Nieuws

Steve Jobs: een carrière in beelden (1)

Het leven van Steve Jobs is een IT-sprookje: als halve hippie computers bouwen in een garage, en eindigen als man die op ongeziene wijze zijn stempel heeft gedrukt op de hele industrie.

Toen Steve Jobs op 24 februari 1955 het levenslicht zag, was niet te voorzien wat zijn invloed zou zijn. Zijn naam (officieel Steven Paul Jobs) kreeg hij toen hij geadopteerd werd. Zijn echte ouders zijn wel bekend: zijn biologische vader is een Syrische professor, zijn moeder een logopedist. 

Het was dan ook een heel andere wereld, waarin IT-technologie zeker niet in het bereik van Jan met de pet was. Tegen het einde van de jaren zeventig kwam daar stilaan verandering in. Voor het eerst was het mogelijk om zelf een compacte computer te bezitten. Al moest je hem wellicht zelf solderen en assembleren.

[related_article id=”158256″]

Aan de slag bij HP
Jobs en zijn vriend Steve Wozniak konden in die tijd als jonge jobstudenten aan de slag bij Hewlett-Packard, een bedrijf uit de buurt. Later werkte hij bij Atari. Op foto’s uit die tijd zie je het contrast tussen de langharige Wozniak en de intens kijkende Jobs. Toch heeft ook Steve Jobs wortels in de counterculture. Zo trok hij met een vriend naar Indië en experimenteerde hij met lsd. 

In 1976 richtte Jobs met Wozniak en Robert Wayne Apple op. Het jaar daarvoor waren de twee Steves in ware drop-outstijl gestopt met hun hogere studies. Het waren moeilijke jaren, met voor die tijd baanbrekende producten als de Apple I (waar er maar enkele honderden van werden gebouwd) en de Apple II.

Naar de beurs
In 1981 gaat Apple naar de beurs. Twee jaar later overtuigt Steve Jobs John Scully, de president van Pepsi-Cola, om de CEO van Apple te worden. Dat doet hij met de woorden: "Wil je voor de rest van je leven gesuikerd water verkopen of kom je met me mee om de wereld te veranderen?"

Een jaar later toont Apple wellicht de bekendste tv-spot uit 1984. Deze spreekt boekdelen over hoe Jobs Apple ziet: als een uitdager, zeker geen muf bedrijf waar kostuums worden gedragen, een bedrijf dat gevestigde waarden op de kop zet.

Maar allerlei slechte beslissingen en tegenvallende resultaten eisen hun tol. Scully verwijdert Jobs in 1985 als hoofd van de Macintosh-afdeling. Jobs is woedend en vertrekt bij Apple, om een nieuw bedrijf op te richten: NeXT Computer. In 1986 koopt Jobs ook The Graphics Group van Lucasfilm. Dat bedrijf zal zich later omdopen tot Pixar.

Apple koopt NeXT
In 1996 gebeurt iets wat recht uit een film lijkt te komen: Apple koopt NeXT, wat een feitelijke rehabilitatie van Jobs is. Steve Jobs en de zijnen grijpen snel de macht bij Apple, en gebruiken de technologie van NeXT om Mac OS X te bouwen. In 1998 verschijnt ook de iMac, een computer en scherm geïntegreerd in één kleurrijke behuizing.

De rest van het verhaal lees je hier.

De strategie van Jobs heeft haar tijd nodig, maar langzaam kruipt Apple uit het dal. Nieuwe producten verschijnen, waarvan sommige succesvol zijn – zoals de iPod – en andere floppen, zoals de Cube. Maar globaal genomen begint Apple zijn eigenzinnige koers te varen. Zo breidt het uit naar de muziekverkoop, met de opening van de iTunes Store. Niemand voorspelt bij de lancering dat de Store de grootste muziekverkoper ter wereld zal worden.

Jobs neemt even afstand van Apple vanwege pancreaskanker. In januari 2009, na een jaar waarin hij aanzienlijk wat gewicht verliest, kondigt Steve aan dat hij tot en met juni vrij zal nemen. Later wordt bekend dat hij tijdens zijn afwezigheid een levertransplantatie heeft ondergaan.

Hoongelach
Onder Jobs zoekt Apple steeds vaker nieuw terrein op. Vaak onder hoongelach. Zo ridiculiseert Microsoft-topman Steve Ballmer de eerste iPhone en wordt er ook bij concurrerende gsm-fabrikanten gegniffeld bij de gedachte dat Apple ooit een plekje zou veroveren in de telecomwereld. Ondertussen is Apple de grootste fabrikant van smartphones ter wereld.

Even schokkend is de keynote van Steve Jobs op 6 juni 2005, wanneer hij voor een verstomd publiek aankondigt dat Apple volledig zal overschakelen naar Intel-chips. Begin 2006 verschijnen de eerste Macs op basis van Intels. Het is een belangrijke beslissing, omdat het Macs toegankelijker maakt voor een breed publiek. Onder meer omdat switchers naast Mac OS X nog Windows kunnen draaien.

De iPad
Na het verdwijnen van de Newton PDA blijven er ook hardnekkig geruchten circuleren dat Apple sleutelt aan een nieuwe mobiele computer. In 2010 stelt Jobs de iPad voor, volgens velen het toestel waar Jobs altijd van droomde. De iPad blaast nieuw leven in de tabletmarkt, die voorheen alleen interessant was voor niches. Er wordt nu geschat dat in België tussen 4 en 8 procent van de huishoudens een tablet bezit – met een grote kans dat het een iPad is.

Op 25 augustus 2011 verstuurt Jobs de brief die al een tijdje verwacht werd. Daarin laat hij weten dat hij niet langer in staat is om als CEO te functioneren. Hij blijft aan als voorzitter van de directieraad van Apple, maar compaan Tim Cook wordt de nieuwe algemeen directeur. Hij vertrekt op een moment dat Apple een nieuw en spectaculair hoofdkwartier plant, een futuristische cirkel op de locatie – terug naar de roots – van HP.

Enorme invloed
Onder Jobs groeide Apple uit tot een bedrijf dat eerst vooral designmatig een enorme invloed had, maar ook heel sterk werd in het (her)verpakken van technologie tot iets heel toegankelijks. Tegelijkertijd wist Jobs – met dank aan mensen als Cook – Apple ook zeer goed te stroomlijnen.

Door slimme deals met leveranciers en een uitgekiende logistieke keten wist Jobs een bedrijf te creëren met marges waar andere hardwarebedrijven alleen maar van kunnen dromen. 2011 was dan ook het jaar dat Apple het bedrijf werd met de grootste marktkapitalisatie ter wereld, groter dan energiegigant Exxon. 

Applebusinessjobsnieuwssteve jobswozniak

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken