Is internet in België duurder dan Nederland?

Is het echt zo dat internet in België duurder is dan in Nederland? We gaan op onderzoek uit.
Prijsverschil internet via de kabel
Allereerst kijken we naar de levering van internet via de kabel of glasvezel internet. Dat noemen we ‘vast internet’. Vast internet wordt in België geleverd door bijvoorbeeld Proximus, Telenet en VOO. In Nederland zijn de vaste aanbieders KPN, Ziggo, Odido en enkele kleinere providers. Waarin zit het grote verschil? Dat is de prijs.
In België betaalde je in 2024 voor een abonnement van 100 Mbps download en 30 Mbps upload ongeveer 60 euro. Bij onze noorderburen betaal je voor datzelfde abonnement (en zelfs met 100 Mbps upload) zo’n 42,50 euro. Daar komt nog bij dat je in België soms tegen een datalimiet aanloopt, terwijl dat in Nederland niet het geval is. Een verschil van 17,50 euro per maand is op zich best al aanzienlijk.
Mobiel internet is ook duurder
Als we kijken naar mobiel internet, worden de verschillen ook meteen weer duidelijk. Proximus, Orange en BASE zijn bij ons veel duurder dan de Nederlandse evenknieën KPN, Vodafone en Odido. In Nederland zijn er ook verschillende budgetproviders die aantrekkelijke sim-only abonnementen aanbieden met grote databundels. Soms kun je zelf onbeperkt internetten op je mobiele telefoon. Zo zien we bij de Nederlandse vergelijkingssite ProviderCheck.nl een aardig aanbod.
Bij ons is die keuze een stuk beperkter. Zeker het idee van onbeperkte databundels is een ware utopie. België heeft veel meer regels en minder marktdynamiek. Belgische providers voelen simpelweg een stuk minder druk om met concurrerende prijzen te komen dan hun Nederlandse tegenhangers.
Waarom zijn de prijzen hier zo hoog?
Dat je in België fors meer betaalt voor je internetverbinding, heeft vooral te maken met een gebrek aan concurrentie. In ons land wordt de markt gedomineerd door partijen als Proximus en Telenet. Onlangs kwam daar DIGI bij. Het zorgt voor minder scherpe prijsconcurrentie. Kijken we dan naar Nederland, dan zien we dat daar een grotere keuze aan providers is.
Doordat er meer partijen op de markt zijn in Nederland, moeten ze aantrekkelijke prijzen hanteren om de gunst van de consument te krijgen. Dat drukt de prijzen in algemene zin behoorlijk. Ook de datalimieten in ons land zorgen voor limieten op bijvoorbeeld streamen of downloaden. Wil je veel kunnen downloaden en streamen, dan moet je voor een groter abonnement kiezen. En ook dat merk je weer terug in de kosten. Ook het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie vindt dat we relatief veel betalen voor mobiel en vast internet.
De Benelux afgezet tegen de rest van Europa
ijken we naar België, Nederland en Luxemburg, en vergelijken we de grote 3 met andere landen, dan zien we flinke verschillen. Het internet is in België weliswaar duurder dan in Nederland, maar ook de Nederlanders leggen maandelijks aardig wat geld neer voor hun verbinding. Zeker als je het vergelijkt met Europese landen die noordelijker liggen. In Zweden betaal je bijvoorbeeld tussen de 399 en 499 Zweedse kronen voor een 4G of een 5G-abonnement. Dat komt neer op ongeveer 35 tot 45 euro per maand. In Finland betaal je zelfs maar 20,95 euro voor een vaste internetverbinding.
Oost-Europa maakt het helemaal bont. In Polen betaal je voor vast internet met een snelheid van 100 Mbps ongeveer 11,35 euro per maand en in Roemenië is dat ongeveer 12 euro per maand. Daar moet natuurlijk wel bij gezegd worden dat men daar een stuk minder verdiend dat in het westen van Europa.
Hoe zit het met de kwaliteit?

Nederland en België zijn duurder dan de rest van Europa. Maar dat wil niet zeggen dat ons internet ook echt beter is. In onder meer Roemenië zijn bijvoorbeeld mobiele verbindingen razendsnel en zeer stabiel. Een nadeel is dat internetkabels daar amper onder de grond worden gelegd. Bij slecht weer houdt dat in dat de verbinding kan wegvallen.
De hoge prijzen in België en Nederland komen dus ook deels door de investeringen in infrastructuur. In ons land wil vooral ook de regering graag een graantje meepikken. We betalen flink wat belasting over ons internet, of dat nu mobiel of vast is.
Nederland scoort beter dan België als het gaat om de prijs-kwaliteitverhouding. Zo krijgen onze buren snellere en betrouwbaardere internetverbindingen dan wij in België krijgen.
De markt heeft meer concurrentie nodig
Het is dus waar: internet in België is zeker duurder dan in Nederland. Willen we dat veranderen, dan hebben we meer concurrentie op de markt nodig. De vraag is alleen hoe dat veranderd kan worden. De mededingingswetgeving in België is namelijk zeer gereguleerd.
Daar komt nog bij dat we de afgelopen jaren de inflatie behoorlijk in de portemonnee hebben gevoeld. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat het internet is ons land behoorlijk aan de prijs is. Gelukkig krijgen we daar wel een goede kwaliteit internetverbinding voor terug, want de internetproviders blijven gelukkig investeren in verbeteringen.
Dit artikel is geschreven door een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.