Signal profiteert van onvrede over nieuw privacybeleid WhatsApp
WhatsApp kondigde de beleidswijziging vorige week aan. Vanaf 8 februari worden alle gebruikers buiten de Europese Unie verplicht om hun persoonlijke gebruikersdata te delen met moederbedrijf Facebook. Die data omvatten bijvoorbeeld het telefoonnummers, contactpersonen en het ip-adres van de smartphone. De gebruikersvoorwaarden zijn te nemen of te laten: wie ze niet accepteert, kan de app vanaf die datum gewoonweg niet meer gebruiken.
Het vernieuwde privacybeleid stoot heel wat gebruikers tegen de borst. WhatsApp wordt op deze manier bijna onlosmakelijk verbonden met Facebook, en dat is een richting die de communty de chatapp niet wil zien uitgaan. In veel landen hebben gebruikers nu al beslist om WhatsApp te vervangen voor privacyvriendelijkere alternatieven zoals Signal en Telegram.
Populair in App Store
Vooral die laatste kent een opmerkelijke opstoot in populariteit. In verschillende landen heeft de chatapp WhatsApp ingehaald als meest gedownloade applicatie. De trend lijkt zich meer door te zetten onder iOS-gebruikers dan Android-gebruikers. Ook in landen binnen de Europese Unie, zoals Duitsland en Frankrijk. Hoewel de nieuwe richtlijnen van WhatsApp in principe maar weinig invloed hebben op Europese gebruikers, de GDPR-wetgeving verbiedt dergelijke praktijken, zijn ook Europeanen stilaan uitgekeken op de chatapp van Facebook. De servers van Signal geraakte door de explosie aan downloads zelfs overbelast, al zou de chatapp die problemen stilaan hebben opgelost.
Ook in België beginnen iPhonebezitters masaal WhatsApp bij het grof huisvuil te schrijven. De Standaard schrijft dat in de Belgische Apple App Store Signal de voorbije dagen de meest gedownloade applicatie was. Op een tweede plaats staat Telegram, een ander alternatief voor WhatsApp. Voor de Play Store liggen de downloadcijfers van Signal een stuk lager.
Betere beveiliging en privacy
Waarom stappen WhatsApp-gebruikers nu massaal over naar Signal en Telegram? De reden is simpel: zij hebben een veel uitgebreider privacybeleid dan WhatsApp, en zijn niet in de handen van een techgigant zoals Facebook. Net als WhatsApp versleutelt Signal berichten en bestanden die gedeeld worden met end-to-end-encryption. Signal gaat één stapje verder in de beveiliging door ook de metadata te vergrendelen. Je kan je account ook met biometrische gegevens bovenop tweestapsverificatie beveiligen. Een andere unieke feature in Signal is dat je gezichten in foto’s automatisch kan blurren. Telegram, een Russische applicatie, scoort ook goede punten voor haar privacybeleid. Volgens experts is de beveiliging van de app wel minder uitgebreid dan Signal en WhatsApp.
Ben jij op zoek naar een alternatief voor WhatsApp? Lees dan zeker onze keuzewijzer van communicatietools!