Nieuws

Zoombombing is strafbaar

Volgens Amerikaanse advocaten is onuitgenodigd deelnemen aan Zoom-calls en deze verstoren in strijd met de wet, en kan je hier zelfs voor vervolgd worden.

De videochatapplicatie Zoom heeft door de coronacrisis een sterke heropleving gekregen. Nooit werd de app vaker gebruikt dan nu, nu we zowel in ons professioneel als privéleven op dergelijke apps zijn aangewezen om in contact te blijven. Toch moet je er van bewust dat er wel wat problemen zijn met Zoom, vooral op vlak van privacy. Het bedrijf heeft al wel gezworen dat het die problemen gaat aanpakken.

Maar er is nog een andere trend opgedoken die het gebruik van Zoom een stuk minder aangenaam maakt: ‘Zoombombing’. Bij Zoombombing breken hackers binnen in een videoconferentie zonder daarvoor uitgenodigd te zijn. Hun doel is uiteraard niet om op een beschaafde manier deel te nemen aan het gesprek. Vooral online lessen van Amerikaanse scholen worden regelmatig verstoord door ‘Zoombombers’. Die lolbroeken lieten hun geslachtsdelen zien aan schoolkinderen, of riepen racistische uitspraken. Het heeft scholen in New York er al toe aangespoord Zoom te verbieden.

Strafbaar

Zij die aan Zoomboombing doen, menen uiteraard dat het allemaal maar een grapje is. Maar de procureur-generaal van de Amerikaanse staat Michigan liet in een statement vrijdag optekenen dat de wet Zoombombing niet als een grapje beschouwd, maar als een strafbaar feit. Wie aan Zoomboombing doet, loopt dus risico om veroordeeld te worden.

Volgens de juridische macht in Michigan zijn er verschillende misdrijven waarvoor een Zoombomber kan worden aangehouden. Enkele die in het statement genoemd worden zijn het verstoren van een openbare bijeenkomst, hacking, een computer gebruiken voor een misdrijf, haatspeech, fraude of het verzenden van bedreigende communicatie. De strafmaat hangt dan af van hoe de hacker toegang kreeg tot de conferentie en wat hij of zij juist deed om deze te verstoren.

Beperkte beveiliging

Ook Zoombombing is een rechtstreeks gevolg van de beperkte beveiliging van Zoom. Het platform maakt het lolbroeken echt niet moeilijk om uitgenodigd in een gesprek binnen te geraken. Sommige meetings worden bijvoorbeeld publiek geadverteerd, waardoor je eigenlijk niet eens van hacking kan spreken als iemand binnen geraakt.

Zoom heeft dus nog heel wat werk de komende 90 dagen om zijn platform veilig te maken. Er zijn echter maatregelen die je al wel kan nemen, om het risico op Zoomboombing voor jou meetings te verkleinen. Zo is het zeker aan te raden om je conferenties met een wachtwoord te beveiligen, en de aanmeldingslink niet openbaar te delen. Verder is het aan te raden de ‘Join before Host’ functie uit te zetten en een wachtlijst aan te maken. De beheerder van het gesprek heeft dan de volle controle, over wie wel of niet deel mag nemen.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business