De hevige protesten in de Verenigde Staten zorgen ook binnen Facebook voor verdeeldheid. Een honderdtal medewerkers legden het werk neer omdat ze het niets eens zijn dat hun baas weigert in te grijpen tegen posts van Trump.


Update 03/06: Tijdens een call met medewerkers heeft Zuckerberg bevestigd bij zijn standpunt te blijven om de posts onveranderd te laten.

De Verenigde Staten staan al een week lang letterlijk en figuurlijk in brand. De aanleiding van de onrust is de dood van George Floyd, een zwarte man die om het leven kwam door politiegeweld. De protesten begonnen in de stad Minneapolis waar het incident gebeurde, maar zijn inmiddels al uitgebreid naar heel het land.

De protesten zorgen bij heel wat Amerikaanse bedrijven voor problemen. Ook bij Facebook, waar gisteren een honderdtal medewerkers niet wilde werken. Via een virtuele protestactie wilden ze enerzijds hun steun betuigen aan de protesteerders, maar anderzijds ook een boodschap overbrengen naar hun baas Mark Zuckerberg.


Donald Trump

Heel wat werknemers zijn het er namelijk niet mee eens dat Zuckerberg niet wil optreden tegen de recente posts van president Donald Trump over de protesten. De president moet daar helemaal niets van hebben, en schuwt in zijn communicatie via sociale media de harde taal niet. Meermaals laat hij vallen dat hij hard en met brute kracht zal ingrijpen als de lokale autoriteiten de situatie niet onder controle krijgen.

Vrijdag greep Twitter in bij zo’n controversiële tweet van Donald Trump. Het ging meer bepaald om een post waarin Trump waarin de woorden “When the looting starts, the shooting starts” gebruikte. Twitter oordeelde die quote als het aansporen tot geweld. Maar op Facebook bleef de post onverantwoord. Dat past wel in het beleid van Mark Zuckerberg, die van mening is dat het niet aan Facebook is om te bepalen wat politici wel en niet mogen zeggen. Facebook is ook één van de enige socialmediaplatformen die bewust politici niet aan een factcheck onderwerpt. Op die manier moeten Facebook-gebruikers zelf bepalen wat ze willen geloven.

Maar de werknemers van Zuckerberg vinden dat hij veel te soft is tegen Trump. Dit weekend ging een interne petitie rond met de vraag om de post op zijn minst te labelen zoals Twitter deed. Met de protestactie willen de werknemers duidelijk maken dat ze actie willen zien. Dinsdag houdt Zuckerberg een Q&A met werknemers waarin hij zich ongetwijfeld aan heel wat vragen zal mogen verwachten.

This has been an incredibly tough week after a string of tough weeks. The killing of George Floyd showed yet again that…

Geplaatst door Mark Zuckerberg op Vrijdag 29 mei 2020