De Backer: “Verplichte corona-app is niet noodzakelijk”
De implementatie van een smartphoneapplicatie die via contact tracing de verdere evolutie van het coronavirus opvolgt, is in veel Europese landen een heikel discussiepunt. Trackingtechnologie heeft veel voor- en tegenstanders. Google en Apple werken samen aan een applicatie die op basis van locatiegegevens via bluetooth mensen kan waarschuwen als ze in de buurt zijn gekomen van iemand die besmet is met het virus.
[related_article id=”278626″]In Nederland en Frankrijk bijvoorbeeld denkt de regering volop na hoe zo’n contact tracing app zou kunnen geïmplementeerd worden. Ook voor de federale regering stond het onderwerp aan de agenda. Maar het lijkt er naar dat een app vanuit de overheid er zeker niet snel zit aan te komen. Dat bevestigde minister van Telecom Philippe De Backer gisteren in een interview voor het VRT NWS-programma Villa Politica.
Nuttig, maar niet noodzakelijk
Minister De Backer zei tijdens het interview dat een app zoals die van Apple en Google wel degelijk nuttige informatie kan aanleveren om de verdere verspreiding van het virus in kaart te brengen. In combinatie met voldoende tests en de nodige voorzorgsmaatregelen kan het zelfs een tool zijn om het virus in te dammen. Maar contact tracing via een smartphone is volgens De Backer geen noodzakelijke maatregel. Hij denkt dat de technologie niet populair genoeg zal zijn om echt een significant te hebben.
Vanuit de overheid zal er dus zeker geen verplichting komen om een dergelijke app te downloaden en te gebruiken. De federale overheid zal wel een plan uitwerken rond databescherming bij het gebruik ervan. Het grootste discussiepunt rond contact tracing is de verwerking van de data, omdat er veel persoonlijke gegevens worden opgevraagd zoals locatiegegevens. Google en Apple zeggen te willen werken met geanonimiseerde bluetoothverbindingen om die privacy te waarborgen.
Ben jij voor of tegen een contact tracing app? Deel ons gerust je mening in de reacties!