Werknemer Facebook kaart gebrek aan haatregulering aan in ontslagbrief
Ingenieur Ashok Chandwaney verstuurde dinsdag zijn ontslagbrief naar alle medewerkers van Facebook. Daarin vertelt hij dat hij geen deel meer wil uitmaken van een bedrijf dat profiteert van haat in de Verenigde Staten en wereldwijd. Daarom geeft hij na 5 en een half jaar dienst voor het sociale mediabedrijf zijn ontslag. Facebook staat voor hem aan de verkeerde kant van de geschiedenis.
In zijn ontslagbrief, die hij ook publiekelijk deelde op Facebook, overloopt Ashok de vijf kernwaarden van het bedrijf en demonstreert hij hoe ze in de praktijk ontbreken.
Niet de eerste
Ashok Chandwaney is niet de eerste werknemer die actie onderneemt tegen het beleid van Zuckerberg. In juni legden al een honderdtal medewerkers het werk neer omdat ze het niet eens waren met hoe Facebook omging met berichten van Trump over de Black Lives Matter-protesten. Zuckerberg besliste om de berichten niet offline te halen. Twitter deed dat wel. Het verwijderde een Tweet waarin president Trump schreef “When the looting starts, the schooting starts”. Twitter oordeelde dat dit bericht lezers aanspoorde tot geweld.
Zolang dat bericht wél op Facebook blijft staan en het sociale mediabedrijf ervoor kiest om zo weinig mogelijk te reguleren gebeurt dit ten koste van de veiligheid van mensen van kleur, zegt Chandwaney in zijn brief.
Gebrek aan snelheid
De voormalige werknemer haalt ook aan dat Facebook een evenement van Kenosha Guard militie dat opriep tot geweld voor de fatale schietpartij in Wisconsin, niet tijdig offline had gehaald. Dit gebrek aan een snelle reactie blijkt er enkel te zijn voor haatberichten op het platform. Wanneer er tijdens een vergadering een bug in het systeem wordt ontdekt moet die in diezelfde meeting nog worden opgelost. Dat het voorval dus werd afgeschoven op de contentmoderatoren, die overigens te weinig worden betaald en te weinig ondersteuning krijgen, zaken die Facebook onmiddellijk kan oplossen, vindt hij geen excuus.
Hij roept het bedrijf dus op om meer open te zijn over hoe het te werk gaat om haat van zijn platform te houden. Dat is een uitdaging die niet te moeilijk is voor Facebook, een bedrijf dat al voor hetere vuren gestaan heeft. Het zou een immense impact kunnen hebben op vele levens als ze het platform inzetten tegen haatuitspraken en radicalisering.