10 veelbelovende Belgische techstart-ups voor 2022
België heeft zeer vruchtbare grond voor het stichten van een technologiebedrijf. Al jarenlang stijgt het aantal nieuwe start-ups die uit de grond wordt gestampt. Antwerpen en Gent zijn de populairste locaties voor technologiebedrijven, maar ook onze hoofdstad Brussel is zich aan het opwerken als techhub. Elk jaar slagen tientallen Belgische techstart-ups er in om internationaal door te breken.
Welke Belgische techstart-ups hebben alle ingrediënten in huis om dit jaar de wereld te veroveren? We lichten tien start-ups en scale-ups uit die aan het punt van hun grote doorbraak staan, anderen hebben hun visitekaartje al lange tijd afgegeven.
10 Belgische techstart-ups om in de gaten te houden
Deliverect
Onlangs take-out besteld? Dan heb je mogelijk zonder het te beseffen geprofiteerd van de diensten van Deliverect, een softwarebedrijf uit Gent. Deliverect werd opgericht in 2018, maar het bedrijf is nu al in acht verschillende landen aanwezig en groeit sneller dan kool. Het softwarebedrijf ontwikkelde een digitale oplossing voor horecazaken om bestellingen via take-away sites zoals JustEat en UberEats sneller te kunnen verwerken. Het platform stuurt elke bestelling die binnenkomt rechtstreeks naar de kassasystemen en de keuken. Zo worden heel wat tussenstappen weggenomen, en hoeven wij niet te lang op onze pizza of sushi te wachten. Bedankt Deliverect!
Cake
Cake lanceerde begin 2020 als een zeer innovatieve bankingapp voor consumenten. De dienst werkte volledig onafhankelijk van de grote banken zodat je verschillende rekeningen via éénzelfde app kon beheren. Maar Cake had nog een leuker extraatje in petto: ze deelden een stukje van de inkomsten die ze haalden uit het verkopen van geanonimiseerde en geaggregeerde gebruiksgegevens met de gebruikers die daaraan deelnamen. Het is vooral door haar commerciële diensten voor banken en retailers dat Cake snel groeide. Die diensten wil Cake in 2022 dan ook internationaal uitbreiden. De bankingapp voor consumenten maakt spijtig genoeg geen deel meer uit van die plannen.
Unifly
Drones beginnen steeds meer een normaal zicht te worden in het straatbeeld. Het Antwerpse bedrijf Unifly heeft van de veilige integratie van drones in onze maatschappij een specialisatie gemaakt. Unifly ontwikkelde een softwareplatform voor luchtvaarautoriteiten om drones te visualiseren en hun data te beheren. Vooral de laatste jaren groeide Unifly zeer snel, en zelfs de Belgische overheid pompte al enkele miljoenen euro’s in het bedrijf, dat haar reputatie als veelbelovende startup al helemaal heeft waargemaakt. Het zal niet lang meer duren vooraleer Unifly te groot is voor deze lijst.
Cowboy
De fietsen van Cowboy hebben we regelmatig al eens aan een test onderworpen. Zowel qua hardware als software zijn de fietsen van uitmuntende kwaliteit. Maar ook het gelijknamige bedrijf doet het uitstekend. Eind 2018 lanceerde Cowboy haar allereerste model, en een jaar later volgde de uitbreiding naar onze buurlanden. Vorig jaar eindigde Cowboy op een derde plaats in de Tech5, één van Europa’s grootste awards voor technologiestartups. Dat zal de internationale allure van Cowboy alleen maar meer in de verf zetten. Na een recente kapitaalronde is Cowboy om haar internationale groeispurt door te zetten in 2022.
Guardsquare
Dit bedrijf uit Leuven is de startupfase eigenlijk al lang gepasseerd. Guardsquare specialiseert zich in het beveiligen van mobiele applicaties, en heeft vandaag de dag ongeveer 4 miljoen mobiele applicaties onder haar hoede. Het is één van de marktleiders in haar nichedomein. Het bedrijf werd opgericht door Heide Rakels, een voormalig judoka. In 2018 wist het bedrijf de aandacht te trekken van Amerikaanse investeerders, wat het bedrijf internationaal op de kaart zette. Toch zit er zeker nog rek op de groeispurt van Guardsquare. Vorig jaar nam Guardsquare een Duitse sectorgenoot over om haar dienstenportfolio te kunnen uitbreiden. Het hoofdkantoor is al die tijd wel gewoon in Leuven gebleven.
Loop Earplugs
Dit bedrijf uit Antwerpen toont aan dat oordopjes niet per se een stijlbreuk hoeven te zijn. De oordoppen verminderen de geluidssterkte tot 27 decibel, zonder iets aan de helderheid van het geluid af te doen. Die functionaliteit zit verpakt in een mooi design. Het is wat anders dan die lelijke gele oordoppen die je gratis in concertzalen en festivalweides kreeg. Loop mocht haar producten zelfs al op de technologiebeurs CES voorstellen om buitenlandse investeerders te overtuigen. Wanneer we eindelijk opnieuw naar festivals mogen gaan, dan zal je ongetwijfeld wel iemand met Loop-oordoppen tegenkomen.
WeGroup
Verzekeringsprocedures waren vroeger altijd een heel complexe zaak met veel papierwerk. In 2017 beslissen drie computeringenieurs dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. WeGroup, gevestigd te Gent, treedt op als digitale tussenpersoon tijdens verzekeringsprocedures. Het bedrijf ontwikkelde een softwareplatform dat maatschappijen in staat stelt hun klanten efficiënter te bereiken. Sinds 2019 heeft het bedrijf ook een kantoor in Londen en Warschau, en geldt het als de referentie voor de digitalisering van verzekeringen.
Legal Studio
Ook juridische procedures blinken uit in onnodige complexiteit. Daar vond Legal Studio een innovatieve oplossing voor toen ze het cloudplatform KLEA ontwikkelden. Het cloudplatform automatiseert het papierwerk dat bij juridische procedures komt kijken en stuurt het automatisch door naar de juiste personen. Zo is bijvoorbeeld het benoemen of ontslaan van bestuurders slechts kwestie van enkele handtekeningen verzamelen. Bedrijven vanuit alle hoeken van de wereld maken vandaag de dag al gebruik van KLEA.
- CEO Filip Corveleyn: “Digitaliseren is eerst leren stappen, dan pas lopen”
Phished
Ontvang jij ook steeds meer phishingmails en -sms’en? Cybercriminaliteit zit in de lift, ook in België, en de methoden die fraudeurs gebruiken worden steeds verfijnder. Phished probeert criminelen een stapje voor te zijn. Met hun AI-gedreven softwareprogramma bootst het Leuvense bedrijf de truken van phishers na om werknemers van bedrijven te trainen deze sneller op te sporen. Het bedrijf wist al door te breken in Europa en het Verenigd Koninkrijk, in een volgende stap staat het bedrijf voor hun grote doorbraak in de Verenigde Staten.
Mobietrain
Hoeveel opleidingsdagen per jaar krijg jij van je werkgever? Wellicht zijn dit slechts een paar dagen per jaar en kijk je daar niet ook niet altijd naar uit. Niet de ideale manier om nieuwe vaardigheden te leren én onderhouden. Tot die conclusie kwam ook de Antwerpse ondernemer Guy Van Neck. In 2019 lanceerde hij de applicatie MobieTrain die hij omschrijft als de ‘Netflix van het leren’. De app steunt op microlearning-methodes, waarbij je stap voor stap via korte sessies nieuwe vaardigheden opdoet. Gebruikers kunnen beloningen krijgen voor het voltooien van trainingsessies om hen te blijven uitdagen. Wie zegt dat leren niet leuk kan zijn?
Deze lijst van veelbelovende Belgische techstart-ups is uiteraard niet exhaustief. Onze technologiesector telt nog heel wat bedrijven met een enorm groeipotentieel. Seedtable houdt een overzicht bij van meer dan 100 Belgische techstart-ups om in de gaten te houden in 2022.
Laatst bijgewerkt op 18/01/2022.