Reviews

Samsung Galaxy S25+ review: de kracht van herhaling

Voordelen
Razendsnelle telefoon
Prachtig oledscherm
One UI 7 ziet er verzorgd uit
Nadelen
Galaxy AI valt ietwat tegen
Camera’s weinig vernieuwend
Aanbevolen prijs: €1.149
Waar te koop?

Samsung Galaxy S25+ 5G 256GB/12GB Dual SIM Silver Shadow

Last Amazon price update was: 17 maart 2025 19:42 19:42
Totaalscore 8
De Samsung Galaxy S25+ is een van de beste telefoons die je momenteel kan kopen, al knaagt het wel dat er vergeleken met de Galaxy S24+ maar weinig is veranderd.

Samsung presenteerde dit jaar, hoe kan het ook anders, drie nieuwe Galaxy S-telefoons: de Galaxy S25, S25+ en S25 Ultra. Toch zijn die telefoons niet volledig ‘nieuw’. Buiten enkele nieuwe kleuren en aangepaste cameraringen bleef het design van de toestellen vrijwel ongewijzigd. Onder de motorkap is dat niet anders: je krijgt wat meer RAM en de nieuwe Snapdragon 8 Elite-chipset van Qualcomm, terwijl de camera’s hetzelfde zijn gebleven. Is er eigenlijk wel genoeg vernieuwd om een nieuwe Galaxy S-generatie te rechtvaardigen?

Behuizing en bouwkwaliteit

De Galaxy S25+ en S24+ zijn ideaal voor een ‘zoek de verschillen’-plaatje. Aan de behuizing en de glazen voor- en achterkant is het nauwelijks af te leiden, op de kleuren na. De enige echte vernieuwing is dat Samsung ringen heeft toegevoegd rond de camera’s op de S25+. Die voorkomen dat de glazen lenzen van de camera’s het oppervlak raken waarop je de telefoon neerlegt. Let er echter op dat het hoogteverschil vrij klein is en dat vuil op een tafel of ander oppervlak alsnog de lens kan raken. Een hoesje is in dat opzicht geen overbodige luxe, al is het maar omdat de telefoon grotendeels uit kwetsbare glazen panelen bestaat.

Dat Samsung de behuizing verder ongemoeid liet, voelt misschien wat gemakzuchtig, maar is eigenlijk geen slecht nieuws. De Galaxy S24 en S24+ voelden uiterst solide aan en lagen goed in de hand, en datzelfde geldt voor de S25+. Het vlakke frame zorgt voor extra grip, terwijl de licht afgeronde hoeken voorkomen dat het frame in je handen snijdt. Dat de S25+ dunner is dan bijvoorbeeld de OnePlus 13R, doet ook wonderen: hoewel de 13R een vergelijkbaar frame heeft, zorgt de extra dikte ervoor dat je handen na verloop van tijd pijn gaan doen van het vasthouden. De 13R had bovendien een erg gladde afwerking, waardoor het toestel steeds uit je handen gleed. Dat probleem heb je bij Samsung gelukkig niet: de coating op de achterkant voelt zacht aan, maar biedt tegelijkertijd veel grip, zodat de telefoon ook zonder hoesje goed in de hand ligt.

De coating zorgt er bovendien voor dat je nauwelijks vingerafdrukken of ander vuil ziet op de achterkant of het frame. Helaas geldt dat niet voor het scherm, waarop vetvlekken van vingerafdrukken zich al snel ophopen. Gelukkig kan je die met een doekje eenvoudig verwijderen.

Aan de bouwkwaliteit valt weinig af te dingen. De Galaxy S25+ voelt extreem solide aan, alle onderdelen sluiten netjes op elkaar aan en zoals we van de Galaxy S-serie gewend zijn, is het toestel IP68-stof- en waterbestendig. Een laagje Gorilla Glass Victus 2 moet ervoor zorgen dat het scherm niet snel beschadigt. Na een week in onze broekzak zat er nog geen enkele kras op het scherm, dus het lijkt zijn werk goed te doen. Uiteraard blijft het glas, en kunnen stof en ander vuil uiteindelijk alsnog microscopisch kleine (en grotere) krassen veroorzaken.

Beeldweergave

De behuizing is dus vrijwel identiek, en datzelfde geldt voor het 6,7-inch-oledscherm van de Galaxy S25+. Net als op de S24+ haalt het oledscherm van de S25-serie volgens Samsung een piekhelderheid van 2.600 nits, met een variabele beeldverversing van 1 tot 120 Hz en een QHD+-resolutie. Dat blijft niet alleen bij theoretische cijfers: in de praktijk weet het scherm onze verwachtingen wederom te overtreffen, met een extreem hoge piekhelderheid, waardoor je het ook in de winterzon eenvoudig kan aflezen. We zijn bovendien onder de indruk van de natuurlijke kleurweergave, waar menig smartphonefabrikant nog wat van kan leren. Wit ziet er écht wit uit, zonder een groene of paarse zweem, en ook andere kleuren ogen prettig. Vind je de kleuren toch iets te verzadigd of juist niet verzadigd genoeg, dan kan je dit naar wens aanpassen in het instellingenmenu van One UI.

Ondersteuning voor variabele beeldverversing is, zoals verwacht, ook weer aanwezig. Dit betekent dat de Galaxy S25+ de verversingssnelheid dynamisch aanpast op basis van de content op het scherm. Bij het lezen van een nieuwsartikel wordt de verversingssnelheid verlaagd om stroom te besparen. Heb je het always-on-display ingeschakeld? Dan verlaagt de telefoon de verversingssnelheid naar 1 Hz, zodat het energieverbruik tot een absoluut minimum daalt, terwijl het scherm wel continu aan blijft staan.

Prestaties en batterijduur

Wat opvalt, is Samsungs keuze om dit jaar geen Exynos-chipsets in zijn Galaxy S-telefoons te gebruiken. Vorig jaar kregen de Galaxy S24 en S24+ nog de Exynos 2400, terwijl alleen de Galaxy S24 Ultra was uitgerust met de snellere Snapdragon 8 Gen 3. Met de Galaxy S25-serie krijgen alle toestellen een Snapdragon-chip, en wel de Snapdragon 8 Elite, die we al kennen uit de OnePlus 13 en Honor Magic 7 Pro en bekendstaat om zijn hoge efficiëntie en prestaties. Samsung heeft wat ons betreft de juiste keuze gemaakt: de Galaxy S25+ lijkt opgewassen tegen vrijwel elke taak en voelt altijd razendsnel aan. In single-core-benchmarks nadert de Galaxy S25+ de snelheid van de iPhone 16 Pro, terwijl hij de iPhone in multi-core-tests van GeekBench ruimschoots overtreft. In andere benchmarks, zoals 3DMark, scoort de Galaxy ook consistent hoger dan zijn Apple-tegenhanger.

Aan die prestatiewinst kleeft echter een nadeel: de S25+ wordt merkbaar warmer dan de S24+. Met name bij langdurig browsen of gamen werd de achterkant en het frame aanzienlijk warmer. De prestaties lijken daar echter niet onder te lijden, en de telefoon werd nooit té warm om vast te houden. Bovendien is dit niet alleen een probleem bij Samsungs vlaggenschiptelefoons: vrijwel alle smartphones met de Snapdragon 8 Elite worden iets warmer dan hun voorgangers. Maak je overigens geen zorgen dat de hitte je smartphone beschadigt: elektronica zoals je telefoon is ontworpen om deze temperaturen te doorstaan.

Samsung Galaxy S25 en S25+ naast elkaar
© Samsung

Je zou verwachten dat de warmteontwikkeling ten koste gaat van de batterijduur, maar daar is bij de Galaxy S25+ geen sprake van. De 4.900mAh-batterij, dezelfde als in de S24+, gaat zelfs iets langer mee op een volle lading, juist dankzij de nieuwe Qualcomm-chipset. Tijdens onze testperiode van exact een week, hoefden we het toestel slechts vier keer op te laden. We sloten de dag doorgaans af met ruim 40 procent batterij, zodat opladen pas de volgende namiddag of avond nodig was.

Net als de Ultra ondersteunt de Galaxy S25+ 45W-snelladen via USB-PD. Let er wel op dat dit niet met elke oplader werkt: de oplader moet USB-PD PPS (Programmable Power Supply) ondersteunen met 9V/5A, voor een totaal van 45 watt. Wat steeds opvalt bij Galaxy-telefoons, is dat het opladen tot 60 procent razendsnel verloopt: na ongeveer 30 minuten zit je daar al aan. De resterende 40 procent duurt echter nog eens 40 tot 50 minuten, afhankelijk van of de telefoon wordt gebruikt tijdens het opladen. Toestellen zoals de OnePlus 13 laden daarentegen in slechts 45 minuten volledig op. Of je dat als een nadeel ziet, hangt af van je gebruik. Wie zijn toestel ’s nachts oplaadt, merkt er niets van, en na 30 minuten zit je sowieso al op ongeveer 60 procent – mits je de juiste oplader hebt, natuurlijk.

One UI 7 en Galaxy AI

Samsung weet zelf ook dat de hardware van de Galaxy S25+ weinig vernieuwend is. Het Unpacked-event draaide dan ook vooral om de nieuwe AI-functies, die zijn verzameld in One UI 7. Een deel van deze functies, zoals de integratie van Samsung-apps in Gemini, is handig, maar niet baanbrekend. Zo kan je Gemini nu vragen om een afspraak te maken in de Samsung Agenda-app of een samenvatting van een YouTube-video op te slaan in Samsung Notes. In de meeste gevallen werkt dit prima, al blijft het zo dat AI soms fouten maakt. Hierdoor werd een afspraak niet altijd op de juiste dag of met de correcte tekst ingepland. Ook de samenvattingen van YouTube-video’s bleken niet altijd accuraat. Net als bij een AI-chatbot moet je de output dus blijven controleren.

Googles Circle to Search-tool is uiteraard ook weer aanwezig. Hiermee kan je snel foto’s of tekst via Google opzoeken, rechtstreeks tekst op het scherm laten vertalen of een muzieknummer detecteren. Circle to Search laat je zelfs het refrein neuriën. In de praktijk werkt dit verrassend goed: hoewel we geen zangtalent hebben, wist Google ons naar het juiste nummer te leiden. Deze AI-functie is overigens niet exclusief voor de Galaxy S25+: steeds meer smartphones beschikken over Circle to Search.

Samsungs One UI-schil biedt ook enkele indrukwekkendere AI-functies, zoals de mogelijkheid om instellingen te doorzoeken met natuurlijke taal en Now Brief. Dat is een soort samenvatting van je dag: driemaal per dag ontvang je een rapport met ‘handige’ informatie. Naarmate de AI je beter leert kennen, wordt dit rapport steeds persoonlijker, belooft Samsung. In de eerste week met het toestel kwam hier echter weinig van terecht: we kregen vooral informatie over het weer, geplande afspraken en aanbevelingen voor Spotify. Hoe nuttig dit overzicht is, hangt af van de apps waarmee de AI mag werken, dit kan je zelf instellen. De Now Bar op het vergrendelscherm sluit hierop aan en toont live-activiteiten, zoals muziek die via Spotify wordt afgespeeld. Dit is een handige functie, al is het nog lang niet op het niveau van Apples Live Activities in iOS.

Portrait Studio is dan weer een ‘grappige’ AI-functie die selfies omzet in gestileerde afbeeldingen, zoals een cartoon. De resultaten waren wisselend en niet bepaald overtuigend: regelmatig leek het personage in de AI-foto niet eens op de oorspronkelijke selfie. Generative Edit laat je ongewenste objecten uit foto’s verwijderen en deed verrassend goed zijn werk. We hadden niet verwacht dat de AI het gat achter het kussen goed kon opvullen, maar dat lukte alsnog. Wel moet je niet te veel inzoomen op de foto: het opgevulde deel oogt namelijk waziger. Het is bovendien duidelijk dat het om een AI-bewerking gaat, want elke bewerkte of gegenereerde afbeelding krijgt het label ‘AI-generated content’.

Naast Galaxy AI brengt One UI 7 ook een flinke verandering in de designtaal van Samsungs Android-schil. Icoontjes zien er iets anders uit, het snelle-instellingenpaneel is nu in tweeën verdeeld zoals in iOS, de camera-app kreeg een opfrisbeurt en hetzelfde geldt voor de widgets. Daarnaast kan je nu ook het vergrendelscherm aanpassen, vergelijkbaar met iOS, zij het met net iets meer aanpassingsmogelijkheden. Hoewel de functionele wijzigingen beperkt zijn, oogt de software vooral frisser en voelt de interface, samen met Samsungs eigen apps, een stuk coherenter aan.

Camerasysteem

Op het eerste gezicht lijkt er aan het camerasysteem nauwelijks iets veranderd. De sensoren zijn namelijk dezelfde als die Samsung sinds de Galaxy S22-serie gebruikt, met uitzondering van de selfiecamera, die sinds de S23-serie meegaat. Dit levert een 50MP-hoofdcamera, een 12MP-groothoekcamera, een 10MP-telefotolens met 3x zoom en een 12MP-selfiecamera op. Volgens Samsung is er echter wél iets gewijzigd: de Galaxy S25+ maakt gebruik van de tweede generatie ProVisual Engine, de software die verantwoordelijk is voor de beeldverwerking.

Samsung claimt dat de nieuwe ProVisual Engine betere foto’s oplevert bij weinig licht. In de praktijk lijken de verschillen echter beperkt. ’s Avonds valt op dat kleuren iets natuurlijker ogen doordat ze minder verzadigd zijn: gras zag er op de S24+ soms bijna neonachtig uit, maar dat is nu verholpen. Foto’s van de hoofdcamera zijn over het algemeen scherper dan voorheen, met minder ruis. Bij opnames in omstandigheden met weinig licht levert dit echter soms ongewenste verscherpingseffecten op, vooral bij bomen en andere rechte oppervlakken.

De foto’s van de 12MP-groothoekcamera zijn niet bepaald indrukwekkend. Vooral bij weinig licht zorgt de lagere resolutie voor beperkingen, waardoor foto’s zichtbaar minder scherp ogen. Voor de zoomcamera met 3x optische zoom geldt hetzelfde: de details blijven beperkt. Zodra je verder inzoomt dan 3x, neemt de beeldkwaliteit bovendien razendsnel af. Mogelijk zijn de camera’s de grootste teleurstelling van de Galaxy S25+. Hoewel softwarematige optimalisaties enige verbetering kunnen bieden, maken ze een 10MP- of 12MP-sensor niet per definitie scherper. Dat betekent overigens niet dat de foto’s slecht zijn: voor sociale media of zelfs een fotoboek kan je prima plaatjes schieten met de S25+. Toch zijn er telefoons, zoals de OPPO Find X8 Pro en de OnePlus 13, die op cameragebied iets beter presteren.

Conclusie

In de marketingwereld is het principe van “de kracht van herhaling” wijdverspreid, en Samsung lijkt daar met de Galaxy S25+ goed naar te hebben geluisterd. Het toestel is vrijwel identiek aan de Galaxy S22 Plus, S23 Plus en S24 Plus, zij het met een snellere chip en meer RAM. Galaxy AI kan het gebruiksgemak vergroten, maar na een paar dagen ermee te hebben gespeeld, lieten we het AI-systeem grotendeels links liggen. Soms is het simpelweg efficiënter om een taak zelf uit te voeren. De chipset is wederom een stukje sneller en de batterijduur is uitstekend, maar de camera’s presteren, ondanks de beloofde verbeteringen met de ProVisual Engine, vrijwel gelijk aan die van de Galaxy S24.

Onderaan de streep is de Galaxy S25 Plus een degelijke smartphone, maar het wordt steeds duidelijker dat een grondige herziening nodig is. Samsung wordt links en rechts ingehaald door Chinese fabrikanten, die zelfs goedkopere toestellen met vergelijkbare of betere specificaties aanbieden. Bovendien wordt daar wél nog echt geïnnoveerd, terwijl Samsungs innovatiecyclus lijkt te stagneren.

mobielsamsungsamsung galaxy s25 plus

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Onweerstaanbiedingen 2025

Onweerstaanbiedingen 2025

Deals bekijken