Zoom gaat privacyproblemen aanpakken (UPDATE)
Update 16/04: Na de veiligheidsproblemen met de software van Zoom, heeft het bedrijf een eerste update aangekondigd om de privacy van gebruikers beter te beschermen. Concreet kunnen Zoom-klanten met betaalde accounts nu zelf aanpassen welke datacenterregio’s zijn toegestaan voor het dataverkeer van hun account tijdens real-time meetings. Meer updates volgen.
Voor veel videochatapplicaties zijn het gouden tijden. Ook Zoom zag de voorbije maanden een enorme stijging in zijn aantal dagelijkse gebruikers. Dat kwam in december 2019 zelden of nooit over de 10 miljoen uit, maar slechts enkele maanden later is dat aantal gestegen tot bijna 200 miljoen. Het aantal gebruikers steeg niet enkel, maar ook de manieren waarop de app gebruikt werd. Zoom werd gelanceerd als een applicatie voor videoconferenties, maar mensen gebruiken het nu overal in contact te blijven met mensen die ze niet meer kunnen zien. Zelfs huwelijken werden al gevierd via Zoom.
Echter bleek het succes van Zoom een tweesnijdend zwaard te zijn. De voorbije maanden kwam aan het licht dat de applicatie er een niet al te feilloos privacybeleid op nahoudt. Recent kwam onder andere aan het licht dat Zoom data doorspeelt aan Facebook als gebruikers via het socialmediakanaal inloggen, en een andere kwetsbaarheid lekte Windows IP-adressen of emailadressen.
Transparantierapport en webinars
In een blogpost laat de CEO van Zoom, Eric Yuan, weten dat het oplossen van die privacyproblemen bovenaan de agenda staat van het bedrijf. Het zal de komende tijd al zijn middelen inzetten om de privacy van zijn gebruikers beter te garanderen. Er zal ook met onafhankelijke derde partijen een audit worden uitgevoerd om de grootste structurele zwakheden te identificeren. Zoom geeft zichzelf 90 dagen de tijd om alles op de rails te krijgen. In die tijd zullen ook geen nieuwe functies worden toegevoegd.
Zoom wil zichzelf ook verbeteren op vlak van transparantie. Het bedrijf is al meermaals gevraagd door belangengroepen om een transparantierapport neer te leggen met gegevens over vragen naar gebruikersdata van overheden. Dat gaat Zoom nu ook doen.
Vanaf volgende week zal de Yuan ook elke week een publiek toegankelijk webinar organiseren met Zoom-gebruikers om de laatste updates in het privacybeleid te bespreken. Dat zal in onze lokale tijd altijd rond 19u zijn. Of Zoom al zijn privacyproblemen in 90 dagen kan oplossen, dat zullen we maar afwachten (kijk maar naar Facebook), maar de intentie uitspreken is in ieder geval een stap in de goede richting.