Hoe 5G de wereld om ons heen slimmer maakt
Vandaag de dag zijn de netwerken voor onze smartphones en andere met internet verbonden apparaten vooral gebaseerd op de 4G-technologie. De volgende generatie, 5G, is echter onderweg. De nieuwe technologie is krachtiger en sneller.
5G wordt gezien als de sleutel voor Internet der Dingen, de verzamelnaam voor zo ongeveer alles dat verbonden is met een netwerk of internet. Onze apparaten, van huishoudelijke apparatuur tot veiligheidssystemen en van draagbare gadgets tot auto"s, ontvangen de komende jaren miljarden sensoren. Analistenbureau Gartner voorspelt dat het aantal verbonden apparaten van 5 miljard in 2015 toeneemt naar 25 miljard in 2020.
Al die sensoren samen genereren een enorme hoeveelheid data. Dit motiveert mobiele providers om te investeren in hun netwerk en dit te upgraden naar 5G. Op die manier kunnen zij profiteren van onze drang om alles bij te houden. Daarnaast is een 5G-netwerk zo"n 66 keer sneller dan 4G. Door deze snelheid krijg je toegang tot nieuwe mogelijkheden.
Nieuwe mogelijkheden
Je kunt veel verwachten van het mobiele netwerk van de volgende generatie. Zo maakt 5G augmented reality en virtual reality interessant voor het grote publiek. Projecteer prijzen van producten, namen van bekenden of een wandelroute in je eigen gezichtsveld. Hier is veel data voor nodig.
De downloadsnelheden schieten omhoog. De piek ligt momenteel op 150 megabit per seconde. Bij 5G is dat straks minimaal 10 gigabit per seconde. Snel genoeg om de film Guardians of the Galaxy in een kwestie van seconden te downloaden in plaats van vier minuten. Dit is ook fijn voor zelfrijdende auto"s, waarbij elke milliseconde van belang is. De vertraging tussen een registratie en een beslissing neemt af van 15 tot 25 milliseconden op 4G naar 1 milliseconde op 5G.
De netwerkbranche is erop gericht om de eerste 5G-netwerken in 2020 af te leveren. Volgens AT&T en Nokia Networks is vijf jaar een redelijke termijn. Craig Wigginton van Deloitte & Touche denkt dat 2022 realistischer is. Tod Sizer van Alcatel-Lucents Bell Laboratories verwacht zelfs dat het nog tot 2025 duurt. De tijd zal ons leren wie gelijk heeft. Eén ding is zeker: 5G komt eraan.
Om klanten van 5G te voorzien moeten providers de netwerkcapaciteit tussen de telefoons en de antenne – basisstation – een flinke boost geven. Ze kunnen daarmee beginnen door in te zetten op een niet gebruikt deel van het spectrum. Omdat de frequentie hoger ligt op 5G moeten de antennes voorzien worden van geavanceerde technologie. Anders is het lastiger om de signalen over grotere afstanden en door gebouwen te versturen.
Alles wordt slimmer
Veel mensen maken grappen over een koelkast verbonden met het internet, maar het is meer dan een marketingstunt. Internet der Dingen neemt een enorme vlucht. Nest, de thermostaat van Google, en verbonden rookmelders maken je huis nu al slimmer. Fabrikanten ontwikkelen verbonden auto"s met zelfsturende veiligheidsopties. Fitnessbanden, slaapmonitoren en smartwatches combineren op korte termijn alle verzamelde data om ons gezonder te houden.
Ook steden worden steeds slimmer. In het Spaanse Barcelona zijn meer dan een miljoen sensors aangebracht om een oogje te houden op het verkeer, het weer, de luchtverontreiniging, de geluidsoverlast, de waterdruk en de elektriciteit. In het Franse Nice bevatten de verkeerslichten, wegen en containers meer dan 200 sensoren. Op die manier worden gegevens verzameld over verkeersdrukte, openbare verlichting, parkeren, afval en luchtverontreiniging in het hart van de stad.
Momenteel kunnen de antennes honderden gebruikers tegelijkertijd voorzien van internet, maar voor de toekomst is dat niet genoeg. Kijk maar dan de vele miljarden apparaten die erbij gaan komen door Internet der Dingen. De basisstations moeten met een factor duizend verbeterd worden volgens Tod Sizer van Bell Labs. “Mijn onderzoeksteam heeft dit uitgerekend. Het is zeker geen grap.”