Twitteraars het vrolijkst op een ochtend in juni
Amerikaanse sociale wetenschappers hebben Twitter gebruikt om na te gaan hoe onze stemming varieert van uur tot uur en van seizoen tot seizoen.
Is werk de grote pretbederver? "s Ochtends is onze stemming gemiddeld op haar best, naarmate de werkdag vordert, gaat het bergaf met de sfeer, en "s avonds wordt het weer wat beter. En in het weekend zijn we vrolijker dan op werkdagen.
Hetzelfde patroon doet zich voor in diverse culturen over de hele wereld. Dat zijn enkele van de conclusies die Amerikaanse onderzoekers trekken uit een grootschalige studie van een half miljard tweets.
Vrolijke woorden
De sociologen Michael Macy en Scott Golder van de Cornell-universiteit in de staat New York gingen na op welke tijdstippen de vrolijkste woorden voorkomen en wanneer er meer negatieve woorden getweet worden. Verondersteld wordt dat mensen vrolijke berichtjes sturen als ze zelf in een goede bui zijn, en omgekeerd. De resultaten van het onderzoek staan in het Amerikaanse wetenschappelijke blad Science van deze week.
Twitter en andere vormen van sociale media zijn een godsgeschenk voor wetenschappers die het gedrag van mensen in hun "natuurlijke omgeving", in realtime, in detail en op grote schaal willen bestuderen. Klassiekere methodes van onderzoek, zoals enquêtes of het rekruteren van enkele tientallen of honderden vrijwillige proefpersonen voor een experiment, hebben allemaal beperkingen, al was het maar dat je nooit honderd miljoen mensen tegelijk van uur tot uur kunt volgen, zoals Twitter mogelijk maakt.
Betere proefpersonen dan studenten
Dat de vrijwillige proefpersonen in een klassiek onderzoek vaak universiteitsstudenten zijn – die zijn het gemakkelijkst te rekruteren – is een verdere beperking, zeker als je het dag-nachtritme, de biologische klok en de stemmingswisselingen die daarmee samenhangen wilt besturen. De slaapgewoonten van studenten zijn nu eenmaal niet bepaald representatief voor de hele bevolking. Hoewel dat voor twitteraars ook niet zo zeker is.
De biologische klok en het slaapritme lijken overigens een grote rol te spelen in het dagelijkse op en neer gaan van onze stemming, en niet alleen het werk. Macy en Golder hebben immers vastgesteld dat precies hetzelfde patroon ("s morgens de meeste positieve woorden in tweets, een daling tijdens de dag en "s avonds een opleving) zich voordoet op weekenddagen.
Zonnige weekends
Alleen is de stemming over de gehele dag wat positiever dan op weekdagen en is het patroon een uur of twee opgeschoven – vermoedelijk omdat mensen later opstaan in het weekend. Een identiek patroon doet zich overigens voor in landen of culturen waar het weekend niet óns weekend is, zoals bleek uit een collectie tweets uit de Verenigde Arabische Emiraten, waar vrijdag en zaterdag de weekenddagen zijn.
Behalve een dagelijkse variatie blijkt er ook een duidelijke seizoensvariatie te zijn. Die hangt samen met het lengen en korten van de dagen. Van eind december tot eind juni (op het noordelijk halfrond) gaat de stemming erop vooruit, van juli tot december gaat ze weer achteruit.