‘Huidplekjes regelmatig onterecht als verdacht gezien door apps’
De Nederlandse Consumentenbond waarschuwt dat apps waarmee je verdachte huidplekjes kunt scannen niet altijd even betrouwbaar zijn. Het komt regelmatig voor dat huidplekjes onterecht als verdacht worden gezien, blijkt uit een onderzoek met 21 proefpersonen.
Drie huidapps werden getest door proefpersonen: SkinVision, Huidmonitor en Medgic. In totaal werden 45 huidplekjes onderzocht die ook door dermatologen werden bekeken. Bij twee van die plekjes ging het volgens de dermatologen om huidkanker. Ook SkinVision en Huidmonitor merkten deze plekjes aan als verdacht. Maar Skinvision zag daarnaast nog veel meer plekjes onterecht aan voor huidkanker.
Medgic gaf juist vooral onduidelijke uitslagen, zoals het label ‘goed- of kwaadaardig’ voor een moedervlek. Soms geeft de app wel vier verschillende diagnoses. In veel gevallen geeft de app aan dat de diagnose onbekend is. Daar heb je natuurlijk niet zo veel aan.
Huidmonitor werkte het beste van de drie. Dit komt omdat niet de app, maar de gebruiker oordeelt over of een plekje verdacht is, door de foto te vergelijken met voorbeeldfoto’s.
Over het hoofd gezien
Bij drie proefpersonen werd door de dermatologen huidkanker geconstateerd op een plek die ze zelf over het hoofd hadden gezien of niet verdacht vonden. Al zouden de apps hun werk wel goed doen, is de kans dus aanwezig dat je als gebruiker zelf (per ongeluk) een verdacht plekje overslaat. Het gebruiken van dergelijke apps kan je dus (onterecht) zowel een veilig als onveilig gevoel geven.
16 van de 21 proefpersonen gaven aan dat zij graag een bezoek aan de huisarts wilden brengen bij de diagnose van een verdacht plekje door de apps. Verdachte plekjes kunnen door de arts met een speciale loep worden onderzocht.