Nieuws

Microsoft verlaagt prijs voor verlengde ondersteuning Windows XP

Hoewel Microsoft officieel gestopt is met Windows XP, kan de softwaregigant er niet onderuit om tegen betaling grote bedrijven voorlopig met patches te ondersteunen. Dit gaat echter niet oneindig door.

Hoewel Microsoft officieel gestopt is met de support van Windows XP, blijft het voorlopig met beveiligingspatches ondersteuning geven aan grote bedrijven die bereid zijn de portemonnee te trekken. Dat is al een tijdje bekend.

De afgelopen maand heeft Microsoft echter de bijl in de prijzen gezet en ze substantieel verlaagd volgens de onderzoekers van Gartner, Computerworld en diverse bronnen binnen het bedrijf.

[related_article id=”161452″]

Grootte daling niet bekend
Navraag bij Microsoft leert dat het bedrijf de prijs inderdaad naar beneden heeft bijgesteld voor toekomstige XP-patches, maar hoe groot de daling precies is wordt niet bekendgemaakt. Een woordvoerder laat het volgende weten:

“We hebben met klanten en partners gewerkt aan de migratie van Windows XP sinds september 2007 toen we bekendmaakten dat de ondersteuning voor Windows XP op 8 april 2014 zou eindigen. Als onderdeel van deze inspanning hebben we de aangepaste ondersteuning goedkoper gemaakt zodat grote ondernemingen kunnen kiezen voor tijdelijke support terwijl ze upgraden naar een moderner en veiliger besturingssysteem.”

Terugdringen van risico"s
Gartner kwam 8 april met een onderzoeksnotitie (alleen beschikbaar voor abonnees) waarin het stelde dat sommige cliënten lieten weten dat Microsoft de maximale prijs voor ondersteuning naar beneden bijstelde. Daarom adviseerde het bedrijf dat klanten die nog steeds XP-patches nodig hebben eens goed kijken naar de Custom Support Agreement-overeenkomsten voor de mogelijke kosten en het terugdringen van de risico"s.

Gartner schat dat twintig tot vijfentwintig procent van de ondernemingen nog draait op Windows XP. Vaak ligt hieraan ten grondslag dat bepaalde applicaties of randapparatuur de overstap naar een ander systeem enorm compliceren.

In 2012 beweerde Gartner dat klanten claimden dat Microsoft niet minder dan 5 miljoen dollar voor de verlengde ondersteuning van Windows XP, maar al in 2013 liet Gartner weten dat het bedrag inmiddels dichter bij maximaal 2 miljoen dollar lag.

Plafondprijs

Computerworld haalt het voorbeeld aan van een klant die enkele weken geleden met Microsoft een deal van 2 miljoen dollar had afgesloten voor extra ondersteuning van 10.000 Windows XP-machines. Een paar dagen later verlaagde Microsoft dat bedrag echter naar 250.000 dollar. Volgens anonieme bronnen van Computerworld is dat bedrag ook het nieuwe plafond dat Microsoft sinds kort hanteert. Microsoft rekent zijn klanten 200 dollar per computer aan voor verlengde ondersteuning van XP, met een maximumplafond van 250.000 dollar.

Afhankelijk
Microsoft is aan het koorddansen met Windows XP. Het bedrijf wil het niet doen lijken dat het de ondersteuning verlengt voor een dertien jaar oud besturingssysteem, maar er zijn nog steeds heel veel grote en high-profile bedrijven en organisaties die momenteel afhankelijk zijn van Windows XP. Als het bij die klanten misgaat op het gebied van veiligheid, terwijl dat simpel voorkomen had kunnen worden met een patch van Microsoft, dan krijg je scheve gezichten.

Zelfs met de lagere prijs is de ondersteuning vooral bedoeld voor grote ondernemingen. De patches zijn niet bedoeld voor kleinere bedrijven of consumenten die nog steeds moeten of willen werken met Windows XP.

Daarnaast is het van belang op te merken dat er een tijdslimiet is – eentje die Microsoft nog niet bekendmaakt – op hoe lang het softwarebedrijf door blijft gaan met het afgeven van XP-patches. Om in aanmerking te komen voor de verlengde ondersteuning moeten bedrijven sowieso een plan hebben om een nieuw systeem te implementeren met duidelijk meetbare doelen per kwartaal en een vaste einddatum.

bedrijvenmicrosoftnieuwssupportwindows xpxp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600