Wire

Hoe je een HDD naar SSD kunt klonen zonder gegevensverlies op Windows 11/10/8/7

© EaseUS
Het klonen van een HDD naar een SSD is een snelle oplossing om je pc te upgraden zonder gegevensverlies. Deze methode kan je computer versnellen, sneller laten opstarten en prestatieproblemen oplossen. Het overzetten van je besturingssysteem en gegevens naar een snellere SSD zal de prestaties en levensduur van je computer verbeteren.

In deze handleiding leer je hoe je je harde schijf op Windows 11, 10, 8 of 7 naar een SSD kunt klonen. Je leert hoe je je voorbereidt en betrouwbare software zoals EaseUS Disk Copy gebruikt om verder te gaan na het klonen. Lees verder om meer te weten te komen!

Voorbereidingen voor het klonen van harde schijf naar SSD

Om je HDD naar een SSD te klonen, zijn enkele voorbereidende stappen nodig om een soepele en effectieve gegevensoverdracht te garanderen.

1. Zorg voor een SSD met voldoende capaciteit

Kies eerst een SSD met genoeg opslagruimte. Zorg ervoor dat de SSD minstens evenveel ruimte heeft als je HDD, bij voorkeur meer voor toekomstige gegevens. Verwijder of verplaats onnodige gegevens van je HDD als je naar een kleinere SSD wilt upgraden.

2. Maak een back-up van de bestaande gegevens op de doelschijf

Hoewel klonen doorgaans al je gegevens behoudt, is het verstandig om vooraf een back-up te maken van belangrijke informatie. Dit is essentieel, zowel voor nieuwe als oudere SSD’s. Maak een back-up met cloudopslag, externe harde schijven of andere betrouwbare middelen. Dit beschermt je belangrijke bestanden tegen mogelijke fouten tijdens het klonen.

3. Verbind en initialiseer de SSD op je pc

Verbind nu de SSD met je pc. Dit kan door de SSD in je desktop te plaatsen of een USB-naar-SATA-adapter te gebruiken voor een laptop. Nadat je de SSD hebt aangesloten, kan je systeem deze initialiseren via Windows Schijfbeheer. Zorg ervoor dat de SSD tijdens de initialisatie is geformatteerd met GPT of MBR.

4. Download betrouwbare schijfkloonsoftware

Kies uiteindelijk voor betrouwbare kloonsoftware om de gegevensoverdracht te beheren. EaseUS Disk Copy en Clonezilla zijn krachtige klonertools voor HDD naar SSD. EaseUS Disk Copy kan gegevens eenvoudig overzetten, terwijl Clonezilla een open-sourceoptie is voor gevorderde gebruikers. Beide programma’s beschermen je gegevens en zorgen ervoor dat de SSD kan opstarten na het kopiëren.

Beste gratis HDD naar SSD kloonsoftware

Het gebruik van sterke en betrouwbare software om je HDD naar een SSD te klonen is belangrijk. EaseUS Disk Copy is hiervoor een goede keuze. Het biedt een intuïtief ontwerp, beveiligt gegevens en vereenvoudigt het proces.

EaseUS Disk Copy, een toonaangevend kloonprogramma, stelt gebruikers in staat om hun besturingssysteem, applicaties en gegevens van een verouderde HDD naar een SSD te migreren zonder opnieuw te hoeven installeren. Deze applicatie maakt het klonen eenvoudig, of je nu de snelheid van je pc wilt verhogen of naar een snellere SSD wilt overschakelen.

Belangrijkste functies van EaseUS Disk Copy:

  • Sector-voor-sector klonen: Hiermee kun je elk stukje gegevens van je HDD naar SSD klonen, wat zorgt voor een identieke kopie, zelfs als je harde schijf beschadigde sectoren bevat.
  • Besturingssysteemmigratie: Je kunt eenvoudig het volledige besturingssysteem overzetten, waardoor de SSD na het klonen kan opstarten.
  • Partitiegrootte aanpassen: Het programma past automatisch de partities aan om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte op de nieuwe SSD.
  • Hoge kloonsnelheid: De hoge kloonsnelheden van de tool verkorten de uitvaltijd en maken een snelle overgang naar je nieuwe SSD mogelijk.

Hoe HDD naar SSD klonen op Windows 11/10/8/7

Als je computer langzaam opstart of traag reageert, kan het klonen van je HDD naar een SSD de prestaties verbeteren. Met eenvoudige en efficiënte software zoals EaseUS Disk Copy kan dit probleemloos. Volg deze eenvoudige handleiding voor Windows 11/10/8/7.

Stap 1. Verbind je SSD

Controleer eerst of de SSD correct is verbonden met je computer. Gebruik een USB-naar-SATA-converter voor laptops of een SATA-kabel voor desktops. Controleer de PCIe-sleuf van je apparaat voor M.2 SSD’s. Nadat de SSD is aangesloten, initialiseer je de nieuwe SSD naar MBR of GPT, zoals je bron-HDD.

Stap 2. Installeer kloonsoftware

Een betrouwbare kloonsoftware is nodig om je HDD naar de SSD te klonen. De gebruiksvriendelijke interface van EaseUS Disk Copy en de ondersteuning voor SATA, NVMe en andere SSD’s maken het ideaal voor deze taak. Installeer het programma op je pc.

Stap 3. Kies bron- en doelschijven

Start EaseUS Disk Copy zodra het is geïnstalleerd. Selecteer je HDD als de bron in “Schijfmodus” om te klonen. Selecteer de SSD als doel. Zorg ervoor dat de SSD voldoende ruimte heeft om alle HDD-gegevens te bevatten.

select target drive
Selecteer de doelschijf © EaseUS

Stap 4. Pas de schijfindeling aan en start het klonen

EaseUS laat je de indeling van de SSD-schijf optimaliseren. Kies “Schijf automatisch aanpassen” voor optimale prestaties na het kopiëren. Start het klonen na het aanbrengen van eventuele noodzakelijke aanpassingen.

Start het kloonproces © EaseUS

Stap 5. Maak de SSD de opstartschijf

Stel na het kopiëren de nieuwe SSD in als de hoofdopstartschijf in je BIOS (meestal door tijdens het opstarten op F2, F8 of DEL te drukken). De oude HDD kan worden verwijderd als deze niet meer nodig is.

Maak de SSD de opstartschijf © EaseUS

Met deze methoden kun je je HDD probleemloos klonen naar een SSD, wat de opstarttijden en prestaties zal verbeteren.

Wat te doen na het klonen van de harde schijf naar SSD

Na het succesvol kopiëren van je harde schijf naar een SSD, zorg je ervoor dat je systeem opstart vanaf de nieuwe SSD en beheer je je oude HDD efficiënt.

1. Stel de SSD in als opstartschijf

Na het kopiëren stel je de SSD in als de hoofdopstartschijf om snelheid en prestaties te optimaliseren. Doe dit als volgt:

  • Stap 1. Druk tijdens het opstarten op F2, F8 of DEL om de “BIOS-instellingen” te openen.
  • Stap 2. Zoek het “Boot”-menu in de BIOS en geef prioriteit aan je opstartschijven.
Priotiseer de opstartschijf © EaseUS
  • Stap 3. Plaats je net gekloonde SSD bovenaan in de opstartvolgorde.
  • Stap 4. Verlaat de “BIOS” nadat je de wijzigingen hebt opgeslagen. De SSD versnelt het opstarten en de werking van het systeem.

2. Formatteer de HDD Voor opslaggebruik

  1. Zodra de SSD de opstartschijf is, kan je oude HDD worden gebruikt als opslag. Het formatteren van de HDD verwijdert oude systeembestanden en maakt hem klaar voor opslag:
  • Stap 1. Klik met de rechtermuisknop op het Start-menu in Windows en open “Schijfbeheer”.
  • Stap 2. Zoek je oude HDD, die je besturingssysteem en gegevens kan bevatten.
  • Stap 3. Klik met de rechtermuisknop op de HDD en kies “Formatteren”.
Kies formatteren op de oude schijf © EaseUS
  • Stap 4. Selecteer het station, kies een “Bestandssysteem” en “Volume-label”.
  • Stap 5. Klik op “Ok” om je keuzes te bevestigen en het formatteren te starten.

Dit proces verandert je oude HDD efficiënt in een opslagapparaat met grote capaciteit, handig voor back-ups of het archiveren van media en documenten.

Conclusie

Dit artikel bespreekt methoden om een HDD naar een SSD te klonen zonder gegevensverlies op Windows 11 om de snelheid en prestaties van je computer te verbeteren. Stel de SSD in als opstartschijf in de BIOS en formatteer je oude HDD voor opslag na het klonen. Dit vereenvoudigt de upgrade. EaseUS Disk Copy wordt aanbevolen voor veilig en efficiënt klonen van HDD naar SSD. Het heeft een eenvoudige interface en kopieerfuncties die het perfect maken voor SSD-upgrades zonder gegevensverlies. Download EaseUS Disk Copy nu voor een soepele klonering.

Veelgestelde vragen over het klonen van HDD naar SSD

1. Wat heb ik nodig om mijn HDD naar een SSD te klonen?

Om je harde schijf naar een SSD te klonen, heb je het volgende nodig:

  • Een compatibele SSD met voldoende opslagruimte voor je bestanden.
  • Kloonsoftware, zoals EaseUS Disk Copy, die het proces kan beheren.
  • Een SATA-kabel of een USB-naar-SATA-adapter om de SSD met je computer te verbinden.

2. Hoe bereid ik mijn SSD voor op het klonen?

Controleer voordat je gaat klonen of de SSD correct is aangesloten op je systeem. Configureer daarna de MBR- of GPT-indeling van de SSD in Schijfbeheer. Het is ook belangrijk om een back-up te maken van essentiële gegevens op de SSD, omdat het kloningsproces alles op de doelschijf zal overschrijven.

3. Kan ik mijn gekloonde SSD gebruiken als opstartschijf?

Ja, je kunt de SSD na het klonen als je belangrijkste opstartschijf gebruiken. Ga naar de BIOS van je systeem, open de opstartinstellingen, en selecteer je SSD als opstartschijf. Sla de wijzigingen op en start je computer opnieuw op.

4. Kan ik mijn SSD upgraden na het klonen?

Ja, nadat je gegevens op een SSD hebt gekloond, kun je upgraden naar een grotere. Tools zoals EaseUS Disk Copy maken het mogelijk om je gegevens opnieuw te klonen, waardoor een soepele overgang naar een groter opslagapparaat wordt gegarandeerd.


Dit artikel is geschreven door een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

partnerinfo

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600