Nieuws

Trump ondertekent decreet om bescherming sociale media in te perken

Een akkefietje tussen Trump en Twitter heeft grote gevolgen gekregen. De president ondertekende een decreet dat de rechtsbescherming van sociale media inperkt.

President Donald Trump heft gisterenavond in zijn Oval Office een decreet ondertekend dat grote gevolgen kan hebben voor socialmediaplatformen in de Verenigde Staten. Door het decreet kan de regering van Trump Section 230 van de communicatiewet herbekijken. Die sectie is een zeer belangrijke steunpilaar voor sociale media.

De wet biedt Facebook, Twitter, YouTube en Google namelijk rechtsbescherming voor de content die hun gebruikers publiceren op de platformen. Dat betekent dat ze niet aansprakelijk kunnen gesteld worden voor de inhoud van de derden, en ze immuun zijn tegen gerechtelijke vervolging. Ook geeft de wet hen de bevoegdheid om tussen te komen en content op hun platformen te modereren als die de huisregels overschrijden.

Veel van die gerechtelijke immuniteit kan door de ondertekening van het decreet vervallen. Volgens Trump is het broodnodig dat de wet herzien werd, want hij is van mening dat sociale media hun macht misbruiken en aan censuur doen.

Ruzie met Twitter

Veel meer lijkt het weg te hebben van een persoonlijke rekening die Trump nu vereffent. De president heeft namelijk al enkele dagen slaande ruzie met zijn favoriete medium Twitter. De ooit zo goede relatie tussen Twitter en Trump is dinsdag op de klippen gelopen toen enkele tweets van Trump als ‘mogelijk misleidend’ werden gelabeld. Hij beweerde dat stembiljetten die via de post worden opgestuurd fraudegevoelig zijn.

Het was nog maar de eerste keer dat Twitter optrad tegen een tweet van Trump. Het platform kreeg daar al lange tijd kritiek voor, zeker de laatste maanden omdat Trump regelmatig claims maakt over het coronavirus die niet wetenschappelijk bewezen zijn. Het viel bij Trump absoluut niet in goede aarde. Hij noemde het label een vorm van ‘politiek activisme’ en het beperken van de vrije meningsuiting.

Het ondertekenen van het decreet is nog maar het begin als het van Trump afhangt. Hij liet verstaan dat als hij het op een legale wijze zou kunnen hij Twitter meteen zou opdoeken. Twitter is op hun beurt dan weer niet te spreken over het decreet. In een reactie noemde Twitter het een ‘bedreiging voor de vrijheid van het internet’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business