Tips

5 tips om Zoom beter te beveiligen

Zoom heeft niet de reputatie de meest veilige videochatapplicatie te zijn. Met deze tips zorg je ervoor dat je gesprekken toch op een veilige manier kunnen verlopen.

Videochatapplicaties zoals Zoom, Skype, en Google Hangouts zijn vandaag de dag de beste manier om in contact te blijven met vrienden, familieleden en collega’s met wie we nu niet meer kunnen samenkomen. Echter houden die virtuele meetings ook bepaalde veiligheidsrisico’s in waar we ons misschien niet altijd van bewust zijn.

Zeker over Zoom circuleren de laatste tijd nogal wat onheilspellende berichten. De applicatie blijkt niet zo’n toonaangevend voorbeeld te zijn op het vlak van beveiliging. Een heel groot probleem van Zoom is het ‘Zoombombing’. Grappenmakers breken dan zonder uitnodiging je gesprek binnen om het te verstoren. Maar Zoom maakt ook fraudeurs niet al te moeilijk.

Het bedrijf heeft aangekondigd dat het zijn grootste problemen gaat aanpakken, maar daar moet je als gebruiker niet op wachten. Hieronder lees je enkele tips om je Zoomeetings zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Tip 1: Deel meetings enkel privé

Je zet een Zoommeeting op door als host de meeting in de app aan te maken. Dan krijg je een URL die de vorm zou moeten hebben https://zoom.us/ gevolgd door een lange reeks cijfers en letters. Om mensen uit te nodigen voor een gesprek, moet je die link met hen delen. Een fout die wel eens gemaakt wordt is dat de link via openbare platformen gedeeld wordt, zoals sociale media of zelfs via het webplatform van Zoom zelf. Iedereen die de link heeft van je Zoommeeting, kan hier gevraagd of ongevraagd aan meedoen.

Het veiligste is daarom om de link van de meeting enkel persoonlijk te delen met je gasten. Als je je gesprek opgestart hebt, kan je onderaan op ‘Invite’ klikken. Dan krijg je de optie om mensen via mail uit te nodigen. Zij krijgen dan een mailtje met de link, ID, en eventueel wachtwoord om aan de meeting deel te nemen.

Ook als deelnemer is het aan te raden om enkel uitnodigingen voor Zoommeetings te aanvaarden van personen die je kent. Cybercriminelen maken immers ook gebruik van Zoomlinks om schadelijke URL’s achter te verbergen. Klik dus zeker niet op elke link die je vindt of opgestuurd krijgt.

Gasten uitnodigen doe je best via mail.

Tip 2: Beveilig je gesprek met een wachtwoord

Je kan je meeting ook al beter beschermen tegen ongevraagde deelnemers door dit simpelweg te beveiligen met een wachtwoord. Zo kunnen enkel personen die het wachtwoord weten deelnemen aan je Zoommeeting. Een wachtwoord toekennen aan je Zoommeeting doe je door via ‘Schedule’ de instellingen te openen. Het advies uit de vorige tip geldt ook hier, deel uiteraard enkel je wachtwoord met wie je een meeting gaat houden!

Stel je instellingen grondig in alvorens een meeting te starten.

Tip 3: Neem controle als host

Zoom geeft je als host wel de nodige tools om je meeting te controleren. Het is best aangeraden om als host zo veel mogelijk van deze instellingen in te schakelen. Twee zaken zijn hier belangrijk: een wachtlijst aanmaken en uitschakelen dat gasten voor jou in de meeting geraken. Deze instellingen pas je aan via ‘Advanced options’ als je een gesprek aanmaakt. ‘Enable waiting room’ zet je aan, ‘Enable join before host’ zet je uit (zie afbeelding hierboven). De wachtlijst kan je nog inschakelen als je meeting al bezig is. Het voordeel van een wachtlijst is dat jij als host kan bepalen wie wel of kan deelnemen aan je Zoommeeting.

Een wachtlijst aanmaken kan ook tijdens de meeting nog.

Tip 4: Zet scherm delen uit

In principe kan iedereen die deel neemt aan een Zoommeeting zijn of haar scherm delen. Dat kan handig zijn als bijvoorbeeld tijdens een vergadering bestanden moeten getoond worden. Maar het kan ook tegen je keren, als gasten het gaan gebruiken om ongepaste inhoud te gaan delen. Je kan daarom als host ook dit uitschakelen. Dat kan je enkel tijdens de conversatie doen. Klik in het meetingvenster op ‘Screen Share’ en dan ‘Advanced Screen Sharing options’. Daar kan je onder andere instellen dat nooit meer dan één persoon het scherm kan delen tijdens de meeting, en eventueel dus of enkel de host dit kan of ook gasten.

Laat gasten enkel hun scherm delen als dit hoogstnoodzakelijk is.

Tip 5: Weet dat alles opgenomen kan worden

Deze laatste tip is vooral belangrijk om in je achterhoofd te houden tijdens de meetings. Zoommeetings worden opgenomen, en de host krijgt na de meeting beschikking over een geluidsopname (als hij deze functie heeft ingesteld) en/of een transcript van de chatconversaties. Zeg of typ dus niets dat achteraf tegen je gebruikt kan worden.

Gelukkig heeft Zoom ondertussen al wel een functie uitgeschakeld worden die niet zo populair was. Hosts kregen namelijk een melding als hun gasten niet zo aandachtig aan het opletten waren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business