Na Facebook en Twitter, bindt nu ook een derde platform de strijd aan met Trumps meest gevreesde vijand. Youtube neemt het namelijk op tegen fake news.


 

Het lijkt alsof steeds meer sociale media er zich bewust van worden dat ze wel al eens een aandeel hebben in het verspreiden van gekleurd, of ronduit fake nieuws. Zo ijvert Facebook al een tijdje voor meer controle op fake nieuws en kondigde Twitter gisteren aan dat het in de afgelopen maanden al 70 miljoen geautomatiseerde accounts heeft verwijderd.

[related_article id=”175077″]


Complottheorieën 

 

Ook Youtube komt met een aantal nieuwe maatregelen die de verspreiding van louche nieuws zal tegengaan. Onder onbetrouwbaar nieuws verstaat Youtube video’s over complottheoriën en nieuws waarvan de bronnen van bedenkelijk allooi zijn. Zo zal het videoplatform context toevoegen aan hot topics en al het fake news van haar platform weren. Die context is afhankelijk van gedegen naslagwerken zoals de Encyclopedia Britannica.

 

De feature lijkt overigens alleen nog maar in de VS te werken. Wij probeerden het ook eventjes, maar zagen geen Encyclopedia Britannica opduiken onderaan complottheorieën over de maanlanding.

 

Youtube wordt regelmatig beschuldigd van de verspreiding van complottheorieën over historische onderwerpen zoals de maanlanding, de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, en de schietpartij op de Sandy Hook school. Dat heeft gedeeltelijk te maken met de zoekalgoritmen die telkens meer van die bedenkelijke video’s aanraden aan gebruikers die toch al belust zijn op complottheorieën.

 

Google News Inititative 

 

Daarnaast zal Youtube ook samenwerken met het Google News Initiative, dat eerder dit jaar opgericht werd door het moederbedrijf van het videoplatform ter ondersteuning van journalisten en uitgevers. Youtube zal ook 25 milljoen dollar van het Google News Initiative ter beschikking krijgen om een actiegroep te creëeren van nieuwsorganisaies en media-experten die Youtube zullen adviseren in nieuwsaangelegenheden.

 

Youtube-CEO Susan Wojcicki beloofde alvast Youtube om te toveren tot een meer betrouwbare bron van informatie. In een televisiegesprek liet ze recent nog weten dat “dit een jaar van fake news en verkeerde informatie was, en we nu inzien hoe belangrijk het is om de juiste informatie aan onze gebruikers.”