10 tips om je online privacy te beschermen
Ter ere van de digitale week, waarin verschillende activiteiten worden opgezet om ons bewust te maken van ons gedrag op internet, was ZDNet dinsdag te gast bij Hautekiet op Radio 1 met enkele nuttige tips om je privacy online beter te beschermen. We geven je onze tien tips graag nog even mee.
1. Pas je privacy-instellingen aan. Stel je browserinstellingen zo in dat cookies na afsluiten van de browser automatisch verwijderd worden. Wis ook regelmatig je browsergeschiedenis.
[related_article id=”158578″]
2. Gebruik de privémodus. Wil je geen sporen achterlaten van je surfgedrag, maak dan gebruik van de incognito- of privémodus in je browser. De browser houdt dan niet bij waar je overal online geweest bent. Lees ook ons artikel "Acht andere redenen om incognitomodus te gebruiken".
3. Installeer een browserextensie. Een browserextensie als Ghostery houdt bij welke bedrijven je allemaal online proberen te volgen, en blokkeert hun toegang tot je informatie. Lees ook ons artikel "Drie tools om je surfgedrag geheim te houden" voor meer suggesties.
4. Gebruik een privacyvriendelijke zoekmachine. Google haalt heel wat informatie uit uw zoekgedrag, en geeft dat door aan adverteerders. Bent u daar niet mee opgezet, gebruik dan een privacyvriendelijke zoekmachine zoals DuckDuckGo.
5. Gooi je Facebookprofiel toe. Neem je privacy-instellingen op Facebook onder de loep, zodat je weet wie er allemaal toegang heeft tot de informatie die je deelt op het sociale netwerk. Schroef ze wat strakker aan indien nodig.
6. Pas op met cadeaus en aanbiedingen. Online komen we heel wat kortingen en andere aanbiedingen tegen, vaak in ruil voor ons e-mailadres en andere informatie. Pas op met wat je deelt met dergelijke kortingsites, en ga eerst na of je ze wel vertrouwt.
7. Schakel locatiediensten uit. Deze tip geldt in de eerste plaats voor smartphones of tablets. Schakel de locatiediensten uit als je niet wilt dat Google en Facebook via de gps in je toestel kunnen nagaan waar u overal bent geweest.
8. Vermijd publieke wifinetwerken. Gratis wifi is fijn, maar niet altijd even veilig. Je weet nooit wie er allemaal kan meekijken via een onbeveiligd wifinetwerk. Probeer publieke netwerken daarom te vermijden.
9. Denk twee keer na voor je iets online plaatst. Als je iets online plaatst op Facebook, maak dan eerst even de volgende analogie: “Zou ik deze informatie tijdens een avondje uit ook luidop voor alle klanten in het café verkondigen?"
10. Blijf offline. Misschien een beetje drastisch, maar als je niets over jezelf prijs wilt geven online, dan is er maar één oplossing: trek de internetkabel uit je computer, verwijder je Facebookprofiel en leef een anoniem offline bestaan.