Achtergrond

One UI 7 heeft véél AI, maar nog andere snufjes ook

samsung one ui 7 2
© Samsung
Eerder dit jaar verscheen samen met de Samsung Galaxy S25-reeks ook One UI 7. De nieuwste versie van het besturingssysteem is deze keer gebaseerd op Android 15 en brengt heel wat AI-functies met zich mee, al zijn er daarnaast nog andere snufjes bijgekomen ook. Hoog tijd om dat allemaal eens van naderbij te bekijken.

Eindelijk One UI 7

Op One UI 7 is het relatief lang wachten geweest. Waar Samsung nog redelijk snel was met de Android 14-update voor Galaxy-toestellen, verliep het voor Android 15 veel stroever. Google zelf lanceerde Android 15 al in september 2024 en hoewel de nieuwe versie van het besturingssysteem al snel zijn weg vond naar andere merken, zoals OnePlus, bleven Samsung-gebruikers op hun honger zitten.

Zo werd een eerste bèta pas in december gelanceerd voor de Galaxy S24 en pas recent werd het programma uitgebreid naar andere toestellen. One UI 7 werd wel al gelanceerd voor de Galaxy S25-reeks en recent ook voor de nieuwste Galaxy A-toestellen, maar rond de uitrol voor oudere apparaten bleef het lang stil. Begin maart liet Samsung echter weten dat One UI 7 vanaf april eindelijk breder uitgerold zou worden.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy S25+ review: de kracht van herhaling

One UI 7 is natuurlijk een relatief grote update met heel wat AI-functies, dus het lange wachten is misschien ook niet zo verwonderlijk. Desondanks is het een opdoffer voor Galaxy-gebruikers om een half jaar te moeten wachten op een nieuwe Android-versie. Terwijl zij eindelijk One UI 7 voorgeschoteld krijgen, komt Android 16 al stilletjes om de hoek piepen. Maar goed, laten we eens kijken wat One UI 7 dan precies te bieden heeft.

AI, AI en AI

Ook bij Samsung is AI al een tijd het magische toverwoord en dus is One UI 7 ervan doordrongen, al worden sommige functies onder de AI-paraplu geduwd terwijl ze daar niet per se thuishoren. Ook werden veel AI-functies al geïntroduceerd via One UI 6.1 en dus is lang niet alles nieuw. Het geheel is echter een stuk gestroomlijnder en uitgebreider dan voorheen.

One UI 7 is dan ook ten volle opgebouwd rond een kern van AI, al zijn niet alle mogelijkheden voor alle toestellen beschikbaar. De oudere Galaxy S23-reeks bijvoorbeeld krijgt wel nog Drawing Assist, maar moet het stellen zonder Audio Eraser. De afwezigheid van AI-opties heeft veelal te maken met oudere chipsets die simpelweg niet krachtig genoeg zijn. Hecht je belang aan een specifieke AI-functie, dan kan je dus best even nagaan of jouw toestel die wel ondersteunt. Bovendien heb je voor veel AI-functies een Samsung-account en een actieve internetverbinding nodig. De kans is reëel dat in de toekomst ook betaald zal moeten worden voor bepaalde AI-opties.

Beschik je over een van de nieuwste toestellen van Samsung, zoals die uit de Galaxy S25-reeks, dan kan je sowieso aan de slag met onderstaande AI-ervaringen.

AI Select

AI Select is eigenlijk Circle to Search, maar dan van Samsung in plaats van Google. AI Select zou echter wat uitgebreider zijn en suggesties geven die meer gebaseerd zijn op de feitelijke context. Je kan meer informatie bekomen over wat je ziet, teksten vertalen, QR-codes scannen, een GIF creëren van een video en meer.

Vreemd genoeg promoot Samsung ook Circle to Search nog apart, waarvan het stelt dat het je makkelijk kan helpen bij je huiswerk, bijvoorbeeld om complexe rekenformules uit te werken en op te lossen.

Writing Assist

Met Writing Assist kan je allerlei zaken doen nadat je een (stuk) tekst hebt geselecteerd. Zo kan je vragen om van de tekst in kwestie een samenvatting te maken. Een andere mogelijkheid is om de tekst te laten herschrijven in een specifieke stijl. Ook kan je een tekst laten controleren op spelling en grammatica.

© Samsung

Drawing Assist

Drawing Assist helpt om ideeën tot leven te brengen door afbeeldingen te genereren op basis van meerdere inputs. Zo kan je verschillende beschrijvingen geven, maar ook afbeeldingen en schetsen zijn mogelijk als basis voor een nieuwe creatie. De afbeelding die gemaakt wordt, krijgt wel een watermerk om aan te geven dat het om een AI-creatie gaat.

Sketch to Image

Met Sketch to Image maak je van een simpele schets een volwaardige tekening. Die kan je vervolgens ook nog eens in verschillende stijlen weergeven, van 3D-cartoon tot waterverf en meer.

Photo Assist

Op Galaxy-toestellen profiteren foto’s op verschillende manieren van wat AI te bieden heeft. Met AI Zoom kunnen ingezoomde shots een stuk duidelijker voor de dag komen, terwijl foto’s uitgebreid opgesmukt kunnen worden. Met Portrait Mode bijvoorbeeld kan je portretten van jezelf of iemand anders in verschillende artistieke stijlen maken. Live Effect dan weer voegt diepte toe aan foto’s en met Generative Edit kan je foto’s op allerlei manieren aanpassen door zaken weg te halen, te verplaatsen of te vergroten.

© Samsung

Audio Eraser

Uiteraard kunnen ook filmpjes aangepast worden met behulp van AI. Een handige functie daarbij is Audio Eraser, waarmee je ongewenste geluiden en muziek uit een video kan verwijderen.

Live Translate

Live Translate is ongetwijfeld een van de meer tot de verbeelding sprekende AI-functies. Je hebt nu immers altijd je persoonlijke tolk bij de hand om telefoongesprekken meteen te vertalen en zo taalbarrières te doorbreken.

Call Transcript

Call Transcript neemt je gesprekken op, waarna ze in tekst omgezet en samengevat worden. Zo kan je later snel nagaan waar een gesprek precies over ging. Met behulp van automatische aantekeningen heb je bij volgende gesprekken ook altijd een geheugensteuntje bij de hand.

© Samsung

Now Brief

Op basis van hoe je je toestel gebruikt, kan je doorheen de dag briefings krijgen. In de ochtend krijg je dan informatie over bijvoorbeeld het weer en afspraken die die dag op de planning staan. ’s Avonds dan weer krijg je een overzicht van wat er die dag allemaal gebeurd is, al dan niet geïllustreerd met wat foto’s, en wordt er alvast vooruitgeblikt op de volgende dag.

Intuïtief zoeken

Met een simpele spraakopdracht kan je makkelijk zoeken naar bepaalde foto’s, bijvoorbeeld van het verjaardagsfeestje van je hond. Gedaan dus met eindeloos scrollen en zoeken. Gewoon zeggen wat je zoekt en Galaxy AI zoekt in jouw plaats. Dit intuïtief zoeken wordt met One UI 7 ook doorgetrokken naar de instellingen van je Galaxy-toestel. Helaas wordt Nederlands wel nog niet ondersteund.

Google Gemini

Aangezien One UI 7 gebaseerd is op Android 15 zit ook Gemini, de AI-assistent van Google, netjes ingebakken. Je kan Gemini bijvoorbeeld vragen naar leuke restaurantjes in de buurt, waarna je de nodige suggesties krijgt.

Andere snufjes

Heel veel AI dus, die in One UI 7 zoals gezegd netjes gestroomlijnd geïntegreerd is. Daarnaast zijn er echter nog andere snufjes ook die One UI 7 met zich meebrengt en die het vermelden waard zijn.

Nieuwe icoontjes

One UI 7 betekent een stevige opfrisbeurt voor het besturingssysteem van Samsung voor zijn Galaxy-toestellen. Zo worden nieuwe icoontjes en widgets geïntroduceerd. Sommige icoontjes, zoals die van telefoon en berichten, blijven redelijk ongewijzigd, terwijl camera, instellingen, klok en rekentoestel een grotere transformatie ondergaan.

Good Lock

Met Good Lock, dat in One UI 7 stevig verbeterd is, krijg je heel wat opties om je Galaxy-toestel te personaliseren. Icoontjes en widgets plaats je waar je maar wil en je kan ook je eigen icoontjes creëren. Gebruikers krijgen nu ook heel wat meer vrijheid om eigen ontwerpen neer te zetten.

Meldingen filteren

Wanneer je een tijdje niet meer naar je telefoon hebt kunnen kijken en dan plots geconfronteerd wordt met een lawine aan ongelezen meldingen, is het soms moeilijk om de belangrijke nog te kunnen spotten. One UI 7 maakt het echter mogelijk om je meldingen te filteren. Belangrijke meldingen staan dan bovenaan, terwijl bijvoorbeeld oudere meldingen of meldingen die te maken hebben met apps die op de achtergrond draaien onderaan gegroepeerd worden.

Now Bar

Now Bar is een nieuwe widget voor het vergrendelscherm. De bar, waarvoor Samsung inspiratie ging halen bij Apple, zit onderaan tussen de twee shortcuts van het scherm en toont actuele informatie van verschillende apps die actief zijn. Zo krijg je er informatie over je vluchtschema, muziek, alarm en meer. Het voordeel hier is natuurlijk dat je deze informatie krijgt zonder dat je je telefoon moet ontgrendelen en soms zijn er ook acties die je kan uitvoeren, zoals het pauzeren van muziek. Voorlopig zijn er wel nog niet heel veel apps die meldingen via de Now Bar ondersteunen.

© Samsung

Video’s opnemen met muziek erbij

One UI 7 maakt het mogelijk om video’s op te nemen terwijl in de achtergrond muziek afgespeeld wordt. Die muziek kan dan deel uitmaken van de video en dus mee opgenomen worden.

Camera delen

Heb je naast je Galaxy-smartphone nog een Galaxy Tab of Galaxy Book, dan kan je met One UI 7 de camera van je smartphone, die aanzienlijk beter is, gebruiken als webcam voor die toestellen.

Alarmen groeperen

Via de Klok-applicatie van Samsung kan je in One UI 7 voortaan alarmen groeperen en van een naam voorzien. Alle alarmen in eenzelfde groep kan je dan makkelijk in één keer aan- of uitzetten.

Batterijbescherming

One UI 7 brengt nieuwe opties met zich mee om je batterij te beschermen. Blijft die immers te lang op een volledige lading van 100% zitten, dan kan dit de levensduur van de batterij verkorten. Daarom is het mogelijk om ervoor te kiezen het opladen automatisch te stoppen nadat de batterij voor 80, 85, 90, 95 of 100% opgeladen is. Het is ook mogelijk om terwijl je slaapt slechts tot 80% te gaan, en vervolgens rond de tijd dat je wakker wordt nog de resterende 20% erbij te doen. Daarvoor leert je telefoon je slaappatroon in te schatten.

Apps archiveren

Apps die je amper of niet gebruikt, nemen vaak onnodig ruimte in op je telefoon. One UI 7 maakt het mogelijk om zulke apps te archiveren. Ze worden dan verwijderd, maar bepaalde data blijft behouden zodat die weer beschikbaar is wanneer je de app opnieuw installeert.

Uitrol van One UI 7 voor oudere Galaxy-toestellen

Zoals eerder al aangehaald werd, heeft de Android 15-update voor Galaxy-toestellen relatief lang op zich laten wachten. De nieuwste smartphones hebben One UI 7 al, maar voor oudere apparaten is het nog heel even geduld oefenen.

© Samsung

Samsung liet recent weten dat de bredere uitrol van One UI 7 van start gaat op 7 april. De update wordt dan in eerste instantie uitgerold voor de Galaxy S24-reeks, de Galaxy Z Fold 6 en de Z Flip 6. In de weken daarna komt One UI 7 ook naar andere Galaxy-smartphones en -tablets, zoals de Galaxy S23-reeks, Galaxy S23 FE, Galaxy Z Fold 5 en Z Flip 5, Galaxy Tab S10-reeks en Galaxy Tab S9-reeks.

Op naar One UI 8

Omdat One UI 7 zo lang op zich liet wachten, komt Android 16 al om de hoek piepen, wat ook wel te maken heeft met het feit dat de nieuwe Android-update wat vroeger klaar lijkt te zijn dan doorgaans het geval is. Daardoor zou ook One UI 8 mogelijk al wat sneller kunnen verschijnen. Samsung zou dan One UI 7.1 en One UI 7.1.1 zo laten en in plaats daarvan meteen One UI 8.0 lanceren, waardoor de achterstand die was opgebouwd weggewerkt kan worden.

mobielone ui 7samsungsamsung galaxy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Alle promoties van Coolblue

Alle promoties van Coolblue

Promoties bekijken