NFC-technologie krijgt wilde toekomst dankzij Belgische innovatie
Niemand is zo zot om drie keer meer te betalen voor een slim melkkarton gewoon omdat er een microchip in zit. Om doordeweekse consumptiegoederen compatibel te maken met het internet der dingen is een spotgoedkope wegwerpchip nodig. Het Belgische imec introduceert samen met Cartamundi en het Holst Centre een prototype van een plastic-NFC-chip die de rol met glans zou vervullen.
Thin film en plastic
De chip in kwestie maakt gebruik van thin film-technologie, waarbij een eenvoudige microchip in verschillende dunne laagjes wordt gebouwd bovenop een niet-geleidend materiaal. Traditionele microchips worden ook in laagjes opgebouwd, maar hebben een halfgeleider zoals silicium nodig als fundering.
Imec en partners maakten hun chip rechtstreeks op plastic. De NFC-chip is compatibel met de versie van de technologie die je ook in je smartphone terugvindt. Met Near Field Communication kan je een beperkte hoeveelheid info over korte afstand uitwisselen. Een melkkarton uitgerust met zo’n chip zou je smartphone bijvoorbeeld kunnen vertellen of de melk nog drinkbaar is.
Massaproductie
Om NFC-chips in niet-elektronische op grote schaal geproduceerde goederen te verwerken, moeten ze goedkoop zijn, en dat is net de verdienste van de nieuwe plastic chip. “Plastic elektronica opent interessante perspectieven voor goedkope, slimme elektronicatoepassingen die onmogelijk met traditionele siliciumchips te verwezenlijken zijn”, aldus imec.
De NFC-norm is ontwikkeld met klassieke silicium-chips in het achterhoofd. “Plastic elektronica heeft echter totaal andere kenmerken waardoor we voor heel grote uitdagingen stonden om een NFC-chip in plastic elektronica te ontwikkelen die compatibel is met die norm”, aldus Kris Myny, senior onderzoeker bij imec.
Belgische kaarten
De technologische doorbraak komt er ongeveer twee jaar nadat imec een plastic RFID-chip introduceerde. Die maakte gebruik van dezelfde basisprincipes. De verfijning van het proces en de ontwikkeling van een gestandaardiseerde NFC-chip maakt echter veel meer toepassingen mogelijk. De nieuwe chip is flinterdun en kan tegen lage kosten op grote schaal van de band rollen. De kans dat de chip binnenkort in één of andere vorm in de winkel ligt, is reëel. Imec werkte immers samen met Cartamundi, een gigant in de wereld van de speelkaarten, om de uitvinding af te stemmen op concrete noden binnen de markt. Cartamundi kijkt al langer naar kaarten die de brug slagen tussen de fysieke en de digitale wereld. Een goedkope plastic NFC-chip komt voor zoiets natuurlijk goed van pas.