Wire

Black Friday: hoe veilig online shoppen? Enkele tips van ESET

24 november 2021 - Black Friday, Sinterklaas en de eindejaarsfeesten staan voor de deur. Dit betekent dat de meesten onder ons op zoek zullen gaan naar de beste deal. Wat we waarschijnlijk in overvloed zullen vinden, daar de meeste online en fysieke winkels of hun voorraad kwijt willen of de concurrentie willen overtreffen met de beste deal.

We moeten er echter rekening mee houden dat de pandemie nog niet voorbij is, dus winkelen met onze smartphone, tablet of andere verbonden apparaten is waarschijnlijk veiliger dan in drukke winkels rond te lopen.

Online shoppen is echter niet zonder risico’s. En hoewel het ons beschermt tegen het coronavirus, kunnen we, als we niet oppassen, uiteindelijk ons ​​toestel compromitteren met malware. Dit kan leiden tot ernstige problemen, zoals onze gegevens vergrendeld zien door ransomware, of cybercriminelen die onze gevoelige gegevens overtappen om identiteitsfraude te plegen of ze op het Dark Web te verkopen.

Gelukkig kunnen we de risico’s verkleinen door online te shoppen met een gezonde dosis waakzaamheid, de beveiliging van ons apparaat te versterken en goede beveiligingsgewoonten toe te passen.

Veilig verbinding maken

Als men online winkelt, kan men beste beginnen met een goede internetverbinding. We komen misschien in de verleiding om in onze vrije tijd te winkelen en dit gebeurt soms in de buurt van een coffeeshop of buitenshuis, maar openbare wifi-hotspots zijn niet per se veilig. Transacties uitvoeren die gevoelige data bevatten, zoals betalingsgegevens, is daar helemaal uit den boze. Ons apparaat kan besmet worden met malware of onze gevoelige gegevens kunnen worden gehackt. Om online te winkelen is het best zich te beperken tot veilige en vertrouwde internetverbindingen. Het is daarom beter om het data-abonnement van onze telefoon te gebruiken of verbinding te maken met ons wifi-thuisnetwerk.

Ook de veiligheid van ons thuisnetwerk mag niet onderschat worden. Als de beveiligingsinstellingen van de router niet gewijzigd zijn sinds die geïnstalleerd werd, is dit het moment om ze correct te configureren. We zijn echter drukke wezens die de hele dag boodschappen zouden moeten doen. Als we dit toch op een openbare hotspot willen doen, moeten we een virtual private network (virtual private network (VPN) gebruiken om ons verkeer te beschermen en dus veilig te shoppen.

Beveilig uw apparaat

We doen misschien een groot deel van onze boodschappen met onze smartphone voor het gemak. Het beveiligen ervan zou dus een goed idee moeten zijn. Een groot aantal mensen beschouwt de smartphone echter nog steeds als een gewone telefoon in plaats van een computer die men altijd bij zich heeft en gebruikt om allerlei taken uit te voeren. Ze onderschatten daarom de hoeveelheid persoonlijke gegevens die op deze apparaten is opgeslagen, gaande van foto’s en persoonlijke informatie tot betaalkaarten in hun elektronische portemonnee die ze gebruiken om hun aankopen te betalen.

Deze toestellen moeten dus ook beveiligd worden. Dit is waar een gerenommeerde beveiligingsoplossing van pas komt – deze oplossingen zijn goed ontworpen om ons apparaat te beschermen tegen contaminatie door allerlei malware en om ons serieus te beschermen tegen de activiteiten van kwaadwillende actoren, zoals phishing-pogingen of het verzenden van kwaadaardige links. Men moet ook overwegen om het apparaat te beveiligen door vergrendelingsschermen toe te voegen die een combinatie zijn van biometrische sloten en wachtwoordzinnen.

Betalingen beschermen

We moeten ook overwegen om de door ons gekozen betaalmethoden te beschermen. Als we ons afvragen ​​waar zo’n functie te vinden is, kijken we best uit naar het gebruik van een gerenommeerde beveiligingsoplossing. Complete oplossingen bieden doorgaans een functie voor betalingsbeveiliging die een extra beschermingslaag toevoegt aan onze bank- en betalingsapps. Dit beschermt ons tegen ondernemende oplichters die onze betalingsgegevens proberen te onderscheppen via phishing of andere bedreigingen.

Die functie beschermt onze bank- en betalingsapps tegen kwaadaardige apps die ons apparaat kunnen besmetten en voorkomt dat ze informatie overschrijven of informatie op het scherm lezen van onze beschermde apps. Bovendien moeten we apps die volgens ons ook door deze extra beveiligingslaag moeten worden beschermd, kunnen toevoegen. Multi-factor authenticatie (multi-factor authentication), bij voorkeur met behulp van een authenticatieapp of een beveiligingstoken, is een extra beveiligingsfunctie die moet gebruikt worden als een betaling wordt gedaan.

Dit artikel is geschreven door één van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

black fridayesetonline shoppen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken