Twitter lanceert Birdwatch-forum om misinformatie te bestrijden
Het socialmediplatform Twitter heeft een nieuw project aangekondigd met de naam Birdwatch. Het doel van het project is om interactief met de gebruikers misinformatie van het platform te weren. De bestorming van het Capitool begin januari heeft aangetoond hoe drastisch de gevolgen van valse informatie op sociale media kunnen zijn. Twitter nam al maatregelen door de accounts van Trump en enkele extreem-rechtse groeperingen die deelnamen aan de bestorming te verwijderen. Maar daarmee voedt het de sentimenten bij dat deel van de bevolking dat het platform een eigen (linkse) politieke agenda voert.
Met Birdwatch wil Twitter dus een soort gulden middenweg zoeken door de community actief te betrekken bij de strijd tegen misinformatie. Birdwatch is een soort open forum waar gebruikers tweets kunnen rapporteren. Via de gelijknamige Twitter-pagina kan iedereen zich inschrijven, al is het voorlopig wel enkel beschikbaar in de Verenigde Staten.
Hoe gaat Birdwatch precies in zijn werk? Dat legt Product VP Keith Coleman in deze blogpost uit met een fictief voorbeeld. Als gebruikers vermoeden dat een tweet misinformatie bevat, kan een gebruiker dat via de Twitterpagina melden. In de testfase zullen alle gerapporteerde tweets alleen op de pagina van Birdwatch verschijnen. Op termijn zegt Coleman dat het de bedoeling is dat bij de tweets notities zullen geplaatst worden die iedereen kan zien. Twitter wil Birdwatch zo publiek mogelijk maken ter bevordering van de transparantie.
Manipulatie en discriminatie
Twitter hanteert met Birdwatch in zekere mate de filosofie van Wikipedia waar de community actief bijdraagt aan de content. Maar niet iedereen is overtuigd dat dat voor een socialmediaplatform de juiste aanpak is. Sceptici menen dat twitteraars het nieuwe forum juist gaan gebruiken om alle content die ze niet willen zien weg te drukken. In die zin zou Birdwatch politieke bias en discriminatie van minderheden juist in de hand werken in plaats van verminderen. Anderen vinden dan weer dat Twitter haar handen in onschuld tracht te wassen door de verantwoordelijkheid door te schuiven. Diezelfde kritiek kreeg ook Facebook toen ze aankondigden de beslissing over het account van Trump door een extern comité te laten nemen.
In de blog probeert Coleman die kritiek al enigszins te pareren. Twitter is zich er van bewust dat de lancering van Birdwatch niet van de ene op de andere dag vlot zal lopen, maar ze vinden het toch een interessant project om uit te testen. “We weten dat er veel uitdagingen zijn bij het bouwen van een interactief systeem. Die uitdagingen gaan van het systeem bestendig maken tegen manipulatiepogingen tot voorkomen dat meerderheden het systeem domineren. Maar wij zijn van mening dat deze aanpak het potentieel heeft om snel te reageren wanneer misinformatie zich verspreid door context toe te voegen die mensen vertrouwen en waardevol vinden”, aldus Coleman.
Is dit de beste aanpak om misinformatie te bestrijden? En zou jij Birdwatch gebruiken als het in België beschikbaar zou zijn? Geef je mening in de reacties!