Nieuws

80% van de Belgen gebruikt itsme, vooral handtekeningen in de lift

itsme
© itsme
Veilig inloggen bij de overheidsdiensten, maar dan zonder gedoe met kaartlezers? Dan moet je bij itsme zijn, zoals 80% van de Belgen.

Om veilig in te loggen bij online overheidsdiensten heb je twee opties: ofwel haal je de klassieke eID-kaartlezer erbij, ofwel neem je je smartphone waarop itsme geïnstalleerd staat. Ondertussen maken meer dan 1 miljoen mensen per dag gebruik van de app.

De jaarcijfers van itsme tonen vooral een positieve groei aan. In 2023 logde de 7 miljoenste Belg zich in bij overheidsdiensten met de app. Dat betekent dat 80% van de +16-jarigen in België gebruikmaakt van de inlogapplicatie. In 2023 werd de app bijna 370 miljoen keren gebruikt om in te loggen bij overheidsdiensten, een stijging van 17% ten opzichte van 2022.

itsme Sign

Sinds 2019 kan je ook documenten ondertekenen met itsme Sign. Ook daar ziet de identificatieapp een opmerkelijke stijging: in 2023 werden er bijna 1,5 miljoen digitale handtekeningen onder documenten gezet. Deze gekwalificeerde elektronische handtekeningen (QES) hebben dezelfde juridische waarde als een fysieke krabbel, maar zijn veel veiliger. Ten opzichte van 2022 werd de ondertekeningsdienst 50% meer gebruikt. Wat daar ongetwijfeld bij helpt, is dat het bedrijf eind 2022 batch signing introduceerde: dat zorgt ervoor dat je makkelijk documenten in bulk kan ondertekenen.

Ook in 2024 wil het bedrijf inzetten op het elektronisch ondertekenen van documenten. itsme-CEO Stephanie De Bruyne stelt dat vooral de “samenwerking met documentenplatformen zoals Adobe Acrobat Sign, Nitro, Dioss, DocuSign en Zeticon” verder uitgezet wordt. Uiteindelijk moet dat tot een goedkopere integratie van de elektronische handtekeningen in bedrijven leiden. Bovendien maakt het de QES-authenticaties toegankelijker voor consumenten.

De gebruikscijfers zijn niet het enige dat oploopt bij itsme. In 2023 maakte de app maar liefst 1,6 miljoen euro winst. In 2022 draaide het bedrijf voor het eerst break-even, waardoor dit het eerste echte winstjaar is voor itsme.

Blik op 2024

Dat goede jaar willen ze doorzetten in 2024. Inmiddels kunnen niet alleen Belgen, maar ook Nederlanders, Luxemburgers, Estlanders, Ieren, Italianen, Fransen, Portugezen en Spanjaarden zich inloggen met itsme. Daar komen binnenkort de inwoners van Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland bij. Op die manier opent de identificatieapp mogelijkheden voor bedrijven die in Europa actief zijn.

Verder zal itsme ook actief worden in de digitale wallets: de digitale ‘datakluizen’ waar je belangrijke documenten kan opslaan. Via itsme zal je die dan kunnen delen met bevoegde instanties, zonder dat itsme of iemand anders kan meelezen. Op 21 maart presenteert het bedrijf hiervoor een eerste concrete case. Daarnaast zal itsme, na een geslaagde testfase, ook in de fysieke authenticatie stappen. Deze mogelijkheid rolt het bedrijf eveneens uit in 2024.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business