Het unieke verhaal van Dogecoin: van internetgrap naar succesvolle cryptomunt

Dogecoin begon als een uit de hand gelopen internetgrap, maar de cryptomunt heeft de wind in de zeilen. Waar komt de munt plots vandaan?

Volgers van de cryptomunten kijken met verstomming naar het koersverloop van Dogecoin de voorbije maanden. Sinds het begin van 2021 steeg de koers van de cryptomunt met 11.000 procent tot ongeveer 0,60 dollar of 0,50 euro. Analisten voorspellen dat het slechts kwestie van tijd is vooraleer Dogecoin voor het eerst in zijn jonge geschiedenis de kaap van 1 dollar zal overschrijden.

De koers van Dogecoin stijgt spectaculair. Bron: wisselkoers.nl

Vergeleken met de bijna 48.000 euro die één bitcoin vandaag waard is, is dat maar peanuts natuurlijk, maar toch is de steile opmars van Dogecoin zeer opmerkelijk. Geen enkele professionele belegger neemt de cryptomunt nog maar een beetje serieus. Dus waarom investeren zoveel mensen er dan toch in? Dit is het unieke verhaal van Dogecoin.

De hond die het internet veroverde

Je zal het wellicht niet geloven, maar de roots van Dogecoin liggen in Japan. Een Japanse kleuterleidster genaamd Atsuko Sato plaats in 2010 op haar persoonlijke blog foto’s van haar huisdier, een Shiba Inu. Op één van die foto’s kijkt de hond nogal mysterieus in de camera. Eind 2010 verschijnen de foto’s van de hond voor het eerst op Reddit met het bijschrift “Look at this doge”. De post verdwijnt opnieuw in de anonimiteit totdat een Tumblr-lid in april 2012 de term doge opnieuw leven inblaast. Plots duiken ook de foto’s van de originele doge opnieuw op op internetfora zoals Reddit en 4chan en nadien ook YouTube. Een nieuwe internetster is geboren. The Verge reisde in 2013 zelfs af naar Japan om de beroemde hond in levende lijve te ontmoeten. Zelfs 10 jaar na de eerste verschijning is de Doge-meme nog steeds razend populair op het internet. Of Kabuso, zoals de hond in het echte leven heet, bewust is van haar internetroem lijkt ons twijfelachtig. De hond werd ook al enkele keren voor de grap dood verklaard, maar tot zover we weten leeft ze nog steeds.

Een typische Doge-meme. Image Credit: Know Your Meme.

Dogecoin ziet het levenslicht

Hoe wordt een meme nu een cryptomunt waarin je kan beleggen? Dat hebben we te danken aan Billy Markus en Jackson Palmer, twee software-ingenieurs van IBM en Adobe. Zij hadden een grote interesse in de op dat moment nog nieuwe cryptomuntenmarkt en wilde een digitale munt creëren die helemaal anders was dan andere munten. Die doelstelling is zeker gelukt. Als logo van de munt kiezen ze uiteraard de geliefde meme. Dogecoin lanceert officieel op 6 december 2013 en is meteen een hit. Al na twee weken is de waarde van de munt met 300% gestegen en de website dogecoin.com wordt in zijn eerste maand een miljoen keer bezocht.

Maar die blitzstart blijft niet zonder gevolgen. Nog binnen de eerste maand, op kerstdag nota bene, vindt al het eerste grote incident rond Dogecoin plaats. Hackers weten het cryptoplatform Dogewallet te kraken en alle jonge investeerders zijn hun cryptomunten al kwijt. Het zorgt ervoor dat Dogecoin, niet om de goede redenen, de meest besproken cryptomunt van het moment is. Al deert die negatieve aandacht de groei van de munt niet: in 2014 ligt het dagelijkse transactievolume zelfs hoger dan dat van bitcoin. Tot de zeepbel van de cryptomunten barst in 2018 en Bitcoin en co de dieperik induiken. Het momentum voor Dogecoin lijkt voorbij.

Een bekende ambassadeur

We maken nu de sprong naar 2020. Nu de cryptomarkt opnieuw aan het herstellen is van zijn grote crash, is het tijd om Dogecoin opnieuw uit de dood te laten herrijzen. Op TikTok gaat een oproep viraal om te investeren in de cryptomunt, maar Dogecoin heeft zijn herwonnen populariteit vooral aan één man te danken: Elon Musk. Musk is naast CEO van Tesla en SpaceX ook een fervent twitteraar. Op 18 juli stuurt hij via zijn geliefkoosde medium een tweet in memevorm de wereld uit waarin hij voorspelt dat Dogecoin als een orkaan door het financiële globale systeem gaat razen. Een grapje natuurlijk, maar Musk’s grapjes zorgen ervoor dat zijn duizenden volgers daadwerkelijk gaan investeren in de munt. Deze ene tweet deed de koers weer 14% stijgen.

Sindsdien heeft Musk nog regelmatig getweet over Dogecoin en steevast hebben die tweets ook positieve gevolgen op de koers. In december is Dogecoin weer een trending topic nadat Musk simpelweg tweet “One word: Dogecoin”. Parodieën op de Leeuwenkoning of een flauwe 1 aprilgrap; Elon Musk werpt zich op als de ambassadeur van de cryptomunt. Dat levert hem de bijnaam Dogefather op. Musk deed dat aanvankelijk wellicht omdat hij vrij kritisch tegenover de cryptomuntenmarkt stond, maar ondertussen is hij wel volledig bijgedraaid.  

Vierde meest waardevolle cryptomunt

Dogecoin is dus begonnen als een uit de hand gelopen internetgrap, maar vandaag de dag is het wel gewoon de vierde meest waardevolle cryptomunt. Het succes van bitcoin zal de munt uiteraard nooit evenaren, maar we zijn toch benieuwd waar het plafond van Dogecoin nog kan reiken. De kaap van 1 dollar lijkt zeker realistisch. Durf jij het aan te investeren? Laat het ons weten in de reacties.

blockchainbusinesscryptomuntendogecointrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600