Getest: is 5G echt veel sneller dan 4G?
We hebben lang moeten wachten op 5G in België, maar met mondjesmaat komen de grote telecomspelers van ons land met hun eerste 5G-diensten voor consumenten naar buiten. Telenet beet eind 2021 de spits af en nadien volgden Orange en onlangs ook Proximus. Die laatste biedt zijn mobiele klanten tot en met 30 juni zelfs gratis toegang tot hun 5G-netwerken. Dat biedt ons de ideale gelegenheid om eens uit te testen hoeveel sneller 5G nu echt is dan zijn voorganger 4G.
Voor ons experimentje nemen we het 5G-netwerk van Proximus in Antwerpen op de proef, waar de uitrol van 5G dankzij de aanwezigheid van de haven voorlopig al het verst staat. Maar ook in andere grote Vlaamse steden en de kust is 5G al beperkt aanwezig. Afhankelijk van waar je woont, kan je deze test dus gerust eens zelf nadoen. Dit is alles wat je nodig hebt:
- 5G-dekking in je omgeving
- Een smartphone met 5G-ondersteuning (Tip: dit zijn de beste goedkope 5G-smartphones volgens onze redactie)
- Een internetsnelheidstest
Proef op de som: is 5G nu echt sneller?
5G vs 4G: welke G is sneller?
We wegen 5G eerst af tegen 4G, de netwerkstandaard waarvoor 5G een sneller, stabieler en veiliger alternatief zou moeten bieden. Maar is dat wel zo? We maken gebruik van de gratis tool Speedtest by Ookla om de download- en uploadsnelheid in onze huiskamer te testen. In de bijgevoegde screenshots zien we de resultaten.
Wat meteen opvalt is de hoge downloadsnelheid van het 5G-internet. We voerden verschillende testruns uit en we behaalden telkens een downloadsnelheid van minstens 188 Mbps, met een maximumresultaat van 256 Mbps. Wanneer we terugschakelden naar 4G – via de instellingen voor mobiel internet geef je aan welk netwerk je verkiest – dan klokten we voor de downloadsnelheid af op ongeveer 95 Mpbs. De downloadsnelheid voor 5G is dus dubbel zo hoog, wat resulteert in veel snellere laadtijden voor video’s en games. Dit toont dat 5G sneller is dan 4G. Bovendien ligt de ping of latentie ook gevoelig lager bij 5G dan bij 4G.
Verrassend genoeg bleek 4G in onze huiskamer wel een nipt hogere uploadsnelheid te halen dan 5G, waar dit in theorie ook in het voordeel van de nieuwe standaard zou moeten uitvallen. Uploadsnelheid heeft een invloed op onder andere de verzendtijd van mails en berichten. Er is dus nog ruimte voor verbetering.
5G vs Wifi
Aangezien we de test gewoon thuis konden uitvoeren, maken we graag ook eens de vergelijking met ons vast wifi-netwerk. Hier lag de downloadsnelheid van 5G zelfs bijna drie keer hoger dan ons vast internet (eveneens van Proximus). Maak ook nu scoorde ons vast internet beter op uploadsnelheid.
Wat bepaalt de intersnelheid?
We moeten wel opmerken dat internetsnelheid afhankelijk is van verschillende factoren. Een belangrijke factor is natuurlijk de locatie waar je je begeeft en hoe sterk de 5G-dekking van je provider daar is. In Gent of Brugge bekom je misschien helemaal andere resultaten dan in Antwerpen. Maar ook jouw smartphone heeft een invloed. Als jouw toestel al een paar jaar op de teller heeft staan of nog niet helemaal mee is met alle updates kan dat de sterke van het signaal ook doen afnemen. Al zal dit voor 5G normaal nog geen probleem mogen zijn, want compatibele toestellen zijn nog maar hoogstens twee jaar oud.
Wat we ook in het achterhoofd moeten houden is dat de huidige 5G-netwerken in België ‘light’ netwerken zijn. Voor de uitbouw van hun infrastructuur moeten de telecomoperatoren eerst hun definitieve licentie bekomen. Die vindt later dit jaar plaats en vijf kandidaten zijn daarvoor in de running. Het 5G-netwerk dat wij uitgetest hebben zit dus nog lang niet op zijn volle sterkte. Over enkele jaren zou 5G in principe dus nog veel sneller moeten zijn dan nu.
Wil jij meer betalen voor 5G?
Het valt nog af te wachten hoe de grote operatoren 5G precies in hun abonnementen zullen verwerken. Maar zeker in een beginfase valt het niet uit te sluiten dat 5G met een meerprijs zal komen. Daarom stellen we je in onze lezerspoll de vraag of je 5G een extra toeslag op je telecomabonnement waard zou vinden.