De 5 beste elektrische steps in 2023
Wanneer je het over mobiliteit hebt in 2023, kan je elektrische steps amper negeren. Sinds de introductie van de elektrische deelsteps van Bird en Lime in 2018 zien we steeds meer mensen voorbij zoemen op zo’n behendig stepje. Het verhaal gaat verder dan dat, want pendelaars gebruiken ook geregeld een elektrische step ter vervanging van een plooifiets om de afstand van en naar het station te overbruggen.
Een aantal jaren geleden was een elektrische step amper te vinden in de winkels, maar inmiddels is er een uitgebreid aanbod waaruit je kan kiezen. Prijzen van elektrische steps beginnen al bij minder van 300 euro en kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. In deze koopgids lichten we toe waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een elektrische step en tonen we enkele voorbeelden op verschillende prijspunten.
Veelgestelde vragen
Voor we beginnen aan de technische aspecten van elektrische steps, proberen we enkele veelgestelde vragen te beantwoorden.
Kan een elektrische step gratis mee op de trein?
Ja, een step mag mee op de trein. Zoals gezegd, is het een populair vervoersmiddel bij pendelaars en het feit dat je geen toeslag op de trein moet betalen is er daar eentje van. De enige voorwaarde is dat je je step ook dichtklapt op de trein. Dit is hetzelfde principe als een plooifiets. Als je een plooifiets niet dichtklapt, moet je namelijk ook een extra biljet kopen. Sommige steps passen deels onder de zitjes in de trein of op het bagagerek, maar je kan ze ook zonder problemen in het tussenstuk bij de toegangsdeuren zetten.
Kan ik een elektrische step fysiek op slot doen?
Ja, je kan een step op slot doen. Net zoals een fiets, kan je een elektrische step met een hangslot vastmaken. Je moet dat hangslot in dat geval wel zelf kopen, want de meeste steps zijn niet voorzien van een fysiek slot. We raden je ook aan om het slot dan door het voor- of achterwiel te steken zodat de step goed vasthangt. Je kan vaak de motor ook nog blokkeren met de app als extra voorzorg. Als je je step vaak buiten laat staan (in een drukke stad), zorg je best voor een stevig hangslot en maak je hem ook best vast aan een fietsenrek. Elektrische steps zijn namelijk redelijk populair bij dieven.
Is een elektrische step waterbestendig / Mag ik hem gebruiken in de regen?
Gebruik van een elektrische step bij regenweer is over het algemeen geen aanrader, maar tegelijk niet het einde van de wereld. De app van je step zal je waarschijnlijk hetzelfde vertellen. Een spatje (of meerdere spatjes) regen kan geen kwaad, maar vermijd diepe plassen, modder en stortregen. Zorg er vooral voor dat het beveiligingsklepje van de oplaadpoort altijd goed op zijn plaats zit zodat er geen vloeistof bij de batterij kan komen. Zoals we allemaal weten, zijn water en elektriciteit geen goede vrienden.
Moet ik op het fietspad rijden met een elektrische step?
Ja, met een elektrische step rijd je op het fietspad. Je kan een elektrische step op veel vlakken vergelijken met een plooifiets. Het fietspad is de juiste plaats voor een elektrische step. Van het voetpad blijf je weg. Als je de keuze hebt tussen een voetpad of de autoweg, dan kies je dus voor de autoweg. Voetgangers vinden het bovendien niet erg fijn als er een step met een snelheid van 25 km/h langs hen komt gereden.
Hoe rijd ik met een elektrische step?
Hoewel elke elektrische step anders is, werken ze wel allemaal hetzelfde. Om te beginnen rijden, zet je jezelf fysiek af met je voet, waarna je op het gashandeltje aan het stuur duwt. Dat hendeltje is meestal zodanig geplaatst dat je makkelijk met je duim kan gasgeven. Stoppen kan op twee manieren. Elektrische steps kunnen vaak remmen op de motor. Als je dus stopt met gasgeven, dan remt de step automatisch en regenereert hij ook een deel van de batterij. Daarnaast is er altijd een fysieke rem zoals op een fiets aan het stuur. In dit geval is er maar één rem, die remt op het achterste wiel. Duurdere steps hebben soms versnellingen en geven je zo iets meer controle over de snelheid. Bij de gemiddelde step bepaal je de snelheid simpelweg door de gashendel minder hard of harder in te duwen.
Technische eigenschappen
Op vlak van technische eigenschappen zijn elektrische steps niet heel erg ingewikkeld. In de eerste plaats moet je letten op de actieradius (het aantal kilometers dat je kan doen met een volle batterij) en de maximumsnelheid. De actieradius moet je afstemmen op je eigen verwachte gebruik. Als je je elektrische step gebruikt om de afstand van en naar het station op weg naar je werk te overbruggen, dan kom je waarschijnlijk nooit in de problemen. Je kan op die manier zowel thuis als op het werk bijladen indien nodig.
Gemiddeld mag je rekenen op een actieradius tussen de 20 en 30 km. De maximumsnelheid voor een elektrische step ligt op 25 kilometer per uur. Je step opvoeren om hem sneller te doen gaan is absoluut verboden en kan je flinke boetes kosten.
- Op 1 juli 2022 voerde de Vlaamse Overheid een aantal regels in voor elektrische steps. Deze kan je hier raadplegen.
De meeste elektrische steps hebben ook een app waar je het een en ander kan controleren en instellen. Je kan vaak het regeneratief remmen instellen, het resterende aantal kilometers controleren en zien hoe ver je in totaal al hebt gereden. Via de app komen er bovendien geregeld software-updates aan die mogelijke problemen met de step kunnen verhelpen of voorkomen. De apps geven je meestal ook een korte handleiding over hoe de step precies werkt en hoe je ermee moet rijden.
Technische checklist
Ook let je bij het aanschaffen van de elektrische step best op de volgende technische aspecten:
- Gewicht: moet je de step na een rit een lang stuk tillen? Let er dan op dat de step niet al te zwaar is. Sommige steps wegen bijna 30kg en zijn (bijna) niet op te tillen;
- Hellingspercentage: goedkopere steps zijn vaak beperkt tot heuvels met zeer beperkte hellingen. Woon of rijd je in een heuvelachtige omgeving met steile hellingen? Pas daar dan je ‘koopgedrag’ op aan;
- Vering: als je lange stukken rijdt is het geen overbodige luxe als de step over vering beschikt;
- Maximaal gewicht: sommige steps kunnen een zeer beperkt gewicht van de rijder dragen. Voor zwaardere bestuurders onder ons is het daarom goed dat maximumgewicht in de smiezen te houden;
- Type remmen: bij steile heuvels (of bergen) is het geen overbodige luxe om voor schijfremmen te kiezen. Stem het type rem dan ook best af op je (rij-)omgeving.
De beste elektrische steps
- Xiaomi Electric Scooter Pro 2
- Segway Ninebot KickScooter Max G2E
- NIU KQi3 Pro
- Xiaomi Electric Scooter 4
- Ninebot Kickscooter F25I
1. Xiaomi Electric Scooter Pro 2
Xiaomi Electric Scooter Pro 2
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Maximumsnelheid: 25 kilometer per uur
- Autonomie: 45 kilometer
- Gewicht: 14,2 kilogram
- Extra’s: app, display, schijfremmen, versnellingen
- Adviesprijs: 599 euro
Deals
Elektrische Step Xiaomi Mi Pro 2 – Zwart
De Xiaomi Pro 2 is een iets meer geavanceerde step voor veeleisende steppers. De Xiaomi Mi Pro 2 is de opvolger van de Xiaomi M365 Pro en heeft dezelfde wettelijke maximumsnelheid van 25km/h als andere steps in België. Deze step daarbij nog over drie versnellingen waardoor je de snelheid kan beperken tot respectievelijk 5 (voor op het voetpad), 20 of 25km/u. De Xiaomi Pro 2 heeft bovendien een maximale actieradius van 45km. De step is werkelijk een lichtgewicht, met een gewicht van slechts 14,2 kilogram.
De Xiaomi Mi Pro 2 maakt gebruik van dezelfde Home-app als andere Xiaomi-steps. Je kan hier allerlei instellingen en statistieken zien. Zo is het mogelijk om de intensiteit van de regenaratieve remmen in te stellen, maar ook om na te gaan hoeveel kilometers je nog kan steppen. Zoals gewoonlijk kun je ook op deze step via het display je snelheid en overgebleven autonomie bekijken. Ook bedien je hiermee direct het de verschillende rijmodi.
Waar Xiaomi mogelijk nog iets meer aandacht in had mogen steken is het vouwmechanisme. Verder is het oppervlak om op te staan kleiner dan bij zijn – veel duurdere – opvolgers, zoals de Electric Scooter 4 Pro.
2. Segway Ninebot KickScooter Max G2E
Segway Ninebot Kickscooter Max G2E
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Maximumsnelheid: 25 kilometer per uur
- Autonomie: 70 kilometer
- Gewicht: 25 kilogram
- Extra’s: antilekbanden, app, geïntegreerde snellader, richtingaanwijzers, schijfremmen, vering (voor en achter), versnellingen
- Adviesprijs: 799 euro
Deals
Segway Ninebot Kickscooter Max G2e – Elektrische Step (905201)
Segways Ninebot KickScooter Max G2E neemt het op tegen Xiaomi’s Electric Scooter 4 Pro, en neemt die taak met faveure op zich. Dat uit zich niet alleen in ontzettend veel vermogen, maar vooral een rijbeleving die aansluit bij dit prijspunt. Segway rustte de elektrische step namelijk voor- en achteraan uit met vering, waardoor je soepeltjes over eender welk wegdek zoeft.
Wil je langere afstanden afleggen met de step? Ook daar weet de Max G2E in te voorzien. De step heeft namelijk een bereik van 70km (theoretisch). Ideaal is ook dat de step moeiteloos steile hellingen (tot 22% hellingspercentage) oprijdt. Veel andere steps blijven steken op 15 tot 20 graden. Wat we tijdens testen met deze step bovendien opmerken is dat hij door zijn krachtige motor (meestal) geen vaart midert. Bij concurrenten zien we vaak dat ze toch tegensputteren bij steile klimmen.
We zijn ook enigszins verliefd geraakt op de geïntegreerde snellader voor de 551Wh accu. Je hoeft nog enkel een oplaadkabel mee te dragen, en dus niet een heel stroomblok, om de step bij te laden. Zijn er dan nog minpunten? Ja. De step is namelijk behoorlijk zwaar (25 kilogram) en laat zich daardoor helaas lastig verslepen. Daarnaast zouden schijfremmen – wat ons betreft – niet misstaan op dit prijspunt. Ook zonder die schijfremmen komt de Segway overigens vlot tot stilstand.
3. Niu KQi3 Pro
Niu KQi3 Pro
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Maximumsnelheid: 25 kilometer per uur
- Autonomie: 50 kilometer
- Gewicht: 18,5 kilogram
- Extra’s: antilekbanden, app, IP54 water- en stofbestendig, schijfremmen, versnellingen
- Adviesprijs: 799 euro
Deals
NIU Elektrische Scooter voor Volwassenen, Lang Bereik 50km, Topsnelheid 25km/h, Dek, Bredere Banden en Stuur, Opvouwbaar en Draagbaar voor op Reis (KQi3 Pro)
50 kilometer: dat is hoe ver je met de Pro-versie van die Niu KQi3 geraakt. De KQi3 is verkrijgbaar in een Sport-, Pro, of Max-uitvoering, waarbij elke versie een een schepje bovenop de vorige doet. Kies je voor een hoger model, dan haal je al gauw afstanden gaande van 50 tot 65 kilometer. Bovendien worden de steps uitgerust met één (Sport-versie) of meedere dubbele schijfremmen en regeneratief remmen. Voor de KQi3 Pro geldt dat hij is uitgerust met dubbele schijfremmen.
De KQi3 Pro heeft niet alleen goede remmen, maar biedt bovendien goed zichtbare verlichting. Op die manier kan je ook in het donker op een veilige manier van punt A naar punt B steppen. Het opvouwbare aluminium frame zorgt er bovendien voor dat je niet nodeloos veel gewicht meesleurt. Daarbij is de step ook nog goed mee te zuilen als je er niet op rijdt. Hij weegt namelijk slechts 18,5 kilogram. Hij is daarmee zo’n 7 kilo lichter dan de Segway. Tegelijk lever je daar ook wel 20km (theoretisch) bereik voor in. Verder ontbeert de Niu enige vorm van vering.
Dat is wat ons betreft dan ook het grootste vergrijp van de Niu KQi3 Pro. Op andere vlakken presteert de step gelijk aan de Segways en Xiaomi’s van deze wereld. We zijn ook erg fan van het stevige en vlot los te maken inklapsysteem en de stevige borging bij het achterspatbord.
4. Xiaomi Electric Scooter 4
Xiaomi Electric Scooter 4
Specificaties
- Maximumsnelheid: 25 kilometer per uur
- Autonomie: 35 kilometer
- Gewicht: 15 kilogram
- Extra’s: app, IP55 water- en stofbestendig, schijfremmen, versnellingen
- Adviesprijs: 549 euro
Deals
Xiaomi Elektrische scooter Elektrische scooter 4
Wie wel een elektrische step ziet zitten, maar er niet al te veel geld aan kwijt wil, komt gauw uit bij de Xiaomi Electric Scooter 4. Het is een iets nieuwer model van het reputabele merk, dat vooral gemaakt werd voor korte afstanden. De Electric Scooter 4 heeft een actieradius van 35 kilometer, wat de step ideaal maakt voor korte woon-werkafstanden. De batterij die de step aandrijft is bovendien op 5,5 uur volledig opgeladen – ideaal om op het werk even in het stopcontact te steken, dus.
Verder weegt de step slechts 15 kilogram, wat het heel wat aantrekkelijker maakt om ze mee op het openbaar vervoer te nemen. De elektrische step wordt vergezeld door dezelfde app als de Xiaomi Pro 2. De app biedt een extra mogelijkheid om allerlei instellingen aan te passen. Zo kan je bijvoorbeeld de step in voetgangersmodus zetten, aan een maximumsnelheid van 5 kilometer per uur. De normale modus en sportmodus zijn goed voor snelheden tot 20 en 25 per uur. Met een maximale hellingsgraad van 16% geraak je bovendien vlot door de gemiddelde Vlaamse stad.
Op en rond dit prijspunt komen we ook regelmatig de Electric Scooter 4 Pro tegen. Naast een langer bereik (55km), kan die step ook steilere hellingen beklimmen (tot 20%). Koop dus niet zomaar Xiaomi’s Electric Scooter 4.
5. Segway Ninebot KickScooter F25E II
Segway Ninebot KickScooter F25E II
Specificaties
- Maximumsnelheid: 25 kilometer per uur
- Autonomie: 25 kilometer
- Gewicht: 15,3 kilogram
- Extra’s: app, schijfrem, versnellingen
- Adviesprijs: 470 euro
Deals
Trottinette électrique Ninebot by Segway, modèle F25I pour adultes avec 25 km d'autonomie, moteur de 300 W, indicateurs de direction intégrés, double frein et roues pneumatiques tubeless de 10"
Veiligheid is belangrijk – ook voor wie met een elektrische step rijdt. Ook op de Kickscooter F25E II wordt daaraan gedacht met krachtige verlichting voor- en achteraan. Daarnaast zorgen reflectoren aan beide zijkanten, voor- en achterkant ervoor dat je steeds zichtbaar bent. Moet je snel stoppen? Dan zorgt een elektronische voorrem en een schijfrem achterin ervoor dat je snel maar veilig tot stilstand komt.
De enige stok tussen de wielen van de F25E II is de actieradius, die slechts 25 kilometer bedraagt. Voor wie korte woon-werkafstanden aflegt zal dat echter voldoende zijn. Toch die paar extra kilometers nodig? Dan kan je kijken naar de iets zwaardere F40I. In essentie is het dezelfde step, met dezelfde 3 rijmodi en een wandelmodus, maar dan met een grotere batterij. Met de KickScooter F40I leg je dan ook afstanden af tot 40 kilometer.
Dat gaat wel ten koste van het lage gewicht van de F25E II, die 15,3 kilogram weegt. De KickScooter F40I weegt namelijk 17,8kg. Uiteraard kun je beide steps makkelijk opklappen en meenemen.