Dit zijn de beste draadloze sportoordopjes in 2024
Draadloze oortjes zijn er in alle soorten en maten, bijvoorbeeld met ruisonderdrukking of juist met een optie voor omgevingsgeluid. Er is ook een afzonderlijke categorie voor sportoortjes, of althans: het gaat om oortjes die geschikt zijn voor je sportsessies. Ze zijn vaak stof- en waterbestendig en dus prima geschikt voor situaties waarin je iets meer zweet of juist een regenbui tegenkomt.
Uniek aan sportoordopjes is dat ze meestal ook een oorhaak bevatten, of juist kleine vleugels die ze in je oren moeten houden. Vrijwel alle bekende merken hebben tegenwoordig sportoordopjes; ook Apple, weliswaar niet in de AirPods-reeks, maar onder de Beats-merknaam. Voordat we je specifieke modellen gaan aanraden, willen we je eerst wat aankoopadvies geven. Zo kies je de sportoordopjes die het beste bij jou passen.
Omgevingsgeluid en ANC
Sport je vaak in de buitenlucht, kies dan bijvoorbeeld voor sportoordopjes met Ambient Sound, oftewel omgevingsgeluid. Een omgevingsgeluid-modus doet eigenlijk het tegenovergestelde van wat ruisonderdrukking moet bewerkstelligen: hij stuurt omgevingsgeluid de oordopjes in. Hierdoor hoor je wat er in je omgeving gebeurt. Dat is ideaal als er bijvoorbeeld een auto of fietser nabij is. Zonder de omgevingsgeluid-optie hoor je ze meestal te laat of zelfs helemaal niet, wat je eigen veiligheid in gevaar kan brengen.
In een sportschool of bij andere sporten binnen de vier muren van een gebouw heb je wellicht maar weinig aan zo’n modus. Sterker nog, de kans is groot dat je dan eerder ruisonderdrukking wenst om geluid uit je omgeving weg te filteren. Het goede nieuws is dat beide functies tegenwoordig op bijna alle draadloze sportoordopjes te vinden zijn, zelfs op oortjes die nog geen 100 euro kosten. Let wel, de kwaliteit van ANC of Ambient Sound ligt in die prijsklasse vaak wel een stuk lager.
Adaptieve ruisonderdrukking
Op sommige sportoordoppen kan je de mate van ruisonderdrukking of omgevingsgeluid naar wens instellen. Zo bepaal je zelf hoeveel geluid uit je omgeving je nog kan horen. Dit verloopt meestal via een app op je smartphone, waarbij je de keuze krijgt uit verschillende niveaus. In hoeverre je dat kan instellen, verschilt sterk per oordop.
In de hogere prijsklassen worden zulke instellingen vergezeld door adaptieve functionaliteit. Dit wil zeggen dat de oortjes automatisch op basis van het geluid in je omgeving de eerdergenoemde modi aanpassen. Ook hiervoor geldt dat dit per model verschilt, en dat zo’n adaptieve modus soms enkel beschikbaar is voor ruisonderdrukking (ANC).
App voor je smartphone
Sommige functies van draadloze oortjes zijn afhankelijk van een meegeleverde app. Deze apps zijn beschikbaar voor Android en iOS. Hoewel ze instellingen voor ANC, een equalizer en andere handige functies bieden, zijn ze niet essentieel. Je kan prima zonder een app overleven.
Bedenk dus goed welke functies je belangrijk vindt. Als je bijvoorbeeld ANC of een equalizer wilt gebruiken, heb je een app nodig. Maar als je daar geen behoefte aan hebt, kan je ook kiezen voor oortjes zonder app.
Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende functies in compagnon-apps voor draadloze oortjes:
- EQ: hiermee stem je het geluid van de draadloze oortjes af op je persoonlijke voorkeuren;
- Aanpasbare ruisonderdrukking: instellingen om de mate van ruisonderdrukking te wijzigen op basis van persoonlijke behoeften;
- Software-updates: hoewel dit niet per se een functie is die men snel zou willen, is het wat ons betreft een toegevoegde waarde. Met software-updates kunnen oortjes na hun release namelijk steeds iets beter gemaakt worden (zit standaard in vrijwel alle apps, overigens);
- Aanpasbare bediening: oortjes bevatten tegenwoordig vrijwel allemaal aanraakbediening. Soms kan je ook zelf instellen welke acties achter specifieke aanrakingen moeten zitten, zoals volume-aanpassingen.
Multipoint-verbindingen, waarmee je meerdere apparaten aan je draadloze oortjes kan koppelen, zijn erg handig. Zo kan je bijvoorbeeld tegelijkertijd naar muziek luisteren op je laptop en telefoon. Als je gebeld wordt, schakelen de oortjes automatisch over naar je telefoon.
Of multipoint-verbindingen voor jou belangrijk zijn, hangt af van hoe je je oortjes gebruikt. Als je ze altijd aan hetzelfde apparaat gebruikt, heb je multipoint niet nodig. Maar als je ze bijvoorbeeld wilt gebruiken om tijdens het werk muziek te luisteren op je laptop en daarna een telefoontje te beantwoorden, dan zijn multipoint-verbindingen een must.
Batterijduur van de oortjes
Hoelang de oortjes meegaan op een batterijlading is een cruciaal detail om mee te wegen in je beslissing. Fabrikanten van sportoordopjes noemen meestal twee getallen: de batterijduur van de oortjes zelf, en die van de oortjes met de bijkomende batterijduur van de oplaadcase. Ook zien we dat fabrikanten steeds vaker in eerste plaats de batterijduur noemen zonder het gebruik van actieve ruisonderdrukking (ANC). Pas verderop staat dan de batterijduur van het gebruik zonder ANC of omgevingsgeluid.
Hoe je de oortjes gebruikt, bepaalt voor een groot deel hoelang de sportoordopjes mee moeten gaan op één lading. Daarvoor kan je onderstaande richtlijnen gebruiken:
- Bepaal hoelang je de oortjes meestal draagt en tel daar ten minste één uur bij op. Zo kan je ze zorgeloos gebruiken tijdens en na het sporten, ook als de oortjes al op leeftijd zijn. Na verloop van tijd neemt de batterijduur namelijk iets af.
- In sommige gevallen kom je dan op een onrealistisch hoog getal uit. Dat geldt bijvoorbeeld als je de oortjes een volledige werkdag draagt. Er zijn maar weinig draadloze oortjes die negen uur (of langer) meegaan. In zulke situaties is snelladen ontzettend belangrijk. Omdat de oortjes niet een volledige werkdag meegaan, moet je ze tussendoor kunnen bijladen. Als de oortjes daarentegen enkel tijdens het sporten worden gebruikt en die sessies slechts 2 tot 3 uur duren, zijn bijna alle draadloze oortjes geschikt.
Wat moet ik weten over open-ear?
Nieuw op de markt van draadloze sportoordopjes is het ‘open-ear’-concept. Althans, we kennen de techniek al langer van Shokz-producten, maar sinds kort zijn steeds meer merken actief in het open-ear-segment, zoals JBL en Philips.
Open-ear zorgt ervoor, zoals de naam suggereert, dat je oren openstaan voor geluid uit je omgeving. Bij zulke draadloze oortjes steken er dus geen oordoppen in je oren, en kan je geluid uit je omgeving zodoende goed horen. Dit concept komt wel met enkele nadelen. In eerste plaats moeten de oortjes het vaak doen met een minder sterke bas. Het is simpelweg lastiger om bas te produceren zonder dat de oortjes in je oren geklemd zitten. Daarnaast kunnen mensen in je omgeving meeluisteren met hetgeen de oortjes afspelen. Open-ears zijn daarom net iets minder geschikt voor op kantoor.
De beste draadloze sport oordopjes in 2024
1. Shokz OpenRun Pro
Shokz OpenRun Pro
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Gewicht: 27 gram
- Batterijduur: 10 uur
- Codecs: SBC
- Waterbestendigheid: IP55
- Extra’s: app (Android en iOS)
Deals
Shokz OpenRun Pro – Bone Conduction – Sporthoofdtelefoon – Zwart
Shokz verkoopt momenteel drie OpenRun-modellen: de reguliere (voorheen bekend als Aeropex), de Mini en de OpenRun Pro. Persoonlijk gaat onze voorkeur uit naar de OpenRun Pro, die iets meer bas biedt en over het geheel genomen voller geluid produceert. Daarnaast gaat de batterij ook langer mee: iets meer dan 9 uur, tegenover ongeveer 7 uur met de OpenRuns.
Wel lever je op de Pro wat in op de duurzaamheid. Shokz heeft de oortjes namelijk voorzien van een IP55-classificatie, terwijl de reguliere OpenRun een IP67-classificatie heeft. In principe kan je de Shokz OpenRun hierdoor onderdompelen in water, terwijl de OpenRun Pro enkel spatwaterbestendig is. Welke variant je ook kiest, ze gaan niet stuk van een regenbui of wat zweet. Laat je de oortjes wel eens in het water vallen, dan kan je de Pro-versie beter laten vallen uit je keuzelijst.
2. Beats Powerbeats Pro
Beats Powerbeats Pro
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Gewicht: 11 gram (per oortje)
- Batterijduur: 9 uur per lading, 24 uur met oplaadcase
- Codecs: AAC, SBC
- Waterbestendigheid: IPX4
Deals
Beats Écouteurs Powerbeats Pro sans Fil – Puce Apple H1 pour Casques et écouteurs, Bluetooth Classe 1, 9 Heures d'écoute, écouteurs résistants à la Transpiration – Noir
Hardlopers opgelet, dit zijn de oortjes die je wilt hebben. Door de oorhaak blijven ze ontzettend goed zitten, hoe hard je ook heen en weer beweegt. Het geluid van de Powerbeats Pro is ook perfect voor tijdens het sporten, met een diepe bas. De batterij gaat ongeveer 7 tot 8 uur mee, afhankelijk van je audiobron. Dit kan nog wat variëren.
Waar je ook van gaat genieten op deze oortjes zijn de fysieke knoppen. Met deze knoppen kan je het volume en de muziek bedienen zonder je smartphone aan te raken.
Er zijn ook zeker wel enkele nadelen. Zo ontbreekt het de oortjes aan een Ambient sound-modus. In de praktijk sluiten ze overigens niet helemaal af, dus je blijft wel iets horen van je omgeving. Of je dit voldoende vindt, is een keuze die je zelf moet maken. Dat geldt ook voor het vraagstuk of je de case van de oortjes te groot vindt. Je kan hem in elk geval niet gemakkelijk in je broekzak stoppen.
3. Jabra Elite 8 Active
Jabra Elite 8 Active
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Gewicht: 5 gram (per oortje)
- Batterijduur: 9 uur per lading, 24 uur met oplaadcase
- Codecs: AAC, SBC
- Waterbestendigheid: IP68
- Extra’s: ANC, Ambient Sound, app (Android en iOS)
Deals
Jabra Elite 8 Active – Draadloze Sport Oordopjes met Adaptieve Hybride Active Noise Cancelling – Dolby Audio – 56 uur batterij – Stof en Waterdicht IP68 – Zwart
Jabra bracht vorig jaar naast de Elite 10 ook de Elite 8 Active op de markt. Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze oortjes gemaakt voor actievelingen. In tegenstelling tot Jabra’s reguliere Elite-producten zijn de Elite 8 Active’s voorzien van IP68-stof- en waterbestendigheid. Ideaal is daarnaast dat de oortjes een rubberen coating hebben. Dit maakt dat de oortjes minder snel beschadigd raken en ze blijven daardoor ook goed in de oren zitten, zelfs al hebben ze geen oorhaak.
Het stevige ontwerp is zeker niet de enige reden om de Elite 8 Active’s te kopen. Ze bieden ook nog eens ontzettend goede actieve ruisonderdrukking (ANC), een handige app, multipoint-verbinding en geluid waar wij wel blij van worden, met wederom stevige bassen en een warme stem- en instrumentweergave.
Waar de prijs in het begin nog aan de forse kant was (200 euro), is die inmiddels gedaald naar 170 euro. Vermoedelijk zal dat bedrag de komende maanden nog iets verder dalen, maar zelfs voor zo’n bedrag moet je ze niet laten liggen.
4. Shokz OpenFit
Shokz OpenFit
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Gewicht: 8,3 gram (per oortje)
- Batterijduur: 7 uur per lading, 28 uur met oplaadcase
- Codecs: AAC, SBC
- Waterbestendigheid: IP54
- Extra’s: app (Android en iOS)
Deals
Shokz OpenFit – Open-Ear – Sporthoofdtelefoon – Zwart
Met de OpenFits omarmt Shokz het nieuwe tijdperk van open-ear-oordopjes. Het zijn Shokz’ eerste air-conductingoordopjes, wat resulteert in geluidskwaliteit die zich als “prima” laat omschrijven. Zeker als er veel bassen in een nummer zitten, kan het geluid tegenvallen. Hoewel het geluid zeker niet ideaal is, is het wel voldoende voor je alledaagse sportsessies. Net als bij de OpenRun is het met de OpenFit belangrijker dat je je omgeving hoort, dan dat het geluid geweldig is.
Tijdens het sporten wil je ook vooral dat de oortjes goed blijven zitten, en dat is ook geen probleem voor de OpenFits. Door de oorhaak vallen ze zeker en vast niet van je oren. Wel kwamen we er tijdens de testfase achter dat de oortjes niet voor iedereen passen. Zeker degenen met langer haar lopen met de OpenFit tegen problemen aan; de oorhaak is daar niet op berekend.
Tot slot zijn we kritisch over de bediening. Per oortje heb je slechts twee aanraakmogelijkheden, die je via de app kan aanpassen. Dat aantal is al relatief beperkt, maar viel regelmatig terug naar nul: de OpenFits registreerden onze aanraking dan helemaal niet meer. Dit probleem speelde op zowel Android als iOS en lijkt dus gelinkt te zijn aan de oortjes. Of dat puur aan ons exemplaar ligt, durven we niet te zeggen.
5. Beats Fit Pro
Beats Fit Pro
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Gewicht: 5,6 gram (per oortje)
- Batterijduur: 6 uur per lading, 24 uur met oplaadcase
- Codecs: AAC, SBC
- Waterbestendigheid: IPX4
- Extra’s: ANC, Ambient Sound, app (Android en iOS)
Deals
Beats Fit Pro Zwart
Met de Beats Fit Pro speelt Apple opnieuw in op sporters. De vleugels zorgen er ook bij de Fit Pro voor dat ze goed blijven zitten. In tegenstelling tot de Powerbeats vallen de Fit Pro’s wel iets minder op tijdens het sporten (of na je sportsessies). De sterke bassen van de Powerbeats zijn ook weer aanwezig op de Fit-oortjes, en dat geldt helaas ook voor de flinke oplaadcase. Hoewel de Beats Fit Pro drie jaar later zijn uitgebracht, lijkt Apple er niet van te hebben geleerd.
Apple heeft ditmaal verder wel een transparantiemodus toegevoegd. Hoewel deze niet vergelijkbaar is met een open-ear-product, krijg je voldoende mee van de buitenlucht om er naar hartenlust mee te sporten. Ideaal is tot slot dat de oortjes geschikt zijn voor Android. Dat wil zeggen: de app van de Fit Pro is ook beschikbaar op Android-apparaten.