Veilig inloggen met itsme: zo werkt het
Wie zich wil aanmelden bij een beveiligde omgeving, zoals die van de bank of de overheid, heeft daar meerdere opties voor. Volgens de klassieke methode hang je een kaartlezen aan je pc, waarin je dan een identiteitskaart steekt. Ook aanmelden bij de bank moest met een kaartlezer en een bankkaart. In 2017 werd echter itsme opgericht, een tool die je veilig helpt inloggen bij diensten van de bank en overheid. Gedaan met kaartlezers en onveilige paswoorden: met itsme heb je enkel een smartphone en een internetverbinding nodig.
De app kwam er dankzij een samenwerking van 4 grootbanken en 3 telecomspelers. De app is razend populair en inmiddels kan je er ook meer mee dan alleen maar inloggen. Sinds 2019 kan je er ook handtekening mee onder documenten zetten en ook het studentenattest kan je er veilig opslagen. Ongeveer 80% van alle Belgen gebruikt de app. In 2023 werd de applicatie maar liefst 370 miljoen keren gebruikt om in te loggen bij overheidsdiensten. Hoor jij nog niet bij die 80% Belgen die gemakkelijk inlogt, maar zou je dat wel graag kunnen? Hieronder lees je hoe het kan.
Wat heb je nodig?
Om itsme in te stellen op je smartphone heb je maar een aantal zaken nodig:
- Een smartphone met SIM-kaart
- Een internetverbinding
- Je bankkaart
- De lezer voor je bankkaart
1. Download de app
Om te beginnen moet je de app voor je smartphone downloaden. Voor Android-toestellen vind je die makkelijk terug in de Google Play Store, terwijl die voor iPhones in de App Store zit. Eenmaal je de app gedownload hebt, doe je hem open en begin je een account aan te maken.
2. Account aanmaken
Eenmaal je de applicatie geopend hebt, zal die vragen om je telefoonnummer in te voeren. Eenmaal dat gebeurd is, vraagt de applicatie bij welke bank je zit. Kies daar je bank en volg nadien de stappen die op het scherm verschijnen. Itsme leest geen financiële gegevens uit, maar kijkt alleen naar de identiteitsgegevens.
Als dat allemaal gelukt is, zal itsme een code via sms versturen. Die code van vijf cijfers moet je in de itsme-app ingeven. Nadien vraagt de app om je itsme-code in te stellen. Zorg ervoor dat je deze pincode goed onthoudt: je hebt die nodig om de app te ontgrendelen. Als je dat wil kan je ook je vingerafdruk of gezichtsherkenning gebruiken om de app te ontgrendelen.
Bots je op problemen? Dan zal je op een andere manier moeten inloggen. Indien inloggen met je bankkaart niet werkt, heb je een computer en een eID-kaartlezer nodig om aan te melden. De stappen daarvoor, vind je op de website van itsme.
3. Aanmelden
Nadat je je account hebt aangemaakt, kan je meteen aan de slag. Je kan zonder wachttijd meteen aanmelden bij diensten van de overheid, de bank, het ziekenfonds enzoverder. Om dat proces te starten, zoek je op de aanmeldpagina naar de optie om aan te melden met itsme. Je komt op een beveiligde pagina terecht waar naar je telefoonnummer gevraagd wordt. Voer dit in en klik op ‘Versturen’.
Hierna neem je je smartphone en doe je de itsme-app open. Binnen de app verschijnt een melding van een inlogpoging. Klik hier op en duw op ‘Bevestig’. De app zal om een pincode, vingerafdruk of gezichtsscan vragen om te bevestigen dat jij het bent. In sommige gevallen moet je nog de keuze maken tussen één van drie symbolen, als extra beveiligingslaag. Na het inloggen kan je de itsme-app sluiten.
Is itsme veilig?
Inloggen met itsme is altijd veilig. De app gebruikt namelijk multi-factor authenticatie: je identiteit kan enkel bevestigd worden met de app op je smartphone en een persoonlijke geheime code. De technologie is bovendien beveiligd: de gegevens van de app worden versleuteld opgeslagen, binnen Europa. Daardoor is inloggen met de app altijd veilig, ook als er ingebroken wordt op je smartphone.
Itsme gebruikt ook beveiligde connecties. Of je nu inlogt bij de bank, je verzekeraar of de overheid: de verbinding is steeds uniek en gebruikt asymmetrische-sleutelcryptografie. Daardoor zijn alle gegevens steeds versleuteld, ook als ze onderweg zijn.