Achtergrond

Bitcoin: een goede investering of geldverspilling?

De vele hoeraverhalen rond de Bitcoin zouden je kunnen overtuigen om in cryptovaluta te investeren. Maar laat je niet te snel verleiden.

Er heerst al enkele maanden een grote hype rond de Bitcoin, ongetwijfeld de bekendste cryptomunt die op de markt verkrijgbaar is. De koers van Bitcoin was namelijk al enkele maanden aan het stijgen naar een nieuwe recordhoogte. Die werd uiteindelijk ook bereikt op 3 januari, toen de koers voor het eerst ooit boven de 30.000 dollar dook. Omgerekend in euro bedroeg de recordkoers meer dan 28.500 euro.

Dergelijke astronomische bedragen kunnen het zeer aantrekkelijk maken om ook in Bitcoin te gaan investeren. Maar cryptomunten kopen is iets waar je niet zonder voldoende kennis aan moet beginnen, want het is wel wat anders dan geld uit de muur halen. In dit achtergrondstuk wegen we de belangrijkste voor- en nadelen van cryptovaluta af.

Groeiend draagvlak

Het aantal platformen dat al transacties met Bitcoin of andere cryptomunten ondersteunt, is op dit moment nog relatief beperkt. Maar daar is verandering in aan het komen. Zo gaat PayPal, het grootste fintechplatform in de Verenigde Staten en Europa, dit jaar starten met de ontwikkeling van een eigen cryptowalletsysteem, waarin je als gebruiker je cryptomunten kan bewaren en verkopen. Misschien herinner je je nog dat Facebook in 2019 volop bezig was met een eigen cryptomunt Libra te ontwikkelen, maar dat project is wat ondergesneeuwd. Ondersteuning door internationale betaalplatformen zoals PayPal is cruciaal voor cryptomunten om te overleven, en kan er voor zorgen dat retailers mee op de kar springen. Je producten kopen met Bitcoin lijkt helemaal geen verre toekomstmuziek meer.

Facebook krijgt haar Libra nog niet echt van de grond.

Makkelijk inwisselbaar voor cashgeld

De wettelijke spelregels rond de handel van Bitcoin zijn nog ontzettend soepel. Daar zijn veel nadelen aan verbonden, maar het biedt ook voordelen. Zo is de toegangsdrempel om te investeren zeer laag; anders dan bij het handelen in aandelen heb je voor cryptovaluta geen licentie nodig. Transacties in Bitcoin hoeven bijgevolg ook geen papieren molen te doorlopen, wat een positief effect heeft op de liquiditeit van de munt. Bitcoin kan relatief snel worden omgezet naar cash geld, wat slimme investeerders hoge kortetermijnwinsten kan opleveren.

Ongevoelig voor inflatie

De groeicurve van Bitcoin staat quasi volledig los van de economie. Cryptovaluta overschrijden immers internationale grenzen, waardoor ze anders dan ‘fysieke’ valuta geen rekening moeten houden met nationale economische en politieke situaties. Bij internationale transacties verlies je dus ook geen waarde door omrekeningen. Zo kon de Bitcoin te midden van een economische crisis naar een recordkoers groeien.

Zeepbel

Omdat cryptomunten nog relatief nieuw zijn, heeft de markt nog maar weinig vat gekregen op de groeicurve van de koers. Als je de koers van Bitcoin over lange termijn zou bekijken, dan zal je zeer sterke schommelingen waarnemen. Na elke piek volgde een bijna even diepe daling die vaak ook langer aanhield dan de stijging. Dat wordt in beurstermen het ‘zeepbeleffect’ genoemd. Als een financieel asset stijgt zonder dat daar een ‘logische’ verklaring voor kan gevonden worden, dan zal vroeg of laat de zeepbel barsten. De koers van Bitcoin is na de piek van zondag trouwens al opnieuw gedaald naar een koers van rond de 30.000 dollar (25.000 euro). Is de zeepbel gebarsten?

Het koersverloop van Bitcoin sinds 2013 (in euro). Bron: BTCDirect

Makkelijk doelwit voor criminelen

We bespraken al dat de beperkte regulering ervoor kan zorgen dat iedereen die wil kan participeren in Bitcoin. Ga er dus maar van uit dat ook mensen met slechte bedoeling handelen in cryptomunten, en er zijn waar weinig spelregels om hen van de markt te houden. Koop dus daarom alleen maar cryptomunten bij geautoriseerde platformen. Je zou lang niet de eerste zijn die wordt opgelicht. Naast fraudeurs zijn ook cybercriminelen uit op je digitale portemonnee. Bitcoin stelen en onmiddellijk verkopen is een middel om snel veel geld te verdienen. Cryptomunten worden uitsluitend digitaal verhandeld, wat hen ook openstelt voor cyberaanvallen. Met malware kan je iemands cryptowallet blokkeren. Bitcoin vallen niet onder het depositogarantiestelsel van de ECB, dus je cryptomunten zijn niet verzekerd. Ben je ze kwijt, heb je pech.

Bezin voor je begint

Dat is de beste raad die we je kunnen geven. Bitcoin zijn een investering die je weinig garanties bieden. Denk dus zeker niet dat het een eenvoudige manier is om snel rijk te worden, want je kan er even snel veel geld mee verliezen. Er spelen veel factoren mee die je als investeerder niet in de hand hebt.

PROCONTRA
Groeiend draagvlakNu nog maar weinig aanbieders
Lage instapdrempelWeinig tot geen regulering
Hoge liquiditeitHoge volatiliteit van de koers
Ongevoelig voor inflatieKwetsbaar voor fraude en cyberaanvallen
bitcoinblockchainbusinesscryptovalutatrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Bekijk actie in onze webshop