Wire

Oplichtingen met cryptomunten: wat men moet weten en hoe men zich kan beschermen, tips van ESET

ESET
De wereld is blijkbaar "crypto-gek" geworden. Digitale valuta zoals Bitcoin, Monero, Ethereum en Dogecoin zijn overal op internet te vinden. Hun torenhoge waarde belooft beleggers grote winsten (vooraleer hun waarde daalt). En de "fortuinen" die men kan verdienen door virtueel geld te delven, zijn als de goudkoorts van de jaren 1800. Dat is wat velen, waaronder een lange lijst oplichters, ons graag willen doen geloven.

Heeft men vandaag interesse voor cryptomunten, dan  loopt men een groot risico voor fraude. Het is het nieuwe Wilde Westen, een wereld zonder wetten of regels waar oplichters vaak de winnaars zijn. Ook hier gelden de normale regels voor fraudepreventie. Alles wat men online leest, moet zorgvuldig beoordeeld en geverifieerd worden. Om veilig te blijven, mogen we ons niet laten misleiden door de hype.

Waarom nemen cryptomunten-oplichtingen toe?

Oplichters zijn meesters in de kunst om actuele gebeurtenissen en modetrends te gebruiken en zo hun slachtoffers te misleiden. En vandaag is niets meer trendy dan cryptomunten.  Artikels in de pers en op sociale media zijn daar deels verantwoordelijk voor, zodat feedback ontstaat die de hysterie over virtuele valuta alleen maar vergroot. Tussen oktober 2020 en mei 2021 verloren Amerikanen (according to the FTC) ongeveer 71 miljoen euro ($ 80 miljoen) aan cryptomunten-oplichtingen. In het VK liggen de cijfers nog hoger: volgens de politie verloren slachtoffers in de eerste negen maanden van 2021 meer dan 172 miljoen euro (146 miljoen pond).

Oplichtingen nemen toe omdat:

  • Er weinig of geen regelgeving bestaat voor de cryptovaluta-markt voor beleggers, vergeleken met de traditionele aandelenmarkt
  • Media-interesse dit een uitstekende lokaas voor phishing en oplichting maakt
  • De stijgende prijzen van crypto-munten mensen aantrekken die ervan dromen snel rijk te worden
  • De sociale media, de buzz, echt of fictief, helpen te versterken
  • De verleiding van munten delven voor contant geld door misdadigers als een lokaas kan gebruikt worden.

Wat zijn de meest courante oplichtingspraktijken?

Heeft men geld dat opgeslagen is in een cryptomunten exchange, dan kan het ook door hackers bedreigd worden. Oplichters zijn er al vaak in geslaagd om geld bij deze bedrijven weg te sluizen, waarbij ze soms honderden miljoenen hebben buit gemaakt. De geschade bedrijven beloven echter meestal hun onschuldige klanten te vergoeden. Helaas bestaat dit type verzekering niet voor slachtoffers van cryptofraude. Is men het slachtoffer van oplichterij, dan loopt men het risico heel wat geld te verliezen.

Het helpt dus als men weet hoe deze oplichtingen eruit zien. Hier zijn de meest courante:

Ponzi pyramide : Een investeringszwendel waarbij slachtoffers misleid worden om te investeren in een niet-bestaand bedrijf of een ‘snel rijk worden’-schema dat alleen de zakken van de oplichters vult.Cryptomunten zijn hiervoor ideaal omdat dieven nieuwe, niet-gespecificeerde ‘cutting edge’-technologieën uitvinden om meer investeerders aan te trekken en grotere virtuele winsten te genereren. Het vervalsen van gegevens is eenvoudig omdat de valuta virtueel is.

Pompen en dumpen : Op basis van valse informatie moedigen oplichters investeerders aan om aandelen te kopen in onbekende cryptvaluta-bedrijven. Dan stijgt de aandelenkoers en de boeven verkopen hun eigen aandelen, maken een mooie winst en laten de slachtoffers met waardeloze aandelen achter.

Valse goedkeuring van beroemdheden:  Op sociale media kapen oplichters accounts van beroemdheden of creëren ze nep-accounts en moedigen ze hun volgers aan om te investeren in nepplannen zoals die hierboven. Bij een fraude ging zo’n $ 2 miljoen verloren aan oplichters die zelfs Elon Musk in een Bitcoin-adres hadden vermeld om de list betrouwbaarder te maken (name-dropped Elon Musk into a Bitcoin address).

Valse cryptomunten-uitwisselingsdiensten:  Oplichters sturen e-mails of posten berichten op sociale media die toegang beloven tot virtueel geld opgeslagen bij cryptomunten-uitwisselingsdiensten. Het enige probleem is dat gebruikers eerst een kleine vergoeding moeten betalen. De uitwisselingsdienst bestaat niet en hun geld is voor altijd verloren.

Apps van oplichters : Cybercriminelen vervalsen legitieme cryptomunten-apps en laden ze in app-stores. Als men er een installeert, kan het onze persoonlijke en financiële gegevens stelen of malware op ons toestel inplanten. Anderen kunnen gebruikers ertoe aanzetten om voor onbestaande diensten te betalen of om gegevens uit cryptomunten-portemonnees te stelen.

VERWANTE LECTUUR: To the moon and hack: Fake SafeMoon app drops malware to spy on you

Valse persberichten :  Soms slagen de oplichters er zelfs in om journalisten te misleiden, die dan valse informatie publiceren. Dit is twee keer gebeurd toen legitieme nieuwssites artikelen postten over grote retailers die voorbereidingen troffen om bepaalde cryptomunten te accepteren. De valse persberichten (The fake press releases)  waarop deze verhalen waren gebaseerd, maakten deel uit van pump-and-dump-schema’s bedoeld om meer waarde te geven aan de acties van fraudeurs in de genoemde valuta’s.

Phishing / identiteitsdiefstal :  Phishing is een van de favoriete tools van oplichters. E-mails, sms-berichten en berichten op sociale media worden vervalst alsof ze afkomstig zijn van een legitieme en betrouwbare bron. Soms vragen ​​die “bronnen” – een creditcardaanbieder, bank of overheidsfunctionaris – een betaling in cryptomunten. Zo proberen ze ons te laten handelen zonder ons tijd te geven om na te denken.

Hoe te voorkomen dat men het volgende slachtoffer wordt?

Het beste wapen om fraude te bestrijden is wantrouwen. We leven echter in een tijd waarin niet alles wat we online lezen noodzakelijkerwijs waar is. Veel werd expliciet ontworpen om ons te misleiden en ons schade toe te brengen. Met dat voor ogen en om te voorkomen dat men wordt opgelicht, kan men het volgende proberen:

  • Geef nooit uw persoonlijke gegevens door aan een entiteit die ongevraagd contact met u opneemt, via e-mail, sms, sociale netwerken, enz., ook al lijkt het een vriend te zijn. In werkelijkheid kan het een hacker zijn die de e-mail of het sociale account van de vriend heeft gehackt. Neem contact op met de vriend, via een ander contactmiddel
  • Is iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Behandel alle investeringsprogramma’s met de grootste behoedzaamheid
  • Schakel twee-factor-authenticatie in voor alle cryptmunten-accounts die u bezit
  • Wijs elke “investeringskans” af waarvoor een voorafbetaling wordt gevraagd
  • Gebruik nooit niet-officiële app stores
  • Download anti-malwaresoftware van een gerenommeerde leverancier op uw pc en mobiele toestellen.

De wereld is misschien gek geworden op cryptomunten, maar we hoeven niet mee te doen. We moeten het hoofd koel houden en mogen niet bezwijken voor de hype.

Dit artikel is geschreven door één van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

cryptomuntenesetoplichting

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken