Nieuws

Tweets over hydroxychloroquine niet schadelijk voor Twitter

Dankzij Donald Trump wordt op sociale media beweerd dat het medicijn hydroxycholorquine het coronavirus zou genezen. Hoewel daar nog geen wetenschappelijk bewijs voor bestaat, lijkt Twitter de tweets te dogen.

De laatste dagen is er heel wat te doen rond het geneesmiddel hydroxychloroquine. Het medicijn met de bijna onuitspreekbare naam heeft in het verleden al bewezen een effectief middel te zijn tegen malaria, maar president Donald Trump zei onlangs dat hij het inneemt om zich te beschermen tegen het coronavirus. Daar is echter tot op heden nog geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden.

Het innemen van medicijnen voor ziektes die je niet hebt kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid, zeker bij een sterk middel als hydroxychloroquine. Bijwerken van het geneesmiddel zijn onder andere verslapping van de spieren, en het kan zelfs hartproblemen veroorzaken.

‘90% kans op genezing’

Toch gaat op Twitter sinds Trump gezegd heeft dat hij het medicijn neemt, een artikel rond waarin geclaimd wordt dat wie hydroxychloroquine neemt, 90% kans heeft om te genezen van het coronavirus. Op Twitter is het artikel al door meer dan 500 verschillende accounts gedeeld, waaronder Brad Parscale, de campagnemanager van Donald Trump.

Het artikel lijkt op het eerste zicht wel wetenschappelijk onderbouwd, want het werd gepubliceerd door het gezondheidsinstituut Association of American Physicians and Surgeons. Toch heeft die organisatie niet de beste reputatie door hun campagne tegen mazelenvaccins en dubieuze claims over HIV en roken. De organisatie claimt vrij te zijn van partijpolitiek, maar hun onderzoeksresultaten lijken opvallend vaak steun te verlenen voor conservatief denkgoed in de Verenigde Staten.

The Verge nam de studie nauwer onder de loep, en kwam tot de conclusie dat ook in deze paper geen echt bewijs wordt gevonden dat hydroxychloroquine effectief is. 2300 mensen werden behandeld met het medicijn, en bij 90% verbeterde na verloop van tijd die toestand. Er wordt echter niet vergeleken met een controlegroep die het medicijn niet kreeg, wat de validiteit van het onderzoek twijfelachtig maakt.

Geen schadelijke acties

Twitter en Facebook voeren al enkele maanden een strijd tegen misinformatie over het coronavirus. Informatie die niet van een erkende en betrouwbare bron komt zoals het WGO, zou een label krijgen om gebruikers te waarschuwen dat de informatie misleidend kan zijn. Maar bij deze eerste serieuze testcase van het nieuwe systeem, is al meteen duidelijk geworden dat het hiaten vertoont.

Twitter heeft namelijk laten weten dat het artikel het label niet zou krijgen, ondanks dat de informatie niet wetenschappelijk onderbouwd is. Twitter motiveerde dat het onderscheid maakt of een post aanzet tot schadelijke acties, wat volgens hen het artikel niet doet. Artikels die claimen dat 5G verantwoordelijk is voor het coronavirus zullen bijvoorbeeld wel het label krijgen, omdat die theorie in verschillende landen leidt tot het beschadigen van zendmasten.

Facebook heeft op zijn beurt nog geen standpunt ingenomen over het artikel, dus weten we nog niet of het daar verwijderd zal worden.

coronavirusDonald Trumpgezondheidmisinformatiesociale media

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen