die video’s circuleren al jaren op YouTube, maar krijgen de laatste weken heel wat aandacht. Allemaal volgen ze hetzelfde principe: ze laten een toon of meerdere tonen horen waardoor het geluid uit je telefoon geduwd wordt.

Met dat idee zijn de YouTubers zelf niet afgekomen. Het idee dat geluid ervoor kan zorgen dat waterschade voorkomen kan worden, komt van apparaten zoals de Apple Watch. Met dat horloge kan je gewoon zwemmen of douchen. Nadien vraagt Apple steevast om aan de digitale kroon te draaien om de smartwatch te ontgrendelen en het water naar buiten te duwen. Dat die functie werkt, zullen eigenaars van een Apple Watch graag beamen: van waterschade heeft het Apple-horloge geen last.

Drukverschil

Om het water naar buiten te duwen, gebruikt Apple oscillerende tonen. Op zich zijn die tonen niets speciaals: het zijn “gewone”, eenvoudige geluiden, die voorgesteld worden met een simpele sinusgolf. Het oscilleren verwijst naar de vorm van die sinusgolf: die gaat steeds op en neer. Dat is niet bijzonder: elke speaker kan die geluiden reproduceren. Dat wil echter niet zeggen dat die op je smartphone hetzelfde voordeel bieden als op een Apple Watch.

Alle geluiden die je hoort, zijn eigenlijk drukverschillen in de lucht. Stel jezelf een diepe bas voor: die kan je effectief voelen, omdat het drukverschil zo groot is. Apple gebruikt zo’n drukverschillen om water uit de Apple Watch te krijgen, en dat is vooral mogelijk omdat dat horloge slechts één opening heeft: die voor de speaker. Alle druk gaat daardoor één richting uit, waardoor het water meegenomen wordt.

Werkt het ook voor smartphones?

Voor je smartphone kan dat in principe ook, al zal het effect daar veel minder duidelijk zijn. Zo zijn de speakers op veel mobiele telefoons groter dan die van de Apple Watch. Dat zorgt ervoor dat de druk om het water heen kan, waardoor dat kan blijven zitten. Op YouTube en TikTok zal je misschien filmpjes zien van smartphones die een boel water uitspuwen door zo’n toon, maar er blijft altijd wel een beetje water in de speaker zitten. De speaker van de doorsnee smartphone is simpelweg te groot om het effect in de Apple Watch na te bootsen.

Als je telefoon onder water geraakt, haal je hem er zo snel mogelijk weer uit. © Evgen_Prozhyrko / iStock

Bovendien zitten er meer openingen in een smartphone. Denk daarbij aan het feit dat er meerdere speakers aanwezig zijn, een oplaadpoort en een simtray. De luchtdruk van het geluid kan ook langs die wegen ontsnappen, waardoor het water minder tegengehouden wordt. Samen met iFixit experimenteerde The Verge met enkele telefoons. De conclusie was duidelijk: er wordt wel water uitgestoten, maar het gaat maar om een beperkte hoeveelheid. Daarnaast helpt de techniek ook niet om je oplaadpoort of simtray watervrij te krijgen, waardoor er alsnog waterschade kan ontstaan.

Geluid gebruiken om je smartphone watervrij te krijgen is dus geen waterdichte werkwijze. Dat gezegd hebbende, kan je de geluiden wel voor iets anders gebruiken. Omdat alle geluid uit trillingen bestaat, zou je de trillingen kunnen gebruiken om vuil uit de speakergrill te verwijderen. Ook dat zorgt er niet noodzakelijk voor dat je telefoon meteen helemaal schoon wordt, maar maakt het wel wat makkelijker om je telefoon te poetsen.

Conclusie

Om te concluderen: op zich kan geluid er wel voor zorgen dat er water uit je smartphonespeakers komt, maar dat zal niet voldoende zijn om waterschade helemaal te voorkomen. Daarvoor is een smartphone te groot en zijn er teveel openingen waarlangs water kan binnendringen.

Wat je dan wel moet doen als je telefoon nat wordt? Eén ding is zeker: je stopt je telefoon best niet in een zak of doos met rijst. Heel wat fabrikanten, waaronder Apple, raden dat regelrecht af. De beste manier om schade te voorkomen is om je telefoon uit te schakelen en geduld te oefenen. Best wacht je tot het toestel uit zichzelf droogt. Je kan het proces wel versnellen met zakjes silicagel die vaak bij kleren en andere pakketjes zitten. Die stop je, samen met je natte telefoon, in een afgesloten doos. Na 24 tot 48 uur kan je de smartphone weer uit de doos halen, en is het vocht eruit getrokken. Verder is het een goed idee om te weten hoe waterdicht je telefoon precies is. Fabrikanten geven daarvoor steeds een IP-rating mee, die aangeeft waar het toestel precies tegen kan. Wel hou je er best rekening mee dat de waterdichtheid of -resistentie van een telefoon na verloop van tijd kan verminderen.

Uitgelicht artikel IP-certificeringen uitgelegd IP-certificeringen: hoe water- en stofdicht zijn jouw toestellen?
ip-ratingmobielsmartphoneswaterschadeyoutube

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren