Mobiel, Nieuws

BIPT: gemiddeld mobiel dataverbruik met bijna 1 gigabyte per maand gestegen in 2019

Uit het jaarlijks economische rapport van het BIPT blijkt duidelijk dat het mobiele dataverbruik van de gemiddelde Belgische consument sterk toeneemt.

De Belgische telecomregulator BIPT heeft de cijfers van zijn jaarlijks economisch cijferrapport bekend gemaakt. Daarin wordt het dataverbruik van Belgische consumenten geanalyseerd en vergeleken met voorgaande jaren. De conclusie van het rapport is zeer duidelijk: in 2019 hebben we weer lustig mobiele data verbruikt.

In totaal waren er in België eind 2019 over alle verschillende operatoren heen net geen 12 miljoen simkaarten geregistreerd. Dat was op zich al een kleine stijging in vergelijking met 2018. Al die simkaarten opgeteld verbruikten meer dan 324 petabytes aan data. Dat komt neer op elke maand ongeveer 3 gigabyte per consument, een stijging van bijna 1 gigabyte per consument elke maand. Vergeleken met vijf jaar geleden is het dataverbruik zelfs vertienvoudigd.

De stijgende trend zet zich niet enkel door bij consumenten, maar ook binnen de IoT-markt waartoe onder andere zelfrijdende wagens behoren. In 2019 werden nog eens meer dan 630.000 nieuwe M2M-simkaarten geregistreerd, wat het totaal daarvan op 3,1 miljoen brengt. Die eisen ook allemaal hun deel op van de mobiele breedbanden.

Inkomsten voor telecom niet gestegen

Je zou verwachten dat die stijging in mobiel dataverbruik een goede zaak is voor de bankrekeningen van de telecomoperatoren die mobiele diensten aanbieden. Maar dat is slechts in zeer beperkte mate. Want het BIPT berekende dat de totale inkomsten voor telecombedrijven met 2,17 miljard euro in 2019 nauwelijks gestegen zijn. De gemiddelde maandelijkse opbrengsten blijft al enkele jaren rond 17 euro per simkaart hangen.

Hier zijn twee verklaringen voor te bedenken. Langs de ene kant worden abonnementenbundels met ‘onbeperkt’ dataverbruik steeds populairder. Hoewel het dataverbruik nooit volledig onbegrensd is, betalen consumenten niet extra als ze de limiet overschrijden, hun internet wordt enkel gevoelig trager. Daarnaast halen de telecomoperatoren nauwelijks nog inkomsten uit roaming, nu dat in de meeste Europese landen is afgeschaft.

Extra radiospectrum nodig

Het rapport van het BIPT bevat ook een duidelijke waarschuwing. De telecomregulator denkt dat het huidige radiospectrum stilaan op zijn limieten loopt. Als het dataverbruik van consumenten zo snel blijft groeien, zal de capaciteit snel overschreden worden. Capgemini rekent op een explosie in de groei van M2M-kaarten van zodra 5G in ons land mogelijk is (al lijkt dat nog niet voor meteen te zijn). Er is dan ook dringend nood aan extra radiospectrum.

Sommige trends in ons gedrag dalen ook. Zo lijken prepaid-abonnementen niet meer populair te zijn. Er waren nog wel 2,5 miljoen simkaarten met een prepaid-abonnement, maar dit waren er 350.000 minder dan in 2018, en slechts 20% van alle simkaarten. Steeds meer gaan ze op in een vaste dienst. Ook sms’en we veel minder. In 2019 zijn er net geen 17 miljard sms’en verstuurd, vijf jaren geleden waren dat er nog 25 miljard. Bellen deden we wel net iets meer.

Bronnen: BIPT & Datanews

biptmobielmobiele dataslidertelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600