Nieuws

Vraag van de maand: hoe werken luchtreinigers?

In 2020 hebben we allemaal massaal binnen gezeten en dat lijkt in 2021 niet snel te gaan veranderen. Ben je je echter bewust van de luchtkwaliteit op jouw leefplaats?

Steeds meer mensen hechten waarde aan een gezonde levensstijl. Niet roken, genoeg water drinken, een activity tracker gebruiken om ervoor te zorgen dat je elke dag voldoende beweegt, mediteren, etc. Toch is er iets waar lang niet genoeg mensen bij stilstaan: hoe gezond is de lucht die we inademen? Een mens ademt 17.000 tot 30.000 keer per dag, dat komt overeen met maar liefst 10.000 liter lucht per dag. Toch is maar een absolute minderheid van de bevolking zich bewust van de lucht die we inademen. Volledig onterecht, want 91% van de wereldbevolking ademt een te hoge concentratie fijnstof in en jaarlijks sterven duizenden mensen aan de gevolgen van ongezonde lucht.  

De moderne mens leeft steeds vaker binnenshuis in vergelijking met vorige generaties. Volgens een studie van Velux blijft de nieuwe ‘Indoor’ generatie 90% van de tijd binnen, maar slechts 13% van de Belgen is zich bewust van het belang van zuivere lucht. Vaak wordt gedacht dat de lucht binnen zuiverder is dan de buitenlucht, terwijl de lucht binnenshuis tot 5 keer meer verontreinigd kan zijn dan de buitenlucht. Uiteraard hangt dit ook af van de locatie waar je woont, maar daar komen we later op terug.  

“Slechts een absolute minderheid is zich bewust van de luchtkwaliteit in hun thuisomgeving.”

Wat veroorzaakt luchtontreiniging?  

Hoe wordt de lucht binnenshuis nu precies verontreinigd? Een van de belangrijkste activiteiten is koken. Het feit dat heel wat keukens tegenwoordig in dezelfde ruimte zijn als de woonkamer, helpt hier dan ook niet mee. Gourmetten is dan ook een absolute no-go voor de luchtkwaliteit binnenshuis. Maar ook andere dagdagelijkse activiteiten zorgen voor een slechtere luchtkwaliteit, zoals kaarsen aansteken, douchen, kledij drogen en schoonmaken. Zelfs in meubels en schilderijen vind je bepaalde stoffen die vrijkomen en de luchtkwaliteit aantasten. Die luchtverontreininging kan op zijn beurt dan weer zorgen voor vochtige en beschimmelde woningen, waardoor het risico op astma, ademhalingsziekten en andere longziektes oploopt.  

“Luchtvervuiling is schadelijker dan roken. Roken is enkel schadelijk wanneer je het doet, maar vuile lucht is constant aanwezig.”

Wat kunnen we er zelf aan doen?  

Nu je je beter bewust bent van het belang van een goede luchtkwaliteit, wil je ongetwijfeld weten wat je eraan kan doen. Gelukkig kan je met enkele eenvoudige handelingen ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit binnenshuis een boost krijgt. Het belangrijkste is natuurlijk om regelmatig te ventileren (zet minstens drie tot vier keer per dag het venster open).

Let hierbij wel op de omgeving. Wanneer je langs een drukke straat woont, open je beter niet het venster langs de straatkant. Open het venster dat zo ver mogelijk van de straat verwijderd is. Tijdens het douchen sluit je best de deur en idealiter zet je een venster open. Heb je geen venster in de badkamer, activeer dan zeker de ventilatie. Ook bij het koken is het belangrijk om de afzuigkap te gebruiken en de vensters open te zetten. Laat ook het kaarsje bij het diner achterwege, want kaarsen (vooral geurkaarsen) verontreinigen de lucht. Ook bloemen laat je beter buiten. Verder is het uiteraard ook belangrijk om regelmatig te stofzuigen en om milieuvriendelijke en organische schoonmaakmiddelen te gebruiken.  Wil je nog verder gaan, dan kan technologie je er ook een handje bij helpen.  

Hecht je belang aan luchtkwaliteit, laat de kaarsen dan eens achterwege.

Hoe kan technologie erbij helpen?  

In het verleden heb je in TechPulse al meermaals reviews zien voorbijkomen van luchtreinigers van Dyson. De fabrikant zet namelijk hard in op het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis. Hoe werken die apparaten precies? Eerst en vooral bevatten ze tal van sensoren waarmee ze allerlei verschillende luchtdeeltjes kunnen analyseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om Vluchtige Organische Stoffen (die bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen te vinden zijn), fijnstof (brandende kaarsen en rook), pollen en allergenen. De machine gaat vervolgens de lucht filteren via verschillende filterlagen.

Merkt de machine dat de lucht verontreinigd is, dan zal hij hard beginnen werken (zoals tijdens het koken). Stof en pollen worden opgevangen in de eerste filterlaag, de tweede laag haalt geurtjes en gassen uit de lucht en een derde laag verwijdert formaldehyde (een kwalijke stof die onder meer in meubels te vinden is). Tot slot wordt de lucht opnieuw bevochtigd via een waterreservoir waar bacterieën met UV-licht worden gedood. Bij het uitzoeken van een luchtreiniger, is het belangrijk om te zoeken naar dubbele filters die volledig gesealed zijn, anders is het gewoon een ventilator en geen luchtreiniger.  

Luchtreinigers maken gebruik van verschillende filters om schadelijke deeltjes uit de lucht te halen.
luchtreinigersmarthome

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken