China verplicht achterdeurtjes in buitenlandse software
De Chinese overheid gaat strenger toezien op techbedrijven die apparatuur verkopen aan Chinese banken. Volgens de New York Times staat in de nieuwe regels, die 22 pagina"s omvatten, dat buitenlandse techbedrijven inzicht moeten geven in hun broncode, mee moeten werken aan inspecties en achterdeurtjes moeten inbouwen in hardware en software.
Het nieuwe beleid valt niet goed bij buitenlandse zakengroepen. Zij hebben een brief op hoge poten gestuurd naar het cybersecuritycomité van de Community Party om te protesteren. De groepen vrezen dat dergelijke regels op den duur leiden naar een regime waarbij de Chinese overheid de “veiligheid en beheersbaarheid” van alle hardware, software en technologische diensten gaat controleren.
[related_article id=”161920″]
Spionage
Apple heeft onlangs de inspectieverzoeken van de Chinese overheid geaccepteerd. Het bedrijf staat de regering toe om veiligheidsonderzoeken toe te passen op zijn producten. China is een van de grootste afzetmarkten voor de techgigant. Het nieuwe beleid voegt toe aan de toch al escalerende discussie over de vraag of de Chinese overheid techbedrijven gebruikt om andere landen te bespioneren.
De lokale telefoonfabrikant Xiaomi wordt momenteel onderzocht door de Hong Kong Administrative Region onder beschuldiging van het versturen van gebruikersinformatie zonder deze eerst op te slaan op de servers op het vaste land van China.
Huawei
Telecom- en internetgigant Huawei is door de Amerikaanse en Australische regering uitgesloten van elk betrokkenheid bij breedbandprojecten. Dit vanwege zorgen over de vermeende relatie tussen het bedrijf en de Chinese overheid. Topman Ren Zhengfei heeft de betrokkenheid bij spionageactiviteiten altijd ontkend.
Saillant daarbij is om op te merken dat uit gelekte documenten van Edward Snowden juist blijkt dat de Amerikaanse NSA het netwerk, e-mailarchieven en communicatie tussen het management van Huawei heeft afgetapt.
In een zelfgeschreven rapport beweert het Amerikaanse veiligheidsbureau Madiant dat China achter de vele digitale aanvallen tegen Amerikaanse organisaties en bedrijven zit. Daarna beweert de VS dat China hackers heeft die hun pijlen richten op de netwerk van de overheid en grote ondernemingen met als doel om gevoelige data te stelen.
Je kunt stellen dat Amerika en China niet de beste vrienden zijn. Met het invoeren van allerlei regels maken de landen het niet alleen elkaar lastig, maar ook techbedrijven die hun producten in het buitenland aan de man willen brengen.