Tips

Zo gebruik je ChatGPT om je eigen Studio Ghibli-afbeeldingen (en meer) te maken

Door TechPulse, via ChatGPT
Jezelf altijd al eens in de iconische stijl van Studio Ghibli of The Simpsons willen bewonderen? Vroeger zou dat je veel tijd en mogelijk ook geld gekost hebben, maar dankzij ChatGPT is het tegenwoordig een koud kunstje.

Je kon er recent niet omheen: plots stond het internet vol met bekende memes, iconische filmscènes en historische foto’s in de stijl van Studio Ghibli, de Japanse animatiestudio die we kennen van pareltjes als My Neighbor Totoro, Princess Mononoke en Spirited Away. De reden van deze virale trend? OpenAI had GPT-4o beschikbaar gesteld als nieuw, geavanceerd model voor het creëren van afbeeldingen in ChatGPT.

Met het nieuwe model kunnen niet alleen erg realistische foto’s gegenereerd worden, verschillende bekende stijlen zijn ook makkelijk na te bootsen. Studio Ghibli dus, maar net zo goed The Simpsons en zelfs Jommeke. Maar hoe creëer je dan precies die afbeeldingen in die specifieke stijlen? Zijn er beperkingen en waar kan je best rekening mee houden?

ChatGPT gebruiken voor afbeeldingen in de stijl van Studio Ghibli, The Simpsons en meer

Afbeeldingen in een bepaalde stijl genereren is eigenlijk heel makkelijk. Je gaat om te beginnen naar chat.com of chatgpt.com. Als je een betalend abonnement hebt, kan je best inloggen. Voor gratis gebruikers gelden er momenteel namelijk beperkingen waardoor je slechts drie afbeeldingen per dag kan genereren. Sowieso kan het creëren van afbeeldingen een tijdje duren, ook voor betalende abonnees, simpelweg omdat het momenteel zo’n populaire optie is. Soms gaat ChatGPT door de drukte zelfs offline. Geduld hebben is bij momenten dan ook de boodschap.

Als betalende gebruiker kies je in de linkerbovenhoek voor GPT-4o als model waarmee je aan de slag gaat. Dat is het meest geavanceerde model waarmee ChatGPT afbeeldingen kan creëren. Als gratis gebruiker moet je deze selectie niet maken en wordt er automatisch al gebruikgemaakt van GPT-4o, zij het dus met beperkingen.

Vervolgens kan je ChatGPT instructies geven voor het genereren van een afbeelding in een bepaalde stijl. Dat kan in het Engels, maar net zo goed in het Nederlands. Je kan gewoon een afbeelding beschrijven waarvan je wil dat die gegenereerd wordt, maar het is ook mogelijk om een foto of afbeelding te uploaden en daarmee aan de slag te gaan. Dat kan wel enkel als je ingelogd bent.

Wij kozen ervoor een foto van redacteur Marijn uit zijn review van de Segway GT3 E te plukken en die te gebruiken. De simpele vraag om die foto in de stijl van Studio Ghibli na te maken leverde al meteen het gewenste resultaat op.

Ook andere stijlen, zoals The Simpsons en zelfs Jommeke, bleken geen probleem voor ChatGPT. Daarvoor vraag je gewoon om de foto opnieuw te herwerken in de desbetreffende stijl.

Beperkingen: niet alles is mogelijk

Heel wat animatiestijlen lijken geen probleem voor ChatGPT, en daarnaast kunnen ook redelijk realistische foto’s gegenereerd worden. Toch zijn er ook beperkingen. De foto van Marijn omtoveren tot een scène uit Star Wars was bijvoorbeeld niet mogelijk en ook aan de stijl van The Lord of the Rings wilde ChatGPT zich niet wagen.

ChatGPT meldt in zo’n geval dat het verzoek in strijd is met de contentrichtlijnen. Dat kan te maken hebben met copyright, ook al is dat in andere gevallen geen belemmering, maar net zo goed met content die als te gewelddadig wordt beschouwd.

Na het weigeren van een verzoek zal ChatGPT wel een alternatief voorstellen, maar als je daar vervolgens mee akkoord gaat, wordt ook dat verzoek vaak nog geweigerd. Je kan wel allerlei omweggetjes nemen om te proberen alsnog min of meer het beoogde resultaat te krijgen, veelal door alles wat algemener te omschrijven, maar vaak is de kwaliteit daarvan dan toch een stuk minder. Zo was onderstaande foto het resultaat van een poging om van Marijn een superheld te maken in een Avengers-film.

Marijn als superheld, door TechPulse via ChatGPT

Los van beperkingen blijft het natuurlijk wel indrukwekkend om te zien waar AI-chatbots tegenwoordig al toe in staat zijn. Tegelijk werpt het ook weer nieuwe uitdagingen op, bijvoorbeeld wat energieverbruik en copyright betreft. Dat zijn zaken die in de toekomst sowieso verder uitgeklaard moeten worden naarmate de AI-revolutie zich verder ontwikkelt.

Uitgelicht artikel Google Gemini, OpenAI ChatGPT en Microsoft Copilot app icoontjes, GenCast ChatGPT blijft de grootste, maar ook andere AI-chatbots groeien
aiChatGPTontspanningOpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Alle promoties van Coolblue

Alle promoties van Coolblue

Promoties bekijken