Nieuws

WhatsApp zal geen data delen met Facebook in Europa

De nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp zijn niet van toepassing voor Europese gebruikers. Gebruikers buiten de EU worden wel verplicht om data te delen met Facebook.

Je zal de voorbije dagen wellicht ook wel een melding hebben gekregen van WhatsApp dat de gebruiksvoorwaarden zullen wijzigen vanaf 8 februari. De wijzigingen hebben vooral betrekking op hoe WhatsApp zal omgaan met jouw persoonlijke data, en vooral hoe de chatapp die data gaat aggregeren met data van andere Facebook-applicaties.

Zoals je misschien wel weet, is Facebook al enkele jaren bezig om haar verschillende producten steeds dichter bij elkaar te brengen. Dat gebeurt zowel voor als achter de schermen. Facebook werkt aan een uniform chatplatform om al haar chatapplicaties te koppelen. Berichten verzenden tussen Messenger en Instagram kan nu al, en integratie met WhatsApp volgt later.

Alles onder één dak

Maar het gaat verder dan dat. Facebook wil gebruikersdata van de verschillende platformen ook onder hetzelfde dak brengen. De nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp houden dus concreet in dat gebruikers verplicht worden om data met Facebook te delen. Je telefoonnummer, je interacties, ip-adres en andere gegevens van je smartphone.

Volgens WhatsApp dient dit nieuwe privacybeleid ter verbetering van de beveiliging van de app en het personaliseren van de diensten. Maar wat Facebook als bedrijf met die data kan doen, daar zijn ze uiteraard minder duidelijk over. Het lijkt er ook naar dat WhatsApp geen achterpoortje gaat voorzien om de beleidswijzigingen te omzeilen. Wil je de app na 8 februari nog kunnen gebruiken, dan is het te nemen of te laten. Het is (nog?) niet verplicht een Facebook-account te hebben om WhatsApp te kunnen gebruiken.

EU-gebruikers buiten schot

Heb je de beleidswijzigingen niet grondig doorgenomen en ze al geaccepteerd, dan moet je je nog niet te veel zorgen maken. In de Europese Unie mag WhatsApp niet zomaar data delen met andere applicaties, zelfs niet als die van een zusteronderneming is. Dat verbiedt de GDPR-wetgeving. De Europese Unie probeert er ook alles aan te doen om de macht van grote Amerikaanse techreuzen in te perken, dus zij zullen Facebook zeker geen uitzonderingen verlenen.

Het privacybeleid zal ook voor Europese gebruikers wijzigen, maar op het eerste zicht lijken er geen grote wijzigingen te zijn. In het privacybeleid maakt WhatsApp ook de belofte dat data delen met Facebook in Europa uitgesloten is. Wil je meer lezen over het privacybeleid van WhatsApp, raadpleeg dan deze link als je in de Europese Unie woont en deze link als je buiten Europa woont.

Uit het privacybeleid van WhatsApp.

Vertrouw je de chatdiensten van Facebook niet meer helemaal? Lees dan onze keuzewijzer van communicatietools voor een privacyvriendelijker alternatief.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business