Nieuws

De biografie die de Apple-baas zelf wilde

Een hagiografie is het niet geworden, deze biografie van Steve Jobs. Auteur Walter Isaacson schetst in bijna 700 pagina"s een portret van een gedreven en getormenteerde man.

Steve Jobs krijgt altijd precies wat hij wil. Walter Isaacson, en niemand anders, moest deze biografie schrijven. Omdat hij ook al over Benjamin Franklin en Albert Einstein had geschreven, en Jobs zichzelf op één lijn zag met die twee illustere figuren, zo vermoedde de auteur aanvankelijk.

Eerder uitgebracht
De lancering van deze eerste geautoriseerde biografie verliep volgens een uitgekiende choreografie, net als de aankondiging van een nieuwe iPhone. De perfectionist Steve Jobs bekijkt het ongetwijfeld van hierboven met goedkeuring. De publicatie is weliswaar enkele maanden naar voren geschoven, om zuiver commerciële redenen: zo goed mogelijk profiteren van de golf van emotie die de dood van Jobs eerder deze maand heeft veroorzaakt. Maar ook dat had Jobs als geslepen commerçant zeker kunnen waarderen.

[related_article id=”158256″]

Die haast is gelukkig amper te merken aan het boek, dat immers al jaren in voorbereiding was. Alleen de vertaling is duidelijk in ijltempo gedaan.

Boek hoort in rijtje
Het is duidelijk dat Steve Jobs dit boek heeft opgevat als een van zijn projecten. Al heel jong vertelde hij aan vrienden dat hij ervan overtuigd was dat hij niet lang zou leven. En sinds zijn kankerdiagnose uit 2003 was hij zich heel bewust van zijn sterfelijkheid. In zijn laatste jaren heeft hij zich nog meer dan tevoren gericht op zijn nalatenschap. Dat zijn in de eerste plaats zijn producten, zoals de iPhone en de iPad. Maar dit boek behoort er ook toe.

Jobs wilde wel degelijk dat we alles over hem weten. Isaacson schrijft dat Jobs hem aanmoedigde om ook mensen te ondervragen met wie hij in zijn bewogen verleden zwaar in aanvaring was gekomen. “Ik heb een heleboel dingen gedaan waar ik niet trots op ben, zoals het zwanger maken van mijn vriendin toen ik 23 was en de manier waarop ik daarmee ben omgegaan”, vertelde Jobs aan Isaacson. "Maar er liggen geen lijken in mijn kast die er niet uit mogen."

Het definitieve Jobs-boek is dit zeker niet. Daarvoor was het in ieder geval nog veel te vroeg. Het is wel een fascinerend relaas van een van de meest fascinerende levensverhalen van onze tijd.

Lees de volledige boekbespreking op de website van De Standaard.

Steve Jobs. De biografie. Uitgegeven bij Spectrum, 678 blz.

Applebiografiebusinessisaacsonjobskankeroverledenreviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken