Nieuws

Nederlandse AP onderzoekt videochatapplicaties op privacy

Welke videochatapplicatie gebruik je nu het best? Onderzoek van de Nederlandse AP kan je daar misschien bij helpen.

Door de lockdown maken we massaal gebruiken van videochatapplicaties om ons niet geïsoleerd te voelen. Zowel voor professioneel gebruik (Microsoft Teams, Google Meet) als privégebruik (Zoom, Skype, Houseparty) bestaan er heel wat verschillende applicaties die je zou kunnen gebruiken. Maar welke applicatie is nu het best? Die vraagt probeert de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens, een privacywaakhond, voor je te beantwoorden.

Zij hebben de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar 13 verschillende applicaties. Daarbij zitten de gevestigde waarden zoals Skype, Microsoft Teams en FaceTime, enkele spelers die recent een opmars maakte zoals Zoom en Houseparty, maar ook enkele applicaties die claimen op privacy te focussen, zoals Jitsi en Signal.

Focus op privacy

Belangrijk op te merken bij het onderzoek van AP is dat er niet werd beoordeeld op basis van technische aspecten van de verschillende applicaties. Wel werd de manier waarop met de gegevens van gebruikers wordt omgegaan vergeleken. Die insteek is zeker niet oninteressant, want Zoom is zwaar onder vuur komen te liggen omwille van het gebrekkige privacybeleid.

[related_article id=”278169″]

Het onderzoek bestaat uit zeven verschillende criteria, die volgens AP ook belangrijk zijn om te overwegen bij de keuze van een videochatapplicatie. Een eerste aspect is natuurlijk wat de app aanbiedt, of er de mogelijkheid is tot 1-op-1-gesprekken, videogesprekken, chat etc. Het is ook handig om te weten welke gegevens de app allemaal van je verzamelt, en vooral om welk doeleinde die gegevens verzameld worden. Heb je niet graag advertenties, dan vallen Houseparty en  Facebook Messenger al af.

Beveiligde gesprekken

Er is ook maar een heel beperkt aantal applicaties die onze data niet servers in het buitenland omleiden. Jitsi en Talk waren zelfs de enige applicaties die geen gegevens aan derde partijen verstrekten. Gebruik je Zoom daarentegen, dan kunnen transcripten van je gesprekken wel eens in China belanden.

Ook op vlak van beveiliging van de gesprekken, is er veel applicaties nog veel ruimte tot verbetering. Niet alle apps hebben een encryptie om gesprekken te beveiligen, en vele maken gebruik van metadata. Jitsi, Signal en Talk waren hier de betere leerlinge, Houseparty blinkt hier niet echt in uit. Tenslotte wordt ook nog vergeleken waar de applicaties inkomsten uit puren, en of er een privacyverklaring te vinden is (in het Nederlands).

De uitgebreide resultaten kan je downloaden via de website van AP. Hoe scoort de applicatie die jij het liefst gebruikt?

businessprivacyslidervideochat

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken