Nieuws

Sociale media zetten Trump hak voor komende 24 uur, geoorloofd? (update)

Trump sociale media
Het drama in Washington D.C. na de oproep van Trump is gekend. Sociale media zetten hem een hak, de juiste beslissing of de stap naar censuur?

Update (11/01): Twitter heeft Donald Trump inmiddels definitief verbannen, uit vrees voor verdere aansporing tot geweld. Dat legt het socialmediabedrijf in deze blogpost uit.


Oorspronkelijk artikel (07/01): Gisterenavond gebeurde iets wat niemand had kunnen verzinnen. Aanhangers van de Amerikaanse president Trump drongen in Washington D.C. het Capitool binnen. Via sociale media had Trump eerder gevraagd aan zijn aanhangers op straat te komen, vermoedelijk wel niet met de bedoeling om geweld te gebruiken, laat staan het Capitool binnen te dringen.

Veel Amerikaanse media en politici hebben dat echt wel anders opgevat. Trump probeerde zijn hachje nog te redden door zijn aanhangers op te roepen terug naar huis te keren, maar het kwaad leek al geschied. Niet veel later hebben Facebook, Instagram en Twitter besloten om het account van POTUS voor de komende 24 uur te blokkeren.

Trump op Facebook, Instagram & Twitter

Beide sociale media-bedrijven lieten in een aparte post weten dat de pagina en het profiel van Donald Trump in een 24-hour feature block zijn gezet. Dat betekent dat hij en zijn team de komende uren niets kunnen plaatsen op de platformen. Op Twitter luidt hetzelfde verhaal. Gisterenavond zagen we al een duidelijke tekst bij de Tweets van Trump waarin Twitter aangaf dat de informatie in de video mogelijk misleidend is en kan aanzetten tot geweld.

Je zou nu kunnen stellen dat de ban censuur is en dat het niet aan platformen is om te beslissen wie, wat wel of niet kan schrijven. Waar Facebook en Twitter zich op baseren is het feit dat de president vooral heeft aangezet tot op straat komen en de mensen heeft opgehitst. Ook in eigen – Republikeins – kamp kan de president niet op steun rekenen. Verschillende topmensen uit Republikeinse hoek hebben hun afgunst al over het hele gebeuren gedeeld.

Intussen kopte The Verge al: “it’s time to deplatform Trump”. Volgens de Amerikaanse techwebsite heeft hun president aangezet tot rellen aan het Capitool in Washington D.C. In een uitgebreid artikel vraagt de website aan Facebook, Twitter en YouTube om de president te bannen van hun platformen om hem minder kansen te bieden.

Gaan sociale media-giganten te ver? Wat denk jij? Laat van je horen in de comments.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business