Reviews

Dyson Pure Cool review: Voor frisse lucht in je kantoor

Dyson Pure Cool
Voordelen
Snelle luchtreiniging
Frisse wind op warme dagen
Zorgt voor goede circulatie
Nadelen
Hoge prijs
Luid bij hogere snelheden
Ook nieuwere modellen op de markt
Aanbevolen prijs: €549
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Dyson Pure Cool maakt elke ruimte beter door op elk moment voor de optimale luchtkwaliteit te zorgen. Voor dat comfort betaal je echter wel een premiumprijs.

Vorig jaar probeerden we al een keer de Dyson Pure Cool Me uit. Omdat we het compacte formaat daarvan wel konden smaken, besloten we ook de Dyson Pure Cool een kans te geven. Luchtreinigers worden steeds populairder, zeker nu we volop thuiswerken. Tijdens de zomer kan je al eens snel een raam openzetten, maar tijdens de winter kies je liever niet tussen frisse lucht en het lekker warm hebben. In beide situaties wil je hoe dan ook niet dat schadelijke stofdeeltjes en stof blijven rondzweven.

Dyson Pure Cool

Niet alle luchtreinigers zijn evenwaardig. Goedkope exemplaren doen vaak het absolute minimum en kosten vaak meer aan stroom en filters dan ze waard zijn. Andere, zoals de Dyson Pure Cool, gaan een stapje verder en voorzien je van een meer geavanceerde reiniging door goed ontworpen hardware en intelligente software te combineren.

Ontwerp

De Dyson Pure Cool is beschikbaar in een langer, ovalen model dat makkelijk ergens in een hoek te plaatsen is, of het ronde model dat wij getest hebben dat eerder op een nachtkastje geplaatst kan worden of zelfs op een bureau. Je keuze zal dus grotendeels afhangen van je budget en de ruimte die je beschikbaar hebt. Het kleinere model kost je 549 euro, terwijl de grotere variant je 599 euro zal kosten. 

Dyson Pure Cool

De Dyson Pure Cool is dus klein genoeg om op je bureau te staan, al kan je voor die locatie ook opteren voor de veel goedkopere Pure Cool Me (329 euro). Vooral als je in de ruimte niets anders doet dan aan je bureau zitten is dat een goed idee. De Dyson Pure Cool is herkenbaar en toevallige bezoekers zullen zeker meteen zien dat het om een Dyson-product gaat, maar verder gaat de luchtreiniger zeer onopvallend te werk.

Een handig LCD-schermpje toont je alles dat je moet weten over de luchtkwaliteit en maakt het je grafisch duidelijk wanneer er vervuiling ontdekt is. Verder krijg je hier ook meer details te zien over de verschillende functies, al is dit ook beschikbaar in de app. 

Dyson Pure Cool

De Pure Cool heeft maar liefst tien verschillende snelheden, zodat je het ook op warme dagen koel kan houden. Let wel dat het hier om een luchtreiniger gaat met ventilatorfunctie en niet om een airco. Je ruimte zal er dus niet koeler op worden. Als de wind je stoort, maar je toch de kamer wil reinigen, kan je opteren om deze af te voeren via de achterkant van het toestel. Je kan er ook voor kiezen om de Pure Cool rond zijn as te laten draaien tot wel 350 graden, waardoor hij ook centraal in een ruimte makkelijk zijn ding doet. Ook kantelen is een optie, wat handig is als je de luchtreiniger toch eens op de grond wil zetten. 

De twee filters van de Dyson Pure Cool.

De cilindervormige basis bevat het filtersysteem dat een actieve koolstoffilter combineert met een HEPA-filter van glasvezel die 99,95% van de verontreinigende deeltjes tot slechts 0,1 micrometer verwijdert. De filter kan niet gewassen worden en moet in zijn geheel vervangen worden wanneer de app je daartoe aanspoort. Dyson zelf stelt voor ze jaarlijks te vervangen bij een gebruik van 12 uur per dag.

Wat nog meer?

De Dyson Pure Cool komt met een handige afstandsbediening die magnetisch te bevestigen is aan de bovenkant van het toestel, maar de makkelijkste manier om het te bedienen is via de Dyson app. Oorspronkelijk hadden wij wat problemen met het verbinden via wifi en leek het toestel niet te willen verbinden in de laatste stap. We hebben het even zo gelaten en een week later nog een keer geprobeerd, waarna alles op minder dan een minuut ingesteld was. Mogelijk was het dus een app-gerelateerd probleem aan de kant van Dyson of een internet-gerelateerd probleem aan onze kant. 

Wonend naast een spoorweg krijg ik persoonlijk vaak te maken met opvliegend stof dat makkelijk een weg naar binnen weet te vinden, vooral tijdens de zomermaanden wanneer er meerdere ramen open staan. Verder is de luchtkwaliteit hier prima door de aanwezigheid van natuur en velden net voorbij de spoorweg. Over het algemeen bleef de Dyson Pure Cool dan ook in het groene gebied, maar merkten bijvoorbeeld wel dat het toestel reageerde op een lichte brandgeur die van buiten kwam.

De beste test was misschien wel het gebruiken van een deodorant in spuitbusvorm vlak naast het toestel. Na enkele seconden reageerde de Pure Cool hier al op en verhoogde hij zijn automatische instelling om de schadelijke stoffen weg te werken. Een werkje dat binnen de minuut voltooid was. Let wel dat de schadelijke elementen op dat punt weggewerkt zijn, maar dat de geur zelf nog even zal blijven hangen.

Tot slot raden we je ook aan om de nachtmodus te gebruiken of een schema in te stellen via de app, zodat je niet plots wakker wordt gemaakt op een nachtelijk uur. Op dat punt kan je gelukkig naar Amazon Alexa schreeuwen om het toestel uit te schakelen, want die connectiviteit is voorzien.

Dyson Pure Cool

Eindoordeel Dyson Pure Cool

De Dyson Pure Cool is een goede toevoeging aan elke ruimte en weet zich goed te redden in eender welke vervuilde situatie. Wij zien het toestel een absolute meerwaarde hebben in het midden van de stad, maar ook naast autowegen of simpelweg tijdens het koken kan je er de lucht fris en proper mee houden. Zijn prijs ligt uiteraard vrij hoog en het is mogelijk een goed idee om naar de Dyson Pure Cool Me te kijken die iets minder krachtig is, maar voor kleine ruimtes enorm geschikt is. Deze laatste heeft wel geen app-ondersteuning, dus de informatie die je krijgt zal beperkter zijn. Aan hogere snelheden is deze Pure Cool misschien wat luid, maar in de automatische modus hoor je hem daarbuiten amper. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business