Achtergrond

Hoe ziet het ziekenhuis van de toekomst eruit?

De medische sector profiteert van de digitalisering. Deze technologieën kunnen het verschil betekenen tussen leven en dood in het ziekenhuis.

De digitale transformatie zet zich in alle geledingen van de maatschappij door. Nergens is de digitalisering echter zo ingrijpend als in de medische sector. In veel landen deed de vergrijzende bevolking de druk op de gezondheidszorg al jarenlang stijgen. De coronapandemie heeft die druk enkel maar doen toenemen. Om zich in moeilijke omstandigheden staande te houden is de medische sector volop beginnen inzetten op de implementatie van nieuwe technologieën in het ziekenhuis om personeel beter te ondersteunen. Er zijn voldoende voorbeelden te vinden. Het Amerikaanse bedrijf Nuance Communications, recent overgenomen door Microsoft, ontwikkelt spraaktechnologie die medische experten ontlast van administratie zodat zij zich op het helpen van patiënten kunnen focussen. Tijdens de pandemie zagen we verschillende experimenten met virtual reality versneld opgezet worden om het fysieke contact tussen dokter en patiënt tijdens consultaties te kunnen reduceren.  

Ook Phillips is zeer actief binnen de medische sector. We kennen het Nederlandse bedrijf vooral van zijn consumentenelektronica, maar het ontwikkelen van medische technologie is vandaag de dag een van de hoofdactiviteiten van het bedrijf. In 2019 opende Philips het Customer Experience Center om haar nieuwste technologie te demonstreren. We kregen een virtuele rondleiding door het CEC.  

Adaptive Intelligence 

De rode draad doorheen de oplossingen van Philips is ‘adaptive intelligence’. Dat is het combineren van verschillende technologieën om in te spelen op een omgeving die in verandering is. De technologie is afgestemd om zich aan te passen aan de noden van het medische personeel. Philips zoekt dan ook voortdurend naar een perfecte symbiose in technologie.   

1. AI-technologie in MR 

Een eerste machine die we te zien kregen was de Spectral CT 7500. Dit systeem levert bij elke scan spectrale beelden van hoge kwaliteit voor elke patiënt om de ziektekarakterisering te helpen verbeteren. De scanners zijn uitgerust met artificiële intelligentie, maar alleen AI is niet genoeg. Philips combineert AI en andere technologieën met kennis van de klinische en operationele context waarin ze worden gebruikt. Met de integratie van AI in de MR-systemen, worden de workflow en het comfort van de patiënt verbeterd, het diagnostisch vertrouwen neemt toe en de snelheid wordt verhoogd. Spectrale thoraxscans en hersenscans duren minder dan een seconde, en een volledige spectrale scan van het bovenlichaam kan in minder dan twee seconden worden voltooid. De tijdbesparende spectrale workflow stelt artsen in staat razendsnel een betrouwbare diagnose te stellen en een effectief behandelingsplan voor de patiënt op te stellen.  

2. Ambient Experience 

Iedereen die ooit onder een MR-scanner gelegen heeft, zal beamen dat dit geen fijne ervaring is. Veel patiënten voelen zich onprettig of ongerust als ze de scanner in worden geschoven. Philips ontwikkelde daarom Ambient Experience. Dit is een virtuele ervaring die wordt geprojecteerd op de hoofdspoel van de scanner. De patiënt krijgt ook een koptelefoon op om zich helemaal onder te dompelen in de virtuele wereld. Zo voelt de patiënt zich meer op zijn/haar gemak terwijl de intelligente scanners hun werk doen. Ook dit draagt bij tot een snellere en meer accuratere diagnose. Een mooi voorbeeld van hoe verschillende technologieën elkaar aanvullen. Speciaal voor de jonge patiënten werkt Philips samen met Disney om speciale animaties te ontwerpen voor ziekenhuisscanners. Kinderen zullen zich een stuk comfortabeler voelen als hun favoriete Disney-helden hen komen bezoeken in het ziekenhuis. 

3. Image Guided Therapy 

Het paradepaardje van Philips is echter Image Guided Therapy. Deze technologie geeft een nieuwe dimensie aan de zegswijze ‘met chirurgische precisie’. Augmented reality en artificiële intelligentie staan de chirurg bij tijdens operaties waar precisiewerk aan te pas komt. Het dient vooral om zeer zware operaties zoals de behandeling van hartproblemen of ruggenwervels minder ingrijpend te maken voor de patiënt. Deze technologie komt tot uiting in de state-of-the-art Azurion-systemen met ClarifEye. Het systeem werkt met vier optische camera’s met hoge resolutie om de rug van de patiënt in beeld te brengen. Deze optische beelden worden gecombineerd met een 3D-cone-beam-CT-scan van de wervelkolom. Hierdoor ontstaat een augmented reality-3D-weergave van de wervelkolom waarbij de arts de interne en externe anatomie van de patiënt kan bekijken. De rug van de patiënt wordt gevolgd door middel van videotracering van niet-invasieve markeringen die op de huid zijn geplaatst. Vervolgens visualiseert het systeem het geplande pad van de naald of een pedikelschroef zodat deze op de juiste manier in de wervelkolom kan worden geplaatst. 

philips
Philips Azurion 7 B20/15.

Slimme netwerken 

De implementatie van al deze verbluffende machines zal echter gepaard gaan met IT-hervormingen. Medische apparatuur zoals die van Philips komt vaak met een eigen infrastructuur. De toestellen genereren echter enorme hoeveelheden data. Om die machines overal in het ziekenhuis efficiënt te kunnen implementeren is een geconvergeerde infrastructuur nodig. Slimme netwerken zullen daarom het fundament leggen voor het ziekenhuis van de toekomst. 

Een slim netwerk staat in dienst van de patiënt. En de mogelijkheden reiken veel verder dan het optimaliseren van diagnoses en behandelingen. In een slim ziekenhuis kan een next-gen patiëntervaring gecreëerd worden. Het boeken van afspraken en het onthaal aan de balie kan zonder de tussenkomst van een menselijke werknemer worden afgehandeld. Zo hoeft de patiënt nergens onnodig te wachten en stapt hij/zij volledig gerustgesteld de consultatiekamer binnen. Ook na het ziekenhuisbezoek moet technologie de patiënt een dienst bewijzen. Het ziekenhuis van de toekomst is geen plaats meer van herstel; dit kan de patiënt thuis in een vertrouwde omgeving doen. Via remote monitoring blijven dokter en patiënt wel in nauw contact. Ten slotte moet een slim netwerk ook een veilig netwerk zijn. Medische dossiers bevatten hoogstpersoonlijke informatie. Het is de plicht van de netwerkbeheerder om een veilige bewaring van die informatie te garanderen. 

De kracht zit in de combinatie van verschillende technologieën.

businessWetenschapziekenhuis

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren