Nieuws

Twitter slaat terug en verbergt tweet van Trump wegens ‘aansporen tot geweld’

Oproepen tot geweld op Twitter, zelfs Donald Trump mag het niet. Een controversiële tweet van de president gooit nog wat olie op het vuur.

“When the looting starts, the shooting starts!”… Donald Trump heeft al heel veel ergs gezegd op Twitter, maar met deze woorden is hij volgens het socialmediaplatform over de schreef gegaan. Trump postte een tweet met die boodschap rond 7 uur deze ochtend. Met de tweet wilde hij zijn onvrede uiten over de protesten in de stad Minneapolis. Daar zijn al drie nachten hevige protesten nadat de 46-jarige zwarte man George Floyd om het leven kwam bij een politiearrestatie.

Trump was op Twitter heel hard voor de onrust in Minneapolis. Hij verwijt de burgemeester Jacob Frey een gebrek een leiderschap, en waarschuwt dat hij met harde hand zal ingrijpen als de situatie niet snel onder controle geraakt. De protesteerders vindt hij niet meer dan uitschot, die met hun acties de herinnering aan de overleden man volledig besmeuren.

De bewuste tweet van Trump. Screenshot genomen van Twitter.

Verheerlijking van geweld

Dat standpunt mag hij in principe uiten op Twitter, maar de manier waarop hij dat deed ging volgens Twitter te ver. Bij de tweet staat nu een waarschuwing dat de inhoud de gebruiksregels overschrijdt omdat het aanspoort van geweld. De woorden “When the looting starts, the shooting starts” hebben namelijk een beladen connotatie. Ze dateren van het jaar 1967 en werden uitgesproken door toenmalig politiehoofd van Miami Walter Headly. Met de zin kondigde hij een streng beleid aan tegen probleemjongeren uit de Afro-Amerikaanse ghetto’s, waarin politiegeweld gedoogd zou worden.

Het standpunt van Twitter luidt dat de quote kan aansporen tot geweld. Ook omwille van het historische geweld dat is voortgekomen uit het beleid van Headly, wordt de tweet als een verheerlijking van geweld beschouwd. Toch wordt de tweet niet verwijderd, omdat het ‘in het algemene belang’ nodig is dat de tweet toegankelijk is.

De tweet kan je wel enkel nog maar terugvinden als je er de directe link van hebt. Ze werd verwijderd van het account van de president. Je kan er ook niet meer op reageren. Retweeten kan enkel als je er een bijdrage bij typt.

De strijd gaat verder

Met deze tweet escaleert het conflict tussen Trump en Twitter nog wat verder. Twitter trad begin deze week op tegen een tweet van Trump die ‘mogelijk misleidende informatie’ bevatte. En van het één kwam het ander. Meer daarover lees je in dit artikel.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business